5 belangrijke lessen die ik leerde als ondernemer

Nou, 5 lessen…. Ik heb er de afgelopen 7 (!!!) jaar wel 10000 geleerd. Ja, Elise en ik zijn alweer ruim 7 jaar geleden gestart met Chickslovefood.com (HIER zie je een oud filmpje over how it allll started, kijk hoe jong en rimpelloos we zijn :D). We startten zonder enige ondernemerservaring, maar al doende leert men wel.

Nu we inmiddels een bedrijf (Een B.V. om precies te zijn, voor de geïnteresseerden) hebben met werknemers en de hele mikmak, zijn er ook de laatste periode weer wat eyeopeners voorbij gekomen, waardoor ik gegroeid ben als ondernemer. Deze eyeopeners kregen Elise en ik mede dankzij een coach, waar we nu vier gesprekken mee hebben gehad. Deze coach kwam via GORTcoaching bij ons terecht, daarover onderaan dit artikel wat meer info.

1. Het is niet erg om commercieel te zijn
Commercie en sales, dat zijn soms woorden met een wat vieze bijklank. Waarom eigenlijk? Wij zijn Chickslovefood.com gestart omdat we er heel blij van worden om onze volgers te kunnen laten genieten van simpele, veelal gezonde gerechten. Toegankelijke recepten, zodat mensen inzien dat lekker koken voor jezelf of je gezin écht niet moeilijk hoeft te zijn, vaak gebruiken we maar vijf of zes ingrediënten. We zijn dus heel duidelijk met iets begonnen wat we leuk vonden, we hadden geen idee dat we er geld mee konden verdienen. Maar dat doen we wel. Inmiddels betalen we onze hypotheken van ons werk, onderhouden we onze gezinnen en houden we daarnaast extra’s over voor leuke dingen. En ook daar zijn we trots op en zelfs aan gehecht geraakt. We vinden het leuk dat we van ons hobbyblog een business hebben gemaakt, worden blij van leuke salesafspraken en wijzen samenwerkingen die soms meer op liefdadigheid lijken maar waar we níet blij van worden, af. Is dat erg? Nee, dat vind ik niet. Ik vind geld verdienen best belangrijk, daar schaam ik me niet voor.

2. Je werkomgeving is belangrijk
Iedereen die ons Leiderdorpse kantoor wel eens heeft bezocht weet dat het ruim is, licht ook, maar verder niet heel fancy. Om de simpele reden dat we er de tijd niet voor nemen om het echt een beetje leuk en gezellig te maken. Maar waarom niet?! Een goede laptop is belangrijk, maar de omgeving daaromheen óók. Niet alleen is een mooi kantoorinterieur het visitekaartje van je bedrijf, ook word je blijer en meer geïnspireerd als je op een mooie plek kunt werken. Vooral Elise kreeg het na dit inzicht op haar heupen en heeft zich in korte tijd rotgeshopt bij verschillende interieurzaken en nu hebben we inmiddels een gezellig kantoor, met mooie kastjes en accessoires en zo. Ik word nu zo happy als ik ons kantoor binnenkom!

3. Blijf communiceren, altijd
Het is zo’n inkoppertje hè, dat communiceren belangrijk is. In je relatie, met je kinderen, maar óók op werk. Al snel ga ik er vanuit dat dingen wel duidelijk zijn, of dat dingen zo zijn zoals ik ze interpreteer. Maar mede dankzij ons coach-traject weten we dat we onszelf moeten blijven afvragen: is alles in dit bedrijf duidelijk voor iedereen en uitgesproken naar elkaar? Bijvoorbeeld; die ene stagiaire lijkt niet zo happy, is dat puur een gevoel, of is het inderdaad zo? Ga het gesprek onmiddellijk aan! Voorbeeld nummer 2; ons plan van aanpak met betrekking tot het maken van artikelen is veranderd, weet iedereen dat eigenlijk wel en is het duidelijk voor iedereen? Meteen inplannen: een meeting om de nieuwe strategie even heel helder toe te lichten. En ook een tip die we kregen: na ieder gesprek altijd meteen een vervolggesprek inplannen, zodat er geen losse eindjes blijven hangen, we op de hoogte blijven van ieders wel en wee en we de vinger aan de pols kunnen houden als er wél problemen zijn, zo belangrijk!

4. Loslaten en delegeren, gewoon doen
Al toen we nog met z’n tweetjes waren, maar op het punt stonden om onze allereerste stagiaire aan te nemen, kregen we een gouden tip. We liepen de eigenaar van een populaire koffieketen tegen het lijf en die zei: ‘Dames, wie je ook aanneemt, werknemers doen het altijd maximaal 85% op de manier waarop je het zelf doet.’ En da’s zo logisch! Iedereen is anders, en niemand kan alles precies hetzelfde aanpakken als jij! Zelf Elise en ik hebben verschillen, al zijn ze miniem :). Dingen die ik zelf echt belangrijk of leuk vind door anderen laten doen, vind ik soms nog steeds moeilijk. Maar we móeten wel met twee sites, bijbehorende social kanalen, Youtube, een boekenreeks, workshops en onze eigen sales. Wat enorm meehelpt; we hebben een team met zúlke goede en leuke meiden. Die koffieman was niet helemaal juist hoor, de Chickslovefood-meiden doen ‘t vaak wel voor 90% hoe ik het zelf zou doen ;-).

5. Blijf jezelf uitdagen
Ruim een jaar geleden was ik met Elise op businesstrip naar Frankrijk, we zaten in een restaurant en ik sprak uit dat ik ons werk eigenlijk helemaal niet meer zo leuk vond. Dat foodbloggen. Elise schrok. Moest ik er dan niet maar gewoon mee ophouden? Nee, dat ook weer niet, want er waren genoeg dingen te bedenken die ik wél leuk zou vinden binnen de Chickslovefood-kaders. Conclusie: er was werk aan de winkel om onszelf te blijven uitdagen. We brainstormden wat af, maakten volop nieuwe plannen en oh wat werden we daar happy van. En nog steeds plannen we grote projecten (een nieuw boek, het succesvol maken van ons YouTube-kanaal…) en als we een doel hebben bereikt, nemen we weer een nieuwe uitdaging aan met bijbehorende doelen. Dát is ondernemen voor mij. Want confession: we zijn natuurlijk van oorsprong foodbloggers, maar Elise en ik schrijven en fotograferen de recepten niet meer zelf voor Chickslovefood.com. We bedenken ze wel volop, ze komen uit onze brains voort, no worries! Maar letterlijk de uitvoering; dat doen andere toppers. Wij zijn geen foodbloggers meer, maar ondernemers.

Zoals hierboven al verteld, hebben Elise en ik een aantal gesprekken gehad met een coach van GORTcoaching. Wij hebben heel bewust voor een coach gekozen die veel weet over ondernemen en de psychologie van het ondernemen. Er kwamen zulke verhelderende inzichten naar boven! Maar GORT biedt niet alleen ondernemers-coaches. Misschien wil jij juist wel gecoacht worden met betrekking tot iets in je privéleven, of heb je behoefte aan coaching in de werk-privé balans? Worstel je met een burn-out? Of weet je niet zo goed wat je met je loopbaan aanmoet? Kijk maar eens op de site, er is voor ieder wat wils.

Plan via de website een gratis oriëntatiegesprek bij een coach. Als je na het gratis oriëntatiegesprek start met coaching en aangeeft via fan@gortcoaching.nl dat je via Dechicks.com bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een cadeautje!

1 reactie

Lottr -

Wat leuk om ook dit soort artikelen te lezen! En wat fijn ook sommige punten, net even wat ik nodig had.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube