7x tip voor het kopen van babykleertjes

Zodra ik zwanger werd wilde ik het liefst onmiddellijk babykleertjes gaan inslaan. Wat in een grote mensenmaat 38 nog lelijker is dan een grijze vuilniszak met geel trekkoord, is in babymaat gewoon ultiem schattig. Ja hoor, die kleintjes kunnen àlles hebben. Mijn little one in ieder geval wel, daar was ik vanaf dag 1 al van overtuigd, wahaha.

Babykleertjes

Goed, babykleren shoppen is iets minder makkelijk als je het geslacht niet weet (alhoewel je ook echt té lieve gele truitjes, witte broekjes en grijze rompers hebt natuurlijk), maar daar wist ik een oplossing voor.

Bij Zalando heb je megalang retourrecht, dus ik kocht onmiddellijk een wit-babyblauw gestreept pyjamapakje van Petit Bateau. En ook een wit-babyroze exemplaar. En bijpassende slabbertjes. En mutsjes. Haha, iets met hormonen of zo… Zodra ik zeker wist dat ik in verwachting was van een jongen, heb ik het roze spul weer teruggestuurd :). Anyway, nu ik bijna 4 maanden moeder ben van een baby, heb ik veel over kleertjes geleerd. Mijn 7 belangrijkste bevindingen ga ik hieronder met jullie delen.

1. Zorg voor voldoende kleertjes
En dan met name rompers! Je wast je sowieso scheel iedere dag, maar dan nóg vliegen die rompers de la uit. Zo twee per dag, hoor. Laat je niet wijsmaken door die internetfora: ‘twee is wel genoeg, de rest krijg je waarschijnlijk wel van bezoek’. Uh nee! Ik heb er vanaf dag 1 steeds iets van 15 in de juiste maat en dan nog is het flink wassen geblazen. En ook truitjes en broekjes: gewoon inslaan die handel. Je kunt voor een prikkie de meest leuke kleertjes op de kop tikken. En JA ze groeien er zo uit, ik zeg ook niet dat je 30 broekjes moet kopen, maar de lades mogen wat mij betreft goed gevuld zijn. Ik heb steeds per maat waar -ie aan toe is minstens iets van 8 truitjes, 8 broekjes en 8 slaappakjes en vind dat eerlijk gezegd geen overbodige luxe.

2. Go easy
Papa moet het ook snappen. En ‘s nachts moet het ook leuk blijven. Dus geen knoopjes op de rug, ingewikkelde knoopsystemen met te kleine gaatjes, veel te strakke halsopeningen en dat soort werk. Al ziet het er nog zo leuk uit, je laat het links liggen. Het moet gewoon makkelijk aan en uit kunnen.

3. Alles moet wasbaar zijn op 40 graden
Of heter. O wat was ik in mijn nopjes met dat té schattige grijze wollen slaappakje met een wit wolkje op de borst en knoopjes op de rug (sowieso al irritant). Totdat ik het na 1 keer dragen in de was wilde doen (poep/pies/spuug). Het etiket: handwas. Serieus.

4. Kies voor zachte materialen
Zoals gewoon katoen. Ik heb een té lief gebreid wollen truitje en broekje voor Mathis, maar hij krijgt er een hele droge, rood gevlekte huid van. Ik doe hem dus geen wol meer aan. En ik denk dat er meer babies zijn met zulke gevoelige huidjes.

5. Zorg voor genoeg effen kleurtjes
Ik heb een dozijn aan broekjes met autootjes, vogelpootjes (!) en truitjes die druk gestreept zijn en meer van dat soort werk. Superlief! Maar ik was in het begin vergeten ook gewoon effen truitjes, broekjes en sokjes te kopen, want echt niks staat leuk op een broek bomvol gekleurde auto’s behalve een effen truitje, mits je niet wilt dat je kleine erbij ligt als een miniversie van clown Bassie.

6. Let op met de maatjes
De ene 62 is de andere niet. Zo valt HEMA groot, Prénatal best klein. En internationale merken zoals Next Direct (MIJN FAVO, GOOGLE DAT!) en Petit Bateau kijken meer naar leeftijd dan naar lengte of maat. Je kunt beter broekjes en truitjes op elkaar leggen en zo bepalen welke tot dezelfde maat behoren, dan zit je zeker goed. Zo draagt Mathis soms nog een truitje in 56, met daaronder een 68-broek.

7. Koop van alles wat
Als je je baby nog niet hebt, weet je niet wat je fijn vindt. Rompers zonder mouwen, of juist met lange mouwen? Wikkelrompers? Ik heb van alle soorten rompers wat aangeschaft. Rompers zonder mouwen met stretch vind ik nog steeds het fijnst, hoppa over het hoofd en klaar. Maar Bart zweert juist bij de wikkelrompers. En als ik weet dat we ergens heen gaan waar het koud is, doe ik een romper met lange mouwen aan, al vind ik dat al snel een gepriegel als er ook nog een lange truimouw en een lange jasmouw overheen moet.

Moeders met babies, als jullie nog tips hebben voor alle aanstaande moeders, vul mijn lijstje dan vooral aan!

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAM, FACEBOOK, PINTEREST EN YOUTUBE!

10 reacties

Nicetobeout -

Wat een goede tips! Hier ga ik zeker iets aan hebben! Ben in augustus uitgerekend 🙂

Nicetobeout -

Wat een goede tips! Hier ga ik zeker iets aan hebben. Ben in augustus uitgerekend. 🙂

Stephanie -

Oh Next! I love it! Zulke leuke kleren en zo betaalbaar! Ben het overigens vaak met je eens: lange mouw rompers? Irritant! Effen kleding? Veeeeeel te weinig! Genoeg kopen in elke maat? Iets te letterlijk genomen! Haha. Maar hij heeft wel elke dag een top outfit aan en niet elke dag hetzelfde;)
Heb overigens bijna niks gehad aan kleding van kraamvisite. Vrienden en familie weten dat ik heel kieskeurig ben dus ze hebben het op safe gespeeld en lekker kadobonnen gekocht! Veel beter!

Sanne -

Goede tips! Nog twee aanvullingen:
– neem met shoppen een shirtje of broekje mee dat goed zit, dan kun je die op de kleertjes leggen die je wilt kopen en kun je goed zien hoe het valt.
– als je kleding vooruit koopt, denk dan aan het seizoen. Ik was in februari uitgerekend en heb wat schattige winterkleertjes gekocht in de eerste maten, maar sommige dingen kan mijn dochtertje nu pas aan.

Nina -

Bedankt voor jullie aanvullingen! En preggy ladies, ik kreeg zojuist nog een reactie op Instagram waar ik me helemaal in kan vinden:
– Als ze nog erg klein zijn, zijn vesten of truitjes met capuchon onhandig. Je baby ligt de hele tijd op z’n rug, dus je moet steeds die capuchon goed doen/over z’n hoofd doen zodat die niet dubbel onder z’n nek zit. Irrittant!

Diana -

Handige tips! En betreft de kledingmaten..heel erg herkenbaar! Ik vind Prenatal echt heel klein uitvallen.

Kim -

Ik ben ook fan van Next en Marks&Spencers voor babykleding. Ik zou vooral niet te veel kopen in maten die je kindje nog niet aan kan. Mijn zoontje heeft bijvoorbeeld lange benen en al die leuke slaappakjes, onesies enzovoort pasten hem voor geen meter daardoor. De broekmaat is meestal twee maten groter dan die van zijn rompertjes. Van te voren weet je de bouw van je kindje niet. Zo konden we heel veel kleertjes weg doen en weggeven. En wij kregen ook helemaal niet zo veel kleertjes van kraamvisite en wat we wel kregen daar hadden we niets aan. Dat klinkt zo heel ondankbaar, maar onze vrienden zijn kinderloos. We kregen kleding in te kleine maten of van stof die je een newborn niet aan wilt trekken. Goedbedoeld natuurlijk.

Heidi -

Vergeet ook de kousjes niet! Liefst effen van kleur en als je er vindt ook kleine witte exemplaartjes om aan de handjes te doen. Want die krabwantjes blijven écht niet zitten…

Nancy -

Goede tips en heel herkenbaar!
Mijn aanvullingen:
– koop niet teveel onesies, boxpakjes e.d. (dus alles aan één stuk). Het is afhankelijk van het ‘model’ van je baby of dat staat. Mijn zoontje is lang en slank en dan passen die pakjes eigenlijk niet.
– let op de materialen, stretchy katoen is echt het lekkerst en weinig gedoe met aantrekken. Ik vind wat dat betreft Imps & Elfs echt het lekkerst. Bv. spijkerbroekjes liggen hier na 4 maanden nog steeds ongebruikt in de kast, is zoveel gedoe met de slaapjes qua aan- en uittrekken! Ook dikke fleece en andere zware stoffen gebruik ik nauwelijks!
– Koop genoeg effen sokjes. En ik zweer ook bij slofjes (bv gewoon de simpele van prenatal, of van die leuke gebreide) ziet er wat gekleder en schattig uit en geen koude enkeltjes.
– Je kunt eigenlijk wel bijna alles in de uitverkoop kopen, dat scheelt zoveel geld! Diverse grote webshops prijzen goed af met een heel ruim aanbod.

Gekelien -

Effen rompers! 9 van de 10 keer kruipt het schattige truitje omhoog en als je dan alleen maar felgekleurde bonte rompers hebt, dan is je hele goed bedachte outfit naar de haaien. Zo superveel rompers had ik niet nodig overigens… met 1 per dag kwam ik er wel. En koop ook gewoon lekker maat 50. Al zegt je moeder dat het zonde van het geld is. Als je baby net geboren is dan wil je lekker pronken. In cute outfitjes die goed zitten!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube