5 tips voor beginnende zelfstandig ondernemers

‘Hadden jullie ooit verwacht dat jullie blogs zo groot zouden worden?’ Het is een vraag die we de afgelopen 7 jaar blijven krijgen. Of Nina en ik een businessplan hadden waar we in hadden opgenomen dat we al onze successen zouden gaan boeken. Het antwoord is: NEE.

carriere1

We zijn begonnen vanuit een passie. 2 vriendinnen met dezelfde interesses, die allebei zeer punctueel zijn, niet van half werk houden en keihard werken. Vanaf dag 1 hebben we het ook heel serieus aangepakt: geen dag zonder posting. En verder? Daar wil ik vandaag over schrijven. Wat maakt iets tot een succes? Ik denk dat de volgende 5 aspecten daarin een grote rol hebben gespeeld.

1. Gepassioneerd zijn
Dat is echt waar het bij Nina en mij mee is begonnen: we zijn allebei zó gepassioneerd. We leven voor eten, we zijn dol op schrijven en vooral op de online werkwereld. Bijna elke minuut die wij voor onze blogs mogen werken, voelt als geluk. Omdat het onze hobby is. Onze gedeelde passie. Als je succes wilt hebben, moet je naar mijn idee echt bezig zijn met je passie en je daaraan vol overgave kunnen geven. Zo verkoop je meer ‘jezelf’ en niet een ‘een ding’.

2. Vertrouwen 
Het idee van onze foodblog Chickslovefood voelde gelijk aan als een JA. Dit is er nog niet! Maar vooral: dit zijn wij! Het voelde en voelt nog steeds als ons ding, ons kind. Vanaf dag 1 staat het idee als een huis. Het is helder wat het wel en wat het niet is en als ik erover praat voel ik zo’n overtuiging voor het platform Chickslovefood. En dat heb ik vanaf dag 1. Nog nooit heb ik een moment geen vertrouwen gehad in onze blogs. En dat is wel iets wat je écht nodig hebt om ver te komen en om vol te houden…

3. DOEN!
Heb je een idee? Heb je een passie? Wil je iets beginnen? Denk het uit en DOE HET. Wij zijn de avond dat het idee van ons blog was geboren al begonnen met plannen uitwerken, met mensen bellen en informatie verzamelen. Je kan allerlei leuke dingen bedenken of ideeën hebben, maar als je ze niet omzet tot actie, zal je ook nooit iets bereiken. Doen, doen, doen. That’s the key.

4. Houd vol!
In den beginne werkte ik naast een fulltime baan elk weekend twee dagen aan mijn blogs. Iedere dag vakantie die ik had ging op aan mijn eigen onderneming. Ik ben in de eerste 4 jaar niet op vakantie geweest. Geen tijd voor gehad. En dat was oké. Want ik voelde dat het het waard was. En dat blijkt! Inmiddels is onze passie onze fulltime job. Maar om daar te komen heb ik snoeihard gewerkt en dat doe ik nog steeds. Alleen als je écht voelt dat dit is wat je wilt, houd je zoiets vol.

5. Sta open voor feedback, wees leergierig!
En tot slot: sta open voor feedback. De onaardigste dingen hebben ons tot de grootste successen geleid. Zo is ons 5-or-less idee ontstaan uit een kritische reactie van iemand. Als je succesvol wilt zijn, moet je jezelf willen blijven ontwikkelen. Ik vind het fantastisch als we een stagiaire hebben van 13 jaar jonger die mij leert hoe ik iets moet doen. Dat maakt me niet onzeker, daar leer ik van. En ik houd van leren (specifieke dingen dan 😉 ).  Ook van Nina leer ik nog steeds elke dag. Zo’n verrijking!

Wat is jouw gouden tip voor zelfstandig ondernemers? Laat het me hieronder weten, daar kan ik van leren 😉

Groetjes, Elise

(Foto: Mariët Mons)

2 reacties

Hilde -

haha, die foto, geweldig!!

Melle -

Wat tof dat jullie tips én jullie persoonlijke ervaringen erbij delen. Ik ben het helemaal eens! Als je denkt dat iets goed is, moet je er gewoon voor gaan. Het is soms lastig om dat dan ook daadwerkelijk te doen maar als je af en toe iets leest wat je eraan herinnert -net zoals deze tips- komt het zeker goed 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube