7x tips voor thuiswerken met je kind erbij

Er is één dag per week dat ik niet op kantoor, maar thuis werk. En Mathis is er dan ook. Da’s voor mij dus een dagje thuiswerken met je kind erbij. Of dat goed gaat? Nou, de ene keer beter dan de ander. Maar inmiddels heb ik wel wat tips & tricks zodat ik echt wel wat gedaan krijg.

- Overige Keuze CLF 043

En die deel ik uiteraard graag met jullie :).

1. Preperation is everything
Ik zorg dat ik op woensdagavond mijn hele huis al werkproof heb. En dat betekent eigenlijk gewoon: mijn huis aan kant. Dus alles opgeruimd, was weggewerkt, vaatwasser die draait of leeg is. Met andere woorden: ik word wakker en ik heb een rustige, schone werkomgeving waar ik meteen aan de slag kan. Ook zorg ik dat ik zelf al gedoucht ben op woensdagavond, hoppa donderdagochtend washandje en tandenborstel en klaar is Kees. En ik maak ook alvast m’n avondeten klaar. Op thuiswerkdagen heb ik geen minuut te verliezen, haha.

2. Stel van tevoren je prioriteiten
Dit valt eigenlijk ook onder je voorbereiding: maak de avond van tevoren een to do list, met als eerste uiteraard je belangrijkste werk to do’s. Iedereen die wel eens thuis probeert te werken met kiddo weet: het kan totaal anders lopen dan verwacht. Zorg er dan in ieder geval voor dat je weet wat je móet doen op de dagen dat je thuiswerkt, en dat je dus ieder moment dat je kunt werken ten eerste hier mee bezig bent.

3. Begin vroeg
Wordt je kind altijd om 07.00 uur wakker, sta dan om 06.15u op, kleed je aan, en zorg dat je van 06.30 tot 07.00 al wat doet. Wordt je kind standaard eerder wakker, dan mag je deze tip van mij negeren :). Ik begin vaak vroeg, het voelt lekker om tenminste al íets te hebben gedaan in de ochtend, en ga vervolgens mijn zoontje aankleden en met hem ontbijten.

4. Zorg voor nieuw speelgoed
Nee, je kunt niet iedere week een nieuw cadeau kopen. Dat doe ik ook echt niet. Maar mijn kind zit nog in de fase (hij is net 1), dat -ie compleet gefascineerd kan zijn door een lege tube tandpasta. Ik noem maar wat. De ene week geef ik hem een nieuw boekje met geluidenknopjes (een hit hier), de andere week 3 opgespaarde lege shampooflessen met klikdopjes die hij eindeloos open en dicht kan doen (serieus), de week erop mag hij met mama’s make-up tasje spelen (ook een mega hit). Wat het hier ook altijd goed doet: een doos (a la schoenendoos) vullen met allerlei prut en grut. Van een usb-stick tot een pen, van wat kinderspeelgoed, tot (ja daar is -ie weer) een lege tube tandpasta. Wees creatief. Hier werkt het voor minstens een half uur. Hoppa, ik heb met punt 3 erbij er al een uur werk opzitten op de vroege ochtend :).

5. Zet tekenfilms op
Het is mijns inziens heus niet erg als mijn kind eens in de week een half uur naar Peppa Pig of Nijntje kijkt via Netflix. Dus ja hoor, ik zet dat gerust aan in de ochtend. Mama aan de laptop, en Mathis ook even aan de andere laptop gezellig erbij aan tafel. Langer dan een half uur houdt hij dit niet vol, dan gaat hij zich vervelen. Een korte aandachtsspanne, net als z’n moeder ;). Mijn kind kiest er niet voor met een werkende mama thuis te zitten, dus zodra het voor hem zat is, is het zat. Dan bedenk ik weer wat anders. Werktijd so far: 1,5 uur.

6. Benut de slaapjes ten volle
Mathis slaapt overdag nog wel 2 uur, soms zelfs 3. En ja, dat zijn natuurlijk de ideale momenten om volle bak aan de slag te gaan. Tijdens zijn slaap maak ik echt meters. Er even vanuit gaande dat hij 2 uur slaapt, zit ik nu al op 3,5 uur werk.

7. Maak van je thuiswerkdag ook je thuiswerkavond
Op donderdagavond werk ik. Dit is dus mijn thuiswerkdag, maar ook mijn thuiswerkavond. Want als Mathis wakker wordt van zijn middagslaapje, gaan we naar buiten en werk ik even niet. Ik vind het belangrijk dat ik ook met hem buiten kom en met hem speel. Misschien laat jouw werk dit niet toe op deze manier, maar met een eigen bedrijf kan het perfect en beslis ik dus: ik maak mijn werkdag ’s avonds af. Mathis gaat om 19.00u naar bed, dan begin ik. Het is niet echt mindful, maar ik eet achter mijn laptop. Voor een keer in de week vind ik dat kunnen, en maak ik een uitzondering. Ik heb mijn eten de dag ervoor al in de koelkast gezet, of Bart kookt. Meestal stop ik rond 22.00 uur, dan heb ik nog een uurtje chilltime voor ik ga slapen. Al met al heb ik zo een vrij complete werkdag gedraaid!

Nu zijn er wel eens dagen dat het tegenvalt; Mathis wil niet slapen bijvoorbeeld. Tja, dan kan ik me daarover opwinden en ís het gewoon niet anders, dan laat ik het los en accepteer ik dat ik op een ander moment nog even aan de bak moet. Anderzijds slaapt hij soms ook 3 uur overdag, krijg ik juist weer meer gedaan.

Heb jij nog tips?

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

2 reacties

Laura -

Super bedankt voor het delen van deze tips. Mijn zoontje is 4,5 maand oud en ik heb nog geen draai gevonden in mijn thuis werk dag. Ik ga serieus jouw tips uitprinten, aan de muur hangen, en ermee aan de slag! Dat komt het hopelijk goed 🙂

Marijke -

Handige tips voor wanneer je een kleintje hebt. Mijn dochter is bijna 4 jaar en kan gelukkig zo zelf een uur spelen met haar keukentje of iets dergelijks. Super makkelijk voor als ik even wat af moet maken voor het werk!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube