6x waarom een avond zonder tv een goed idee is

Ik kijk echt nauwelijks tv. En Bart ook niet. Niet uit principe of zo, maar omdat ik gewoon vind dat er bijna nooit ‘wat op is’. Soms kan ik ineens weer Expeditie Robinson of zo volgen of staat er ‘s ochtends vroeg ineens De Teletubbies op :), maar veel verder kom ik niet.

En weet je, zonder dat het dus een hele bewuste keuze is om eigenlijk geen tv te kijken, ben ik erachter gekomen dat het wél heel veel voordelen heeft. Ik word er happy van. Dus als jij na een dag werken en een potje koken op de bank ploft om een beetje gedachtenloos te gaan zappen, denk dan even aan dit artikel. Grote kans dat je je tv weer uit zet :).

1. Je eet sneller aan tafel wat zorgt voor fijne gesprekken
Bijna vaste prik voordat er kids kwamen: Bart kwam thuis rond 19.00u, ik had eten gemaakt en samen ploften we op de bank. Tv aan, bord op schoot, smullen maar. Nu doen we dat bijna nooit meer. Omdat we toch nooit echt wat keken, verschoven onze eetmomenten langzaam naar daar waar ze hoorden: naar de eettafel. Stilte op de achtergrond, of een fijn jazz tunetje, maar verder niets. Meestal nadat Mathis op bed ligt, eten we pas samen. Als je tegenover elkaar zit, met niets dan wat borden ertussen, ga je veel sneller kletsen. Nu vind ik dat zo’n fijne momenten: even praten over wat je die dag hebt gedaan, en wat je verder bezig houdt terwijl de kids maar ook de tv je niet storen.

2. Je komt toe aan dingen die je eigenlijk leuker vindt dan tv kijken
Juist wél met je kids spelen, omdat ze nog wakker zijn. In je dagboek schrijven. Een gezelschapsspel spelen. Foto’s inplakken. Een boek lezen. Uitgebreid in bad gaan. Eens even langs je ouders rijden. Online shoppen voor de babykamer. Sporten. Wandelen. Bijslapen :).

3. Het maakt je rustiger
Dit geldt vooral voor slechte slapers: door ‘s avonds nog naar flikkerende tv-beelden te kijken, kom je niet optimaal tot rust, is mijn ervaring. En niet alleen de beelden zorgen voor onrust, ook de geluiden zijn prikkels die er voor zorgen dat je brein niet tot rust kan komen. Het houdt je wakker, je hoofd gaat niet zo makkelijk in de slaapstand.

4. Je sluit je even af voor narigheid
Ja, ik weet dat er echt vreselijke dingen gaande zijn in de wereld en in Nederland. Ik denk hierover na, ik lees hierover en ik vorm hier een mening over. En als het kan of moet handel ik ernaar. Maar zonder dat ik dit egoïstisch bedoel, kies ik er ook voor om het soms níet te zien. Al helemaal sinds ik moeder ben, vind ik slecht nieuws soms te heftig. Soms maak ik de bewuste beslissing om wel even de narigheid te zien, door bijvoorbeeld een bepaalde documentaire te kijken. Maar vaak wil ik er niet mee geconfronteerd worden, en de beelden en de daarbij komende gedachten niet mee naar bed nemen. Dus ik kijk geen nieuws ‘s avonds, of actualiteitenprogramma’s. En ook geen horrorfilms of enge series. Ik heb gewoon geen zin in negativiteit, die vaak via je televisie de huiskamer binnenkomt.

5. Je mist niks
Wat nou als je collega’s het de volgende dag hebben over die ene aflevering, die je echt had moeten zien? Dan is er niks aan de hand. Want als je écht het gevoel hebt dat je iets hebt gemist, kijk je toch lekker terug via uitzendinggemist.nl of zo. Dan kijk je heel bewust naar dat ene programma, en ga je ook niet doelloos zappen. Maar het komt niet zo vaak voor. Stel je zelf maar eens de vraag na een zap-avondje: wat heb ik nou eigenlijk gezien dat ik echt niet had willen missen? Vrij weinig waarschijnlijk.

6. Je gaat juist meer dingen kijken die écht interessant of leuk zijn
Door de tv uit te laten, en dus niet van het ene naar het andere programma te zappen, ga je uiteindelijk op andere kanalen de dingen kijken waar je echt zin in hebt. Je gooit geen drie uur weg zonder iets echt te kijken, maar gaat eens goed zitten voor een mooie natuurdocu op Netflix van een uur, een serie Ted-talks of kijkt een keer Heel Holland Bakt terug. Heerlijk! Zo kies je echt wat je toelaat, welke informatie en welke prikkels er binnen mogen komen, en ga je niet doelloos je avond vergooien door maar wat te zappen. Werkt prima!

Wat is jouw tv-kijk gedrag?

4 reacties

Ellen -

Hier weinig tv, ik kies bewust reeksen uit (zo volg ik nu Unforgotten en Salamander op Belgische zender één). Het journaal staat bij het ontbijt wel op, maar meer als achtergrond. Ik vind dat voor het weerbericht wel handig. Ik ben ‘s avonds vooral bezig met schoolwerk, naaien of breien. Dan is tv voor mij achtergrond als vriendlief wel iets kijkt. Ik vind het persoonlijk wel grappig dat Netflix/youtube enz. niet gezien wordt als tv-kijken in mijn omgeving. Voor mij blijft dat toch ook onder de noemer “tv-kijken” vallen. Want een hele avond series/films/docu’s verslinden heeft volgens mij hetzelfde effect.

Hanneke -

Leuk om te lezen! Binnenkort gaat m’n nieuwe abonnement in en dat wordt geen combi meer van internet + tv, maar alleen internet. Zonder tv-programma’s leven moét namelijk lukken! Zonder Netflix dan weer niet… 😉

Linda -

Mooi artikel, ik ben het er volledig mee eens! Wij hebben thuis al geen televisie abonnement meer en kijken alleen af en toe uitzending gemist en Netflix.

Marlotte -

Ik kijk eigenlijk nooit meer tv en ik mis het ook niet. Zo nu en dan kijk ik op vrijdagavond met de familie mee, maar verder niet!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube