20x tips voor een vakantie met een baby

We zijn vorige maand voor het eerst op vakantie geweest met Mathis. Wat was dat leuheuk! De reis ging naar de Franse zuidkust, we verbleven in het plaatsje Saint-Paul-de-Vence om precies te zijn (aanrader!), bij Nice. We hebben echt een zàlige week gehad. En tijdens dit tripje heb ik steeds als ik iets ontdekte, bedacht of op iets stuitte waarvan ik dacht ‘hey, da’s handig voor andere mama’s om te weten’ in mijn telefoon gezet om het in een artikel te zetten.

OpVakantieMetBaby1

Deze posting bevat dus zomaar een aantal random tips van mij voor jou. Ik denk dat ze bruikbaar zijn voor mama’s met baby’s tot ongeveer zes maanden oud. Mathis was vier maanden tijdens deze vakantie. Hierbij dus twintig tips voor een vakantie met een baby!

Vervoer

1. Vliegtuig? Bel je luchtvaartmaatschappij
Ik vond het maar lastig om online te vinden wat ik nou wel en wat ik nou niet mocht inchecken en hoeveel items en hoeveel kilo. En hoe zat het nou precies met het meenemen van babymelk (een vloeistof dus) aan boord? Ik heb KLM gebeld en de jongen aan de lijn kon al mijn vragen makkelijk beantwoorden. Fijn! Als jij een eerste keer gaat vliegen met een baby en nog vragen hebt, gewoon even bellen dus!

2. Vliegtuig? Check ligbak in, rijd onderstel + Maxi-Cosi tot de gate
Wij wilden graag zowel de wagen met de wieg (ligbak), als de Maxi-Cosi graag meenemen op vakantie. De Maxi-Cosi was namelijk tevens autostoeltje voor in onze huurauto. Wij hebben onze bagage ingecheckt plus dus de ligbak van de wagen. We hebben de Maxi-Cosi op het onderstel van de wagen geklikt, en deze mochten we meenemen tot de gate (daarna ging het in het ruim en lag het na het landen op de bagageband). In het vliegtuig zelf hadden we Mathis op schoot. Als handbagage hadden we twee items, een tas voor onszelf en een luiertas voor Mathis.

3. Vliegtuig? Laat je baby drinken bij stijgen en landen
Dan heb je minder kans op pijnlijke oortjes (lijkt me zo zielig). Ik had 90 milliliter melk mee aan boord genomen wat we Mathis gaven bij het opstijgen. Wel kamertemperatuur dus. En voor het landen had ik in het vliegtuig een flesje melk met vers bronwater gemaakt, ook kamertemperatuur dus. Ik heb het geluk dat Mathis dat gewoon drinkt, als jouw little one alleen warme melk drinkt, moet je even vragen of de stewardess het opwarmt denk ik.

4. Lange vlucht? Vraag een reiswiegje
Bij vluchten binnen Europa doen ze dit (meestal) niet, maar als je ver vliegt kun je van te voren een babywiegje reserveren, dat ze voor je aan een wandje kunnen klikken. Handig! Dan kun je de baby soms even wegleggen. Ook even over bellen dus!

5. Pak je luiertas goed in
Of je nu een paar uur moet rijden of moet vliegen, the key is om goed voorbereid te zijn. Ik had de luiertas goed gepakt vond ik zelf! Dit zat erin voor een vlucht van twee uur, maar in totaal met wachten etc. een reis van 6 uur:
– 3 schone luiers
– billendoekjes
– verschoningsmatje
– 2 hydrofielluiers
– 1 spuugdoekje
– 1 gevulde melkpoedertoren met 3x poedermelk
– 1 flesje met 90 ml klaargemaakte melk erin (dat mag mee aan boord)
– 2 schone flesjes
– bronwater dat ik àchter de douane kocht (dan kan het mee aan boord, hiermee heb ik een flesje voor het landen gemaakt)
– 1 slabber
– 2 speeltjes
– 1 schone romper
– 1 schoon truitje
– 1 schoon broekje
– eventueel speen (Mathis heeft geen speen)

6. Auto huren? Kies een grote!
De Herz-mevrouw keek naar ons en onze bagage op het vliegveld van Nice en schudde glimlachend haar hoofd. Alles wat wij bij ons hadden paste niet in het autootje dat wij van tevoren online hadden gekozen. Gelukkig had ze een hele goede bui en kregen we zomaar een upgrade. Uiteindelijk reden we in een Opel Zafira. Dat was erg fijn met twee koffers, twee tassen, een wagen-onderstel, een ligbak van de wagen en een Maxi-Cosi.

Locatie

7. Kies iets met een keukentje of kitchenette
Met een baby is het niet haalbaar om iedere middag uit lunchen en iedere avond uit eten te gaan. Je vakantie is nou eenmaal wat anders dan wanneer je met z’n tweetjes zou gaan. Dus mijn advies: huur geen standaard hotelkamer, maar een studio, huisje of appartementje waar een keukentje met fornuis en koelkast in zit, zodat je af en toe ’s avonds kunt koken of ’s middags een bammetje kunt smeren.

8. Mail/bel de locatie van tevoren
En meld dat je met een baby komt. Hierdoor stond er voor ons een opgemaakt babybedje klaar. En ook kunnen ze dan bijvoorbeeld een kinderstoel regelen als jouw little one daar groot genoeg voor is.

9. Zorg dat het babybedje op een ander kamertje kan
Wij hadden een heerlijk appartement, maar wel met maar één kamer. Gelukkig was de badkamer groot. Dus voor Mathis zijn middagslaapje (als we in het appartement waren) en wanneer hij ’s avonds naar bed ging, zetten we daar het bedje neer. Anders zaten wij ook meteen in het donker en moesten we muisstil zijn, snap je. Niet echt haalbaar. Als wij dan gingen slapen, schoven we het bedje weer naast ons.

10. Zorg dat je baby in het donker kan slapen
Mathis was al uit zijn ritme en uit zijn ‘natuurlijke omgeving’ gehaald, en nu moest hij ook nog slapen op een vreemde plek. Nu slaapt hij veel beter als het goed donker is. Dus we legden hem in bed en dekten het raampje af met een donkere badjas die bij we bij het appartement kregen. Haha, een beetje inventief moet je soms zijn, zo sliep Mathis wel in zijn eigen ‘kamertje’ (onder een douchekop, wahaha), in het donker. Volgende keer let ik er wel op denk ik dat ik echt iets huur met een extra kamertje, want ik denk niet dat alle badkamers geschikt zijn als babykamer ;-).

Voeding

11. Warm bronwater op voor flesjes
Ik kan helaas geen tips geven met betrekking tot (het opwarmen van) borstvoeding, misschien andere mama’s wel. In Frankrijk kun je het water uit de kraan niet zo goed drinken, dus ik wilde er geen flesje mee maken. Wat ik deed: heel erg veel bronwater kopen, en steeds in een pannetje opwarmen tot het lauwwarm was, en daar dus de flesjes mee maken.

12. Flesjes naspoelen met bronwater
Ik waste de flesjes gewoon af met kraanwater en kookte ze soms uit, maar spoelde ze beide keren dan na met bronwater, zodat ik zeker wist dat Mathis geen kraanwater binnenkreeg.

13. Warm water meenemen in een thermoskan
Als we op pad gingen, verwarmde ik een flinke hoeveelheid bronwater, en nam ik die mee in een thermoskan (zet die dus maar op je inpaklijst!), zodat ik overal steeds warm water bij de hand had. In Nederland neem ik gewoon ongekookt kraanwater inmiddels, maar dat durf ik in andere landen niet.

Ritme

14. Houd de slaapjes zoveel mogelijk aan
Ik heb geen ervaring met tijdsverschil, misschien andere mama’s wel. Wij hebben geprobeerd Mathis zijn schema redelijk aan te houden op vakantie, al gaat dat natuurlijk niet elke dag perfect. We legden hem altijd ’s ochtends te slapen voor zijn ochtendslaapje en vertrokken daarna pas. Soms kozen we ervoor om zelfs pas nà zijn middagslaapje de hort op te gaan, maar soms gingen we ook rijden naar een strandje of dorpje zodra zijn slaapje begon, zodat hij het eerste deel in de auto sliep en de rest (hopelijk) in de wagen. We zijn twee keer ’s avonds uit eten geweest. Toen hebben we rond zijn bedtijd (18.00 uur) eerst een stuk gelopen met de wagen, deze vervolgens afgedekt met een donkere sjaal en zijn we zo het terras met hem opgelopen. Hij heeft die twee keer keurig doorgetukt. Maar jij kent je kind het beste en weet wat het beste werkt.

15. Soms water tussendoor
Qua melk hielden we gewoon het schema aan als altijd, maar soms dronk hij wel echt minder. Misschien doordat het behoorlijk warm was in Frankrijk, soms zeker 23 graden. Wat ik toen wel heb gedaan is hem af en toe tussendoor een klein beetje water met de fles geven. Want wat minder eten is misschien niet zo erg, maar ik heb ook meer dorst als het warm weer is, dus ik dacht Mathis misschien ook wel.

Inpakken

Elise en/of ik gaan binnenkort nog een downloadbare inpaklijst online zetten, die je kunt printen! Maar tot die tijd hier alvast enkele tips:

16. Denk aan de zon
Ik had geen parasolletje voor de wagen, en ook geen zonnehoedje voor Mathis. Dat parasolletje heb ik echt gemist, maar kon ik daar zo snel niet kopen. Dus we bleven een beetje klungelen met doeken over de wagen. Een zonnehoedje heb ik wel meteen aangeschaft. Een sjaal blijft trouwens wel handig, ook als je een parasolletje hebt, je kunt hiermee de wagen donker maken als je na baby’s bedtijd op pad wilt.

17. Denk aan entertainment voor ’s avonds voor jezelf
Ging je vroeger misschien nog een wilde kroegentocht houden met je vriend, nu zit je ’s avonds aan je kamer gekluisterd. Maar wat geeft het. Lekker laptop mee voor series of misschien wat old school gezelschapsspelletjes. En wij hadden een eigen terrasje, waar we ook heerlijk wijntjes konden drinken :).

18. Vergeet je eigen spullen niet!
Oh oh oh, wat had ik goed ingpakt voor Mathis, al zeg ik het zelf. Ik had aan alles gedacht! Iets minder slim: in m’n eigen koffer ontbrak nogal wat. Ik heb het gevoel dat ik zes dagen in dezelfde outfit heb rondgesjouwd, haha.

En verder…

19. Stel je erop in dat je vakantie anders is met je baby
Je kunt niet zomaar meer op elk tijdstip overal heenrijden of gaan eten, je hebt een little one om rekening mee te houden. En dat vond ik echt helemaal prima. Bedenk je van tevoren hoe je vakantie er zo’n beetje uit zal zien en bespreek dat met je vriend. Als je allebei niet àl te hoge spannende en sensationele verwachtingen hebt, kun je ook niet teleurgesteld worden.

20. Go with the flow
Plan niet je dagen van tevoren al helemaal vol. Wij wisten dat er enkele dingetjes waren die we wilden doen die week qua strandjes, dorpjes en restaurantjes, maar niks hoefde per se. We bekeken gewoon van dag tot dag wat haalbaar was. Een vrolijke en fitte Mathis, dan konden we wat langer op pad. Moe of mopperig? No problem, dan sliep hij nog even en wachtten we gewoon in ons fijne appartement.

Zo, wat een lijst hè!? Moeders, hebben jullie nog aanvullingen? Al helemaal als je ervaring hebt met borstvoeding op vakantie, of reizen naar een andere tijdszone!

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKYOUTUBE EN PINTEREST!

OpVakantieMetBaby2

OpVakantieMetBaby3

8 reacties

Dian -

Hey, wat ik heel sterk aanraad is om een flightbag te kopen waar je de wagen of buggy in doet wanneer hij bij de gate het ruim in moet! Kost zo’n €15,- maar helpt enorm tegen beschadigingen/vervormingen en de wagen of buggy komt fatsoenlijk en handzaam op de bagageband voorbij. Fijne vakantie!

annemargreet -

Hi Dian. Wat een goede tip, dankjewel! 🙂 Wel zo fijn als hij onbeschadigd het vliegtuig weer uit komt. Liefs, Anne-Margreet – Chickslovelittleones.com

Sandra -

Super fijn artikel! Wij gaan over een maand naar Spanje met ons dan 4,5 maand oude dochtertje
Heel handig!! Hoe ging het vliegen?

Kim -

Ipv parasolletje is een Dooky erg handig, hoef je niet met de zon mee te draaien, kun je als een zonnescherm spannen met de lintjes. Ook meteen als windscherm!

Manuka -

Hi,
Ik heb heel veel gereisd met een rolstoel, weliswaar geen kinderwagen, maar wel ook banden.
In het begin lieten we de banden altijd iets leeglopen, maar soms vergaten we het, en gebeurde er niets…
Nu laten we ze nooit meer leeglopen, het gaat altijd goed.
We hebben wel altijd een klein fietspompje bij ons, omdat de banden sneller leeglopen met warm weer.
Succes!

Kim -

Wij gingen op vakantie toen de kleine 3 maanden was. Wij hadden een reiswipstoeltje mee, dat was heel fijn toen. Ik had veel mee voor de kleine en was achteraf vergeten genoeg kleding voor mezelf mee te nemen. Als je borstvoeding geeft is het reizen super makkelijk. Bij opstijgen en landen gewoon aanleggen. Ook in warm weer gewoon vaker aanleggen. Je hoeft geen water te geven, niks mee te nemen. Mocht je alcohol willen drinken, dan is een kolf meenemen wel handig. Je eigen melk wordt wateriger in warme temperaturen. Wij bleven niet op de hotelkamer voor slaapjes. We gingen veel op stap met draagzak en daar sliep ons zoontje prima op. We hebben onder een parasol ook samen geslapen op het strand. Ons zoontje sliep overal wel. Volgende vakantie is hij 1,5 en dan zullen we het net zo doen waarschijnlijk. Door de warmte ging hij veel meer slapen. Het reizen met baby viel me alles mee.

Lysanne -

Ik ben net op vakantie geweest met een baby van 9 maanden en je mag een thermoskan met water meenemen het vliegtuig in. Bij de controle alleen even aangeven dat het voor de baby is. Dit kun je mengen met bronwater en op deze manier kun je je kindje toch een warme fles melk geven. Ook op vakantie is het ook erg handig. Voor je weg gaat water koken en je kan een dag op stap 🙂

Vivienne -

Ik ga binnenkort voor het eerst op vakantie met mijn baby dus dit artikel komt als geroepen! Thanks! Ik kreeg nog als tip om de banden van de wandelwagen wat leger te laten lopen ivm de luchtdruk in het vliegtuig. Ze zouden anders stuk kunnen gaan?

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube