Beeldschermtijd in ons gezin

Inmiddels heb ik in mijn prille moederschap (dat exclusief zwangerschap nu zo’n 19 maanden duurt) geleerd dat er naast de borstvoedingsmaffia en draagzakpolitie óók een ‘mijn kind mag niet op de iPad tot zijn zesde’-anti-schermpjesbende is. Want oeh la la wat was Elise onverantwoord bezig toen ze in een artikel vertelde dat ze soms een iPad onder de neus van haar kids duwt, aan tafel in restaurants. Vroeger, ja vroeger, zaten de kinderen gewoon stil óf ze gingen een beetje kleuren.

Mensen die meteen een scherpe mening over zulke zaken hebben en (mobiele) beeldschermen absoluut niet nodig vinden, rijden die ook nog met paard en wagen door de straat? En koken ze boven open vuur in de achtertuin?

Oké, da’s een beetje flauw. Maar mijn punt is: beeldschermen zijn niet de duivel. Beeldschermen zijn van nu. Dus ja, mijn kind mag op mijn telefoon, mag soms tv-kijken en heeft regelmatig een iPad in handen. Ook al is hij pas 1,5 jaar. Ik vind dit prima omdat:
A. Hij leert ervan. Op Netflix staan zoveel mooie en leuke kinderseries. Evenals op NPO3 trouwens. Educatieve, lieve programma’s, met zorg voor de kleintjes gemaakt.
B. Ik zie simpelweg niet in waarom het kijken van video’s op een iPad of telefoon geen leuke aanvulling kan zijn op zijn ontspan- én speelgedrag. Boekjes lezen is leuk, buiten spelen is leuk, stokken zoeken is leuk, Mikey de kat pesten is leuk, kleuren en stickeren is leuk, filmpjes kijken is leuk.
C. Het hoort er gewoon bij in 2017. Op sommige scholen geven ze zelfs alleen nog maar les met iPads. Ik zou het niet heel chill vinden als mijn kind over een paar jaar op school komt en als een soort van amish niet eens weet wat een beeldscherm is en wat je er allemaal mee kunt. Technologie is iets moois, mensen!

En wanneer mijn kleine dan kijkt? In totaal denk ik zo’n drie kwartier per dag. Op drie momenten vooral:

’s Ochtends, als zijn interne wekker al rond 05.45 gaat en hij helemaal happy de peppie staat te springen in zijn bed en klaar is voor de dag. Dan gaat mini-man tussen ons in in het grote bed, kijkt hij filmpjes en sluit ik m’n ogen weer voor minstens nog een half uur. Doeiiii.

Als ik een aantal dagen alleen met hem ben omdat Bart op werkreis is, zet ik sneller Netflix aan. Geen Bart die hem vermaakt als ik me ’s ochtends moet opmaken of ’s avonds even moet koken. Ik zie mijn laptop op zulke momenten echt als een soort oppas.

Als ik helemaal kapot ben, even te moe om moeder te zijn, dan gaan we ‘filmpje kijken in het grote bed’. Laptop of iPad aan, meneer kijkt, mama ligt ernaast en valt half weg. Sinds ik zwanger ben moet ik soms gewoon echt een half uur rusten merk ik, anders val ik om. Als een beeldscherm daarbij helpt, ben ik daar meer dan dankbaar voor.

Tijdens het eten niet, omdat dat altijd prima gaat, maar als dat ooit ook alleen maar lukt met een schermpje erbij, ga ik dat heus wel tijdelijk doen. Zelfs als dat in een restaurant is. I love beeldschermpjes!

Liefs, Nina

9 reacties

Jeleesa -

Ooh wat leuk om dit te lezen.
Zo herkenbaar, hier een zoontje van bijna 3 en 6maand zwanger van nr 2.
Netflix kan echt DE REDDING zijn tijdens het klaarmaken van mezelf, de (te) vroege ochtend of het koken… De fantasie en het alleen spelen is er hier alleen maar op vooruit gegaan moet ik zeggen, want hij doet niets liever dan alles naspelen van op tv.
We zijn ook geen wonderwoman hè… ☺️

Karin -

Jullie hebben een leuke website en het is goed om eens vraagtekens te zetten bij overkritische mensen. Maar ik vind dit wel een behoorlijk scherpe veroordeling van mensen die liever niet hebben dat hun kinderen al van jongs af aan beeldschermtijd hebben. Omdat ik voor iets anders kies ben ik nog niet gelijk een ouderwetse Amish achtige moeder die geen keuken of auto heeft…

Irene -

Momenteel ben ik 30 weken in verwachting. In de ideale situatie (naar mijn mening dan he) zou er geen Ipad bij ons in huis komen voor de kleine jongen. Helaas is het inderdaad niet meer van deze tijd om het te gaan verbieden en te doen alsof die dingen niet bestaan. Voor ons gaat dat ook niet lukken, aangezien de papa in spé dagelijks zijn Ipad gebruikt.
Achja, dan maar het beste ervan maken. Daarbij is het tegenwoordig belangrijker dat je kinderen leert hoe ze veilig het internet kunnen opgaan. Dit kan je beter onder begeleiding leren, dan wanneer je het verbied en ze het in de pubertijd onverantwoord en stiekem gaan doen (dan is de controle helemaal weg).
Ik zou het echter wel jammer vinden als de eigen fantasie en het speelgedrag van het kind onderdrukt wordt door passief schermgedrag

Achja, en vroeger keken wij ook gewoon naar de tv. Wel hadden mijn ouders regels gesteld: niet voor schooltijd (met als reden dat een kind dan al teveel impulsen binnenkrijgt en het leren moeilijker zou gaan).

Me -

Halleluja! Dank je voor dit stuk. Bij mij gaat het er niet anders aan toe! Fijn om dit te lezen.

Iris -

Helemaal mee eens. Beeldschermen zijn van nu. Zelf ben ik ook van mening, dat je je kind er beter mee om kunt leren gaan dan gebruik verbieden.

Hier overigens een fysiek druk meisje van 7 maanden. Bij controle bij de kinderarts bleek dat ze ver voorloopt en dat soms andere uitdaging goed voor haar zou zijn, waaronder ook tv kijken. Voor haar werkt het goed, ook als een soort fysieke ontspanning.

Nathalie -

Ben blij dat iemand dit eens durft toegeven. Mijn man werkt heel lange dagen dus ik sta vaak alleen met de zorg voor onze 28 maanden oude dochter. Ook zwanger en laat mijn dochter vaak mee koken maar dat wil ze ook niet altijd. Dus dan is het echt handig om ze even niet in het oog te moeten houden. Als baby hebben we ze wel afgeschermd van bijv tv maar vanaf een bepaalde leeftijd mocht een bumba filmpje wel en nu is ze verzot op youtube (al staat daar ook veel rommel op). Van de school vertel ik mezelf ook vaak, binnekort waarsch geen schoolboeken meer. En nu kan mijn dochter echt al haar plan trekken met de iphone.

Lize -

Heerlijk geschreven! En helemaal mee eens. Soms is het gewoon ideaal om even dat beeldscherm aan te zetten. Rust, om even te koken bijvoorbeeld. En het hoort nou eenmaal bij deze tijd. Verbieden heeft dus geen zin meer naar mijn mening. Zolang ze maar niet de hele dag erachter zitten toch? En soms is het wel even wat meer omdat je zelf moe bent, ziek bent, op vakantie bent, even moet bellen… so what?

Vivian -

Goed geschreven! Ik ben op zich geen fan van de i-pad of tv, maar het scheelt soms gewoon een hoop stress, zoals bijvoorbeeld ’s avond rondom het koken. Het blijkt ook gewoon voor ons zoontje een rust momentje. Als hij zichzelf even niet weet te vermaken of moe is terwijl het nog wat vroeg is om naar bed te gaan, kan hij heerlijk rustig op de bank een filmpje zitten kijken. Zoontje rustig en mamma geen stress 🙂

Nienke -

Wat herkenbaar weer geschreven! Mijn zoon is 2 jaar en heeft zijn interne wekker ook wel is vroeg staan, nou dan gaat echt brandweerman Sam o.i.d. aan. Tijdens het eten koken vind ik ook een fijn moment. Het moet kunnen vind ik. En tenslotte is het ONS kind en niet die van iemand anders, dus WIJ beslissen 😉

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube