De verschillen tussen flesvoeding en borstvoeding – mijn ervaring

Na een tweede keer bevallen behoort (voor mij) ook een tweede keer proberen om succesvol borstvoeding te geven. HIER lees je mijn verhaal van mannetje 1, vandaag mijn verhaal over mannetje 2.

Enne, meteen maar even duidelijkheid: het lukt prima! Jep, dat borstvoeden gaat me nu goed af. Doordat het bij Mathis anders liep heb ik nu wel duidelijk op een rij wat ik de grootste verschillen vind tussen borst- en flesvoeden.

Mijn borstvoedingsverhaal #2
Eerst maar even vertellen hoe en wat nu precies. Het is eigenlijk redelijk eenvoudig ditmaal, Cédric hapte meteen vrij goed, ik had snel een goede flow te pakken en ook kreeg ik geen ontstekingen, haha. Mede dankzij superfijne steun van onze kraamhulp Erica, had ik er na die eerste week vertrouwen in dat borstvoeding ditmaal ging lukken. Natuurlijk was het die eerste dagen soms gevoelig (nu nog soms wel trouwens, pfff die toeschietreflex en zo). En ik deed er die eerste twee weken nog een kwartier over om een heel fort met kussens te bouwen voordat ik fatsoenlijk kon zitten om de borst te geven. Inmiddels zwiep ik ‘m zo aan mijn borst, hoe ik ook zit of lig. Kortom, live voeden gaat GOED! Ik heb nog geen enkele keer kunstvoeding hoeven geven. In de vijfde week ben ik wel wat gaan kolven en inmiddels geef ik een flesje gekolfde melk om de dag. De fles pakt hij prima. Bij Mathis was ik na de eerste twee maanden volledig over op kunstvoeding en die eerste twee maanden kolfde ik fulltime. Hij heeft dus bijna alleen maar flesjes gehad, weinig live voeding.

De verschillen tussen borst- en flesvoeding
Doordat ik bij Mathis alleen maar in de weer was met flesjes de eerste maanden en bij Cédric dus niet (hij is nu ook bijna twee maanden), heb ik een goed beeld van wat de voors en tegens zijn van de verschillende soorten van voeding.

Zó fijn aan borstvoeding…
– Ik vind het ongelooflijk prettig dat Cédric tot nu toe alleen 100% natuurlijk eten krijgt, niet iets dat in de fabriek is gemaakt.
– Ik glim van trots als ik zie wat een heerlijk dikkerdje het aan het worden is, alleen op mijn melk!
– Ik vind voeden een fijn moment, intiem, samen zitten of samen liggen. Dat vind ik zo mooi. Dat koester ik echt en dan voel ik pure verliefdheid. Niet altijd (zo rond 04.00u ‘s nachts heb ik weinig zin, haha), maar voor het grootste deel vind ik het nog steeds heel bijzonder.
– Ik vind het een mega groot voordeel dat je borstvoeding altijd, onbeperkt bij je hebt. I-de-aal. Geen gehannes met melkpoedertorens en thermoskannen.
– En misschien wel het allerfijnst: borstvoeding is ook een troostmiddel. Soms zijn er huiluurtjes van 20.00-23.00, maar dan neem ik ‘m bij me, lurkt -ie een minuutje, is hij weer even rustig, gaat weer heel hard huilen en hij drinkt weer wat. Niet omdat hij honger heeft, maar gewoon als troost. Ideaal. Bij Mathis lukte het echt niet om hem stil te krijgen, en ieder kwartier een fles in de mond dat doe je toch minder snel. De borst niet als tut gebruiken? Ach, jammer dan. Ik grijp ook naar de Nibbit en chocolade als ik moe, verdrietig of boos ben, haha. Iets met emotie eten :D.

Zó fijn aan flesvoeding…
Dit geldt voor zowel gekolfde melk als kunstvoeding, maar het is erg fijn om te zien wat je kindje binnen krijgt. Vooral in de eerste weken. Nu heb ik die onzekerheid minder, maar ik ben in de eerste twee weken wel naar het inloopspreekuur geweest om Cédric te wegen of hij wel genoeg aankwam.
– Je hebt sneller een ritme met de fles. Tenminste dat idee had ik. Mathis voedde ik op vaste tijden, eerst 8, later 6 keer per dag. Ik wist ook precies hoeveel ml en daar teerde hij dan weer op tot de volgende voeding. Handig! In mijn geval lukt dat met borstvoeding (nog) niet. Soms zit er vier uur tussen, soms een paar keer achter elkaar ieder uur. Jep, ook ‘s nachts… Eigenlijk geen pijl op te trekken.
– Iedereen kan de fles geven. Je borsten zitten toch echt alleen aan jouw lijf vast. Soms zou ik het fijn vinden even een voedinkje uit te besteden. Natuurlijk kan ik gekolfde melk laten geven, maar dan moet ik alsnog zelf kolven.
– Je kunt een flesje makkelijker even wegzetten als de postbode voor de deur staat, of een tweejarige peuter tijdens het voeden ineens heel hard om aandacht schreeuwt, om maar wat te noemen :D.
– In het openbaar geef je makkelijk een fles. Borstvoeden doe ik ook gewoon maar ik zit dan toch wat ongemakkelijk met mijn rug naar waar de meeste mensen zitten toegekeerd.

Al met al blijf ik voorlopig echt bij borstvoeding. Al denk ik dat ik over een tijdje wel ga bijvoeden met kunstvoeding, ik krijg het namelijk niet voor elkaar om veel te kolven, zodat iemand straks een hele dag borstmelk kan geven terwijl ik bijvoorbeeld op kantoor zit. Ik krijg met heel veel geduld in totaal één voeding per twee dagen eraf gekolfd, da’s natuurlijk niet zoveel. Herkent iemand dit?

28 reacties

Mariska -

De soort kolf maakt echt uit. Je moet dus een kolf hebben die bij je past ;). Zelf kolfde ik met gemak met de Horigen Chicture terwijl ik ongeveer de helft daarvan kolfde met de Medela Swing…Dus met de Horigen kon ik zelfs 2x kolven voor 3 voedingen. Verder helpt het om borstvoedingsthee te drinken (dit werkte bij mij goed op het werk) bijvoorbeeld die van Pukka of Weleda. En plaatjes/filmpjes kijken van je kleine terwijl je kolft (lachend of huilend..;). En als je echt weinige beetjes kolft zou je ook nog een lactatiekundige (IBCLC gecertificeerd) ernaar kunnen laten kijken…
En zo bijzonder (en tegelijk zo normaal!) he, dat borstvoeden!

Nina -

Dankjewel voor je tips! XX

Ilse -

Haai Nina,

Wat ontzettend goed dat je het toch probeert en door zet! Je kan ook het niet eens meer willen proberen na je eerste ervaring!
Top, dat je toch nogmaals probeert en dat het zo goed lukt! Succeservaring 😉

Mijn dochter (8maanden) heeft de eerste 2 weken alles met fingerfeeding gekregen. Ik kolven en mijn man naast me haar voeden. Zij heeft vast gezeten in het geboortekanaal en de eerste weken last gehad van haar nek.
Middels in een lactatiekundige hebben we door gezet en heeft ze 7 maanden borstvoeding gehad.
Ik herken me in het geval dat je bijna niks kolft en je denkt: hellup!! Hoe nu als ik moet gaan werken.
Je kan inderdaad een periode lang extra kolven om je productie omhoog te brengen. Ook kan je borstvoedingsthee proberen om je productie iets op te hogen.
Heb je ook al een lactatiekundige om advies gevraagd? Die heeft misschien ook wel tips en trics hoe je eventueel je productie kan verhogen.
Geloof me als je productie verhoogd is, dan hoef je misschien niet eens bij te voeden met kunstvoeding.

Succes!

Nina -

Dank voor je verhaal en tips! X

Isabelle -

Herkenbaar! Je kunt powerkolven of clusterkolven proberen voor meer melk? Even googlen voor verschillende technieken. Groet, Isabelle

Nina -

Daar ga ik me eens in verdiepen! X

Marieke -

Wat leuk om te lezen!
Ik heb bij de oudste een jaar borstvoeding gegeven en kolfde ook heel moeizaam. Neusspray en alles geprobeerd maar mocht niet baten.
Nu bij de tweede ook alweer 7 maanden onderweg en ik heb nu een andere kolf! Wereld van verschil!!!! Ik kolf nu per keer een volledige voeding!!!

Nina -

Wat goed om te horen! X

Jasperina -

Mooi verhaal! Borstvoeding is in zoveel opzichten een prachtig concept, ook voor jou zelf biedt het heel veel gezondheidsvoordeel, met name als je langer voedt! En dat je het idee hebt dat er minder regelmaat in zit is natuurlijk precies hoe het werkt, het is een systeem dat werkt met voeden naar behoefte! Drie kinderen lang gevoed en kan er soms nog met weemoed aan terugdenken, mijn zoon van 12 weet het ook nog en die heeft bijna twee jaar borstvoeding gekregen, nooit een speen en bijna geen kunstvoeding/ fles gehad, niet altijd handig maar wel heel bijzonder zeker als je daar nu op terugkijkt. Ze zijn echt groot voor je het door hebt! En nog knuffelen ze weleens even tegen je borst aan maar het is niet vergelijkbaar met het gevoel van het geven van borstvoeding! Ik zou zeggen; hou het zo lang mogelijk vol!

Nina -

Wat een mooie reactie, thanks Jasperina! Liefs

Marijke -

Wat fijn dat het nu zo goed gaat! Zelf heb ik een handkolf..mensen kijken me altijd gek aan, maar daarbij bepaal je zelf het ritme en geen mechanisch geluid.. Maar ik heb geen ervaring met een elektrische. Dus kan het niet vergelijken.

@Laura, geef je de flessen zelf? Ik moest bij allebei mn kids echt uit de kamer zijn en mn man moest het geven anders accepteerden ze de fles niet.

Nina -

Hi Marijke, zie je inderdaad niet vaak, maar kan het wel begrijpen, wat een rotgeluid maakt een elektrische kolf, haha! Liefs

Laura -

Nee heb mijn man laten proberen haar het flesje te geven terwijl ik even weg was maar ook dat wilde ze niet 🙁

Zaripha -

Hoi Nina, leuk om te lezen en ook wel herkenbaar je verhaal! Eerste keer ook flesvoeding (geen bv ook niet gekolft) en nu de tweede keer BV! Ik kolf ook niet veel, moet 2x kolven voor 1 voeding. Tegenvaller! Maar ik merk wel dat als ik kolf tussen voedingen door het veel minder is dan als ik kolf als ik een voeding niet thuis ben, dan kolf ik zo 1 volle fles 💪🏼 Dus wellicht is dit bij jou ook zo als je straks weer moet werken? Ook kolfde ik in het begin 30 cc per borst, nu zit ik op 50/60 cc per borst! Het is dus ook meer geworden. Qua regelmaat en structuur heb ik mazzel, beide kids sliepen de nacht met 3 mnd door! Ook nu met BV! Laatste bv om 18.00 en eerste rond 09.30/10.00 (dit was tot 11 weken nog tussen 4 en 6) Nu slaapt ze dus volledig door 😱👍🏼 En dan overdag elke 3 uur. Ik voed op verzoek, maar dit is dus nu al een aantal weken haar ritme. Eerste dochter had precies hetzelfde ritme maar dan met flesvoeding! Daarin zegt bv of fles dus in mijn geval niets 😊 Succes met de BV 😘

Nina -

Hi Zaripha, dank voor je reactie! Dan maakte fles of bv inderdaad niets uit als ik dit zo lees. Wat fijn dat je kids zo snel doorsliepen, zeg! Liefs

Loes -

Hi nina,
Mijn jochie is nu 15 weken en krijgt zowel bv als fv. Het lukt mij ook nog om goed te kolven, zelfs niet met neusspray.
Wat ik wel doe is kolven in de ochtend terwijl ik hem aan de andere kant voed, kolf ik de andere kant. Ideaal. 2x kolven is dan genoeg voor 1 voeding bij de gastouder. Heeft hij die maar mooi weer binnen. Verder als ik thuis ben krijgt hij altijd bv met voor de slapen een beetje fv omdat ik s avonds wat minder melk heb.
Ik vond de stap super moeilijk,en soms nog steeds, om hem wat fv te geven. Maar hij doet het er super op en op deze manier kan ik toch de bv blijven geven en het maakt het veel relaxter dan dat “verplicht” moeten kolven wat niet lukt. Veel succes en vooral genieten nu dit zo goed loopt met de bv.

Groetjes Loes

Nina -

Wat goed en leuk om te lezen, Loes! Dank voor het delen van jouw verhaal Xx

Laura -

Leuk artikel om te lezen. Ik probeer mijn dochter van 7 weken nu te laten wennen aan het drinken van (afgekolfde) melk uit de fles. Alleen ze wil deze echt niet pakken, ze probeert het wel maar het lukt niet en is dan vrij overstuur. Heb jij hier nog tips voor? Of pakte Cedric deze meteen? Het is natuurlijk een hele andere techniek als aan de borst maar krijg het niet voor elkaar!

Nina -

Oh wat moeilijk, Laura! Hij pakte ‘m gelijk…En wat als je andere spenen/flessen probeert? Liefs

Laura -

Ik heb nu de flessen van Dr Brown met speen maatje 1, geen idee welke ik dan zou moeten proberen..

Inge -

Wat heerlijk dat het nu wel lukt! Ik vond het zo naar voor je de vorige keer dat je zo knokte en het toch niet goed kwam… Fulltime kolven zou ik ook geen maanden volhouden!
Over de verschillen kan ik niet echt meepraten want ik heb gelukkig nog nooit een flesje poedermelk hoeven geven. Ik denk dat als je bij de eerste fles gegeven hebt dat het logisch is dat je nu ook meer onzeker bent over zijn gewicht of hoeveel hij drinkt omdat je gewend bent dat je dat kunt zien. Maar vertrouw op je lijf, als je kindje het goed doet zit het wel goed (y) Het is heel normaal als een kindje soms na 2 uur wil drinken en dan weer na 4, wij hebben ook nooit precies om de zoveel uur trek en willen ook wel eens wat tussendoor snaaien 😉 Of voor troost idd, dat vond ik ook ideaal, en ging vanzelf over toen ze groter werden. En misschien kolf je straks als je werkt wel veel meer omdat je nu waarschijnlijk tussen de voedingen door kolft en dan i.p.v. een voeding? Succes verder en geniet ervan!

Nina -

Dank voor je lieve reactie! X

Lilian -

Hey Nina,
Super fijn om te lezen dat het nu wel lukt om live borstvoeding te geven! Veel respect voor je dat je Mathis de vorige keer toch 2 maanden borstvoeding hebt gegeven en zolang hebt gekolfd.
Wat betreft het kolven herken ik het enorm. Ik maak altijd ´verlies´. Als ik een dagje weg ben dan kolf ik wel, maar dan heb ik max 1 voeding eruit, terwijl ze er dan bij wijze van 3 of 4 heeft gekregen.
Ik heb al heel snel besloten dat ik me daar niet druk om ga maken. Mijn dochter heeft altijd bijvoeding gekregen als ik een dagje of dagdeel weg ben. Geen probleem. Doordat ik me daar niet druk om maakte en me er relaxt bij voel, krijgt m,n dochter nu na 9 maanden nog steeds borstvoeding. Wel elke avond een papfles, zodat ze wat langere blokken slaapt. Ik zou me er echt niet te druk om maken. Kolven is nou eenmaal wat minder romantisch dan een lief, sabbelend kindje aan je borst, daar reageert je lichaam dan denk ik op door ook iets minder te geven! En een kindje heeft nou eenmaal veel zuigkracht om er wat uit te krijgen.
Veel succes met alles!! Geniet lekker van je lieve baby´tje!

Nina -

Dat klinkt goed Lilian, inderdaad niet te druk over maken XX

Amanda -

Ik heb net je beide borstvoedingsverhalen gelezen, wat fijn dat het de 2e keer zoveel beter kan lopen zeg! Mijn zoontje (1e kindje) is geboren op 18 november en ik zie veel overeenkomsten met jouw eerste borstvoedingsverhaal. Hij had ook een klein mondje (kwamen we na een maand pas achter) waardoor hij niet goed kon aanhappen. Na bloedende tepelkloven en tevens een borstontsteking bleek de enige oplossing een tepelhoedje. Sinds ongeveer een week kan hij drinken zonder tepelhoedje, ik ben zo blij!! Ik besef door jouw verhaal wel dat ik echt geluk heb gehad dat het bij mij tot nu toe toch is gelukt. Al is kunstvoeding natuurlijk ook geen ramp en is het heel fijn dat de mogelijkheid bestaat.

Over het kolven; ik kolf ook vrij weinig met een ‘echte’ kolf, maar ik gebruik nu een lekschaal. Ik weet niet of je dat kent maar je knijpt het vacuum aan de borst en terwijl je met de andere borst voedt lekt de melk in de lekschaal. Ik vind het echt een uitkomst en heb meer melk dan met kolven.

Liefs Amanda

Nina -

Wat fijn dat een tepelhoedje werkt zeg, top! En een lekschaal, ik had er nog nooit van gehoord, wat interessant! X

Mirella -

Ik kolf(de) ook niet veel en kreeg net als jij 1 flesje per twee dagen eruit geperst. Nu heb ik neusspray voorgeschreven gekregen door de huisarts en kom ik op 1 voeding per dag. Ik kolf 1 keer in de ochtend. Dus wellicht kun jij ook je huisarts bellen?

Nina -

Dank voor je tip! X

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube