5x tip voor de eerste dagen alleen met baby en peuter

Toen Cédric drie weken oud was, ging Bart weer aan de slag en was ik twee dagen per week alleen met de twee boys. Twee dagen maar, want de overige drie ging (en gaat) Mathis nog gewoon naar de kinderopvang en in het weekend is Bart er bijna altijd. Heel eerlijk: ik zag enorm op tegen de allereerste dag alleen met een baby en een peuter.

De eerste weken had Mathis zich echt als een top grote broer gedragen, maar ik voelde wel dat hij moeite had met mijn verdeling van aandacht. Volkomen normaal. Gelukkig was er in het begin de kraamverzorgende, en daarna ook natuurlijk volop papa, maar na drie weken was ik dus op sommige dagen toch echt de enige. Spannend vond ik!

Toch moet ik zeggen dat ik vrij snel mijn modus hierin heb gevonden. Inmiddels zijn we alweer een week of zes verder en vind ik het een stuk minder spannend. Pittig, dat wel. Maar het gaat goed en ik vind mijn mamadagen met twee boys leuk! Vandaag deel ik hoe ik omging met de eerste dagen dat ik er alleen met een baby en een peuter voorstond.

1. Heb nul verwachtingen
Nope, echt geen. Gezond eten hoeft niet. Was opruimen hoeft niet. Zelfs aankleden hoeft niet. Gewoon echt NIKS. Ik had op mijn eerste mamadagen met twee boys geen enkele to do. De allereerste keer kreeg ik warempel toch wat wasjes gedraaid en lukte het me om met de boys aangekleed en goed gevoed de eindstreep te behalen, haha. Nou, da’s dan alleen maar mooi meegenomen. De tweede dag met z’n drietjes huilde Cédric echt de hele dag oorverdovend, wat betekende dat we alledrie nog in pyjama waren toen Bart thuiskwam, en Mathis had geluncht met een halve zak Nibbit. No shame. Inmiddels gaat het een stuk soepeler allemaal, maar ik moest echt mijn weg even vinden in het begin.

2. Laat je principes een beetje varen
Mathis kijkt normaal niet zoveel Netflix en eet vrij gezond. Nou, die eerste dagen in mijn eentje met de jongens waren één groot feest voor hem. Iedere keer als ik Cédric moest voeden, mocht hij van mij Netflixen. En dat was váák. Maar met een aandacht vragend peutertje lukte de borstvoeding anders niet. En wil jij vandaag Nutella op je brood, vriend? Dan krijg jij Nutella op je brood. Echt, ik heb het mezelf wat dat betreft makkelijk gemaakt de eerste keren.

3. Omkopen is geoorloofd
In het verlengde van het punt hierboven; soms moet je er even op uit, en dan is het heel handig als de loslopende peuter meewerkt. ‘Lieverd, als je nu gewoon met mama meeloopt, krijg je thuis een snoepje’. Of: ‘schatje, als je nu gewoon lekker je middagslaapje gaat doen, mag jij chocola als je wakker wordt.’ Omkopen mag gewoon in situaties waarin je alleen bent met twee mini’s vind ik.

4. Het is niet erg als een kind even moet wachten
Ook niet als dat een baby is. Als ik net even Mathis in bed stopte en Cédric zette een gigantische huilbui in, dan moest hij soms vijf minuten wachten tot ik hem kon oppakken. Tja, het ís gewoon niet anders. Dat vind ik moeilijk, maar ik weet dat zulke situaties in ieder gezin met meer dan één kind voorkomen en je kids worden er niet meteen slechter door.

5. Probeer óók te genieten
Soms moeilijk als je huis eruit ziet alsof er een atoomramp heeft plaatsgevonden en je zelf nog niets anders hebt kunnen nemen dan koude koffie en twee droge rijstwafels. Maar toch. Die tijd met twee van die ukkies komt nooooit meer terug. En als ik ze dan zo zie zitten/liggen tussen de chaos moet ik vaak ook wel glimlachen en word ik heel mindful: wauw, ik en mijn kids. Wat ongelooflijk mooi. Enne, het zal steeds beter gaan. Dat merk ik nu al na zes weken van dit soort dagen. Dan vind je meer je weg in deze nieuwe situatie, heel fijn!

6 reacties

Bianca -

Zooo fijn om dit te lezen! Ik ben nu 40 weken zwanger van onze tweede en zat me al heel lang te bedenken hoe ik dat straks in hemelsnaam ga doen met twee kleine kids! Wat een goed idee om nul verwachtingen te hebben van je dag en je principes overboord te gooien. Ik denk dat me dat inderdaad veel rust gaat geven. Ik ga er zeker wat mee doen. Thanks voor de tips!

Paula -

Zó herkenbaar. Vooral die ‘principes-laten-varen is het toverwoord geweest tijdens mijn eerste weken alleen met de baby en de dreumes. Dan lukt dat genieten ook een stuk beter. En bedenken dat het beter gaat worden. Dat wist ik nog van mijn eerste. Toen was ik uitgeput als ik na een dag alleen met de baby thuis, een wasje wist te draaien; uiteindelijk is dat huishouden weer georganiseerd geraakt. Dat gaat nu ook gebeuren. Ooit. Mijn jongste is nu bijna 6 maanden. We hebben vooral veel plezier samen en dat kan prima met wat minder stofzuigen.
Succes als je de eerste dagen alleen met je kinderen thuis bent, geniet ervan <3

Suzanne -

Heel herkenbaar:)! Hier in zelfde situatie, jongste 11 weekjes nu. Was ook heel blij met opa’s en oma’s die mijn peuter geregeld kwamen halen om ook even uit huis te zijn en ik even kon bijkomen (helaas doet hij geen middag slaapjes meer) Nu alles op de rit en gaat alles veel gemakkelijker gelukkig!

Catharina -

Haha, leuk om te lezen. Herkenbaar van mijn eerste. Toen was ik al heel trots als ik gekookt had als mijn man thuis kwam. Maar dit maakt me nog niet heel enthousiast voor een 2e… 😉

Nina -

Aaah, heel veel geluk gewenst! X

Yves -

Fijne blog als je op het punt staat te bevallen van je tweede zoontje! 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube