Een eigen bedrijf en een baby, hoe doe ik dat?

“Hoe ga je dat doen als dadelijk de baby er is, met jullie bedrijf?” hoorde ik vaak tijdens mijn laatste zwangerschap, en trouwens ook al toen ik zwanger was van Mathis. Een begrijpelijke vraag, maar ik denk eigenlijk dat verlof nemen niet moeilijker is wanneer je eigen baas bent, dan wanneer je dat niet bent.

Sterker nog, ik vind het juist wel een enorm voordeel om een baby te hebben terwijl ik mijn eigen bedrijf heb, in plaats van dat ik in loondienst ben. Waarom? Dat lees je hieronder!

1. Er zit een topteam klaar dat alles opvangt
Ik ben geen ZZP’er (zelfstandige zonder personeel), Elise en ik hebben een klein bedrijf (B.V.) met meerdere meiden. En wat me rust geeft; daardoor ben ik misbaar, in plaats van onmisbaar. Ik heb een duidelijke overdracht gedaan toen ik begin december met verlof ging, en mijn partner Elise runt de zaken als geen ander, en heeft daarbij dus ook nog eens hulp van andere toppers. Loslaten vind ik moeilijk omdat ik mijn werk zó leuk vind, maar absoluut niet omdat ik bang ben dat de boel instort of zo, in tegendeel. Dat hebben Elise en ik goed geregeld. Ik kan me voorstellen dat als je een bedrijf in je eentje hebt dat het wat spannender is. Wat als je opdrachtgevers weglopen tijdens de weken of maanden dat je er niet bent? Mijn tip, ga uit van je eigen kracht. Als je altijd goed werk levert gaan mensen echt niet ineens iemand anders inhuren, bij een andere webwinkel shoppen of van iemand anders diensten gebruik maken omdat jij er even niet bent. ‘Onze’ freelancer Laura is ook met verlof en hebben we op het hart gedrukt alsjeblieft meteen contact met ons op te nemen zodra ze denkt weer in staat is om wat te werken, haha. En indien dat op jouw werk van toepassing is, wellicht kun je een vervanger regelen die vanuit jouw naam werkt en die je bijvoorbeeld deels betaalt uit jouw ZEZ-uitkering?

2. Ik kan langzaam weer beginnen
Hét grote voordeelvan eigen baas vind ik: wel of geen zwangerschapsverlof is niet zo zwart-wit. Het is niet volledig thuiszitten en dan van de een op de andere dag weer 32 uur werken. Nee, het is op het moment dat ik daar zin in heb weer mijn mailbox induiken. Elise langs laten komen en de belangrijkste dingen bespreken. Weer een keertje naar een salesafspraak. Het betekent: langzaam weer opbouwen. Mijn eerste werkdingetjes zal ik misschien een stuk eerder oppakken dan meiden met ‘normaal’ verlof, maar alles kan ik op mijn eigen tempo, langzaam weer opbouwen. Dat idee vind ik heerlijk.

3. Ik ben flexibel
Meiden die gebruik maken van kinderopvang, zullen hun kindje wegbrengen als hij of zij 3 maanden is. Ik heb de luxe dat een maandje later te kunnen doen. En die eerste fase dan, dat ik wel wil werken maar de baby nog niet naar het kdv gaat? Dan heb ik opa’s, oma’s en een poule’tje fijne oppassers aan huis. Bij Mathis heb ik trouwens in het begin veel thuis gewerkt terwijl hij gewoon sliep, lang leven de babyfoon (als ze wat ouder zijn gaat dat echt niet meer trouwens, haha), dus dat zal nu zeker ook wel gebeuren. En waarom niet twee uurtjes naar kantoor, mét de kleine? Elise en ik hebben bij Christophe en Mathis (die zijn bijna even oud) best wel wat samengewerkt terwijl de baby’s gewoon lagen te slapen. Is mijn kleintje bij opa en oma en ik heb een volle kantoordag op de planning, maar het gaat mis doordat hij ziek wordt of wat dan ook? Ik spring zonder verantwoording aan iemand af te hoeven leggen in mijn auto en race naar hem toe. Voor Mathis heb ik trouwens vier dagen opvang, dus ik zal weinig thuis zijn met baby én Mathis, op mijn mamadag na.

4. Ik heb een mede-moeder naast me
Zo’n groot voordeel: Elise is ook moeder. Van twee kleine kinderen die twee jaar schelen. Die snapt als geen ander hoe het leven als ondernemer mét kleine kinderen (waaronder een baby) is. Ik voel me niet snel schuldig naar haar toe als ik er een dag niet ben of maar half ben. Sterker nog; ik denk dat zij soms degene zal zijn die adviseert: ga naar ‘m toe, blijf een dag thuis, etc. Dat is echt goud waard. Ik weet nog dat toen Samuel er was (haar oudste) ik dat allemaal maar half snapte (ik kreeg twee jaar later pas mijn eerste). Ik leefde me zoveel mogelijk in hoor, dat wel! Maar op de uitgerekende datum deed Elise bijvoorbeeld nog een fotoshoot. Nu zou ik echt zeggen; ben je niet goed bij je hoofd?! Wahaha! Je kunt je zonder kids nog zoveel mogelijk inleven in je vriendinnen met kinderen, je begrijpt het pas écht als je er zelf eentje hebt. En dat is absoluut geen verwijt hoor, dat is meer dan logisch! Dat heb ik zelf zo ervaren.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube