7x mijn tijd plannen (met wat ik belangrijk vind)

Een tijdje geleden schreef ik dat ik family time én quality time met Bart echt plan. Simpelweg data prikken en blokken maar in die agenda. Zo niet sexy. Maar zo zorg ik er wél voor dat ik af en toe date night hebt. Nou, dat vonden jullie een fijn artikel, dus heeft het me geprikkeld om zonder schaamte mijn plan-waanzin nog verder hier op internet te verkondigen, haha.

BartMathis

Want ik plan namelijk véél. Plannen is voor mij de enige manier om tijd te maken voor wat ik wil doen op een dag, in een week en in mijn leven. Dat betekent niet automatisch dat ik totaal niet go with the flow kan zijn, jawel hoor, soms moet dat ook wel, als je kind ineens ziek is of zo. Maar over het algemeen vind ik het fijn veel te plannen en vast te leggen in de hoop dat mijn dagen een beetje gesmeerd lopen. En vooral, om ervoor te zorgen dat ik gedaan krijg wat ik wil doen. Dus vandaag jongens en meisjes, Nina’s ultieme plan-tips.

1. Ik bepaal mijn prioriteiten en plan die in
Mijn prioriteiten heb ik redelijk helder. Dat zijn (naast werk, ik vind mijn werk dan ook heel leuk): tijd met mijn gezin, tijd met Bart alleen, goede vriendinnen af en toe zien, mijn ouders en broers af en toe zien en (sinds kort) 2x per week sporten. Die prioriteiten veranderen eens in de zoveel tijd, of er komt wat bij. En verder zijn er dingen die ik leuk en best belangrijk vind, maar voor nu even loslaat en niet op mijn prio-lijst staan. Mijn huisinrichting is bijvoorbeeld alles behalve trendy of strak, maar dat komt over een tijdje wel weer. Ik kies ervoor om nu geen tijd vrij te maken om woonboulevards af te struinen of online het leukste vloerkleed te zoeken. Dus…. maak jouw prio’s overzichtelijk met een lijstje (I love lijstjes) en plan ze in je agenda buiten de tijden waar je niet onderuit komt (zoals je werk).  Twee keer per week paardrijden? Iedere week bij je oma eten? Aan je ondernemersplan schrijven? Maak keuzes en dan: inplannen die handel!

2. Kijk of je tijdslurpende taken kunt schrappen
Ik ‘doe’ bijna nooit meer boodschappen. Maar bestel online en laat alles thuisbezorgen. Ja, dat kost tussen de 5 en 8 euro per week, maar dat vind ik het zo waard. Verder heb ik 1 vast moment per week waarop ik even wat verse dingen bijhaal. Zo ga ik niet 5x per week naar de supermarkt, wat ik vroeger wel deed. Ook hebben we een dame die ons huis eens per week tiptop schoonmaakt. Dus ik verdoe weinig tijd aan het huishouden. Zijn er taken die je kunt uitbesteden of delegeren? Of gewoon wat kunt loslaten (dan maar een minder goed gepoetste douche)? Fijn, weer meer tijd voor de dingen waar je blij van wordt.

3. De Easy Calendar app
Ik zweer bij een overzichtelijke agenda-app op je telefoon waarbij je in één oogopslag je hele week kunt zien. En waarin je dan ook nog met verschillende kleurtjes kunt werken. Ik heb in deze app een gedeelde agenda met Elise, een gedeelde agenda met Bart en een persoonlijke agenda. Ik kan dus iets in mijn agenda zetten en als ik dat beige maak ziet Elise het ook in haar Easy Calendar app, of als ik het paars maak ziet Bart het ook meteen in zijn app. Dus Bart, ik sport dan en dan, dan kun jij dus niet met een collega gaan eten. I-de-aal. Bart en Elise doen het ook zo. Ik krijg een melding zodra zij iets toevoegen in ‘onze’ kleur, wat mij aangaat.

4. Wunderlist
Mijn wekelijkse afspraken en prio’s staan in de Easy Calendar app, en mijn dagelijkse to do’s staan in mijn Wunderlist app. Dit is zo handig. En ook hier heb ik een gedeelde to do list met Elise. Verder heb ik Chickslovefood to do’s en personal to do’s. Ik zweer bij deze app en geniet van het geluid als ik weer wat mag afvinken, haha. Ons hele team heb ik al aan de Wunderlist gekregen. Door je to do’s overzichtelijk te hebben, weet je ook wanneer en of je tijd hebt die dag voor je prio’s.

5. Ga op een vast moment even door je agenda met je partner
Bart en ik doen dat meestal op zondag een keer. Even zitten en kijken wat er de komende week allemaal op de planning staat, plus nieuwe dingen met elkaar plannen. Kunnen we samen meteen zien of we niet ergens vergeten zijn oppas te regelen of zo. Het houdt je scherp. Elise en ik nemen ook vaak even onze werkagenda door.

6. Zorg dat je to do list leeg is als je gaat slapen
Dus 1. Maak simpelweg haalbare lijstjes, liever iets te kort dan iets te lang, zodat je klaar bent aan het einde van de dag. En 2. Plan zaken die toch zijn blijven liggen meteen in op een nieuwe dag, op een nieuw moment. Vreselijk, dat gevoel dat je eigenlijk nog 100 dingen zou moeten doen in de avond. Dat probeer ik echt te vermijden, en dat kan alleen door realistisch plannen eigenlijk, is mijn ervaring.

7. Reflecteer
Op vakantie ga ik meestal weer even  naar mijn prio’s kijken. Heerlijk vind ik dat. Even uit het gewone leven stappen en van een afstandje naar dat leventje kijken. Liefst vanaf een strandbedje, haha. Steek ik nog wel genoeg tijd in de dingen die er toe doen voor mij? Ik zeg wel dat ik mijn vriendinnen vaak wil zien, maar staan die afspraken er ook vaak genoeg? Heb ik nieuwe wensen waar ik tijd voor moet gaan vrijmaken? Van die vragen. Love it. En het geeft me weer energie om mijn best te doen mijn leven zo in te richten zoals ik dat wil.

Zo, dat waren zomaar wat tips van deze plan- en lijstjesjunk. En natuurlijk loopt het hier ook allemaal wel eens in de soep, maar dat is prima. Overall ben ik tevreden met mijn leven en mijn tijdsindeling. Iedereen heeft 24 uur in een dag, do what makes you happy, ook als het wat moeite kost.

2 reacties

merel -

Hahaha wat goed, ik doe het precies zo! Vooral op zondag de week doornemen vind ik heel fijn, er zijn altijd wel dingen die je vergeten was of niet wist. Scheelt weer gedoe. De wunderlist app ga ik downloaden, lijkt mij ideaal voor mijn werk-partner in crime!

Loet -

Fijn artikel!
Zelf heb ik de WeekAgenda met ook gedeelde items waar ik heel blij mee ben! Ook een overzicht van de week wat ik belangrijk vond toen ik echt van de papieren versie af moest van mezelf 😉

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube