Wat geef ik mijn dreumes van 1,5 jaar te eten?

“Wat eet Mathis eigenlijk nu zoal?” Vroeg mijn vriendin Lobke laatst. “Eigenlijk gewoon normaal, met-de-pot-mee-voedsel”, antwoordde ik. Maar als ik er wat beter over nadenk, geef ik ‘m ook zeker wel andere dingen dan die ik mezelf geef, zo door de dag heen. Dus…Tijd om weer eens een food-update’je te plaatsen!

Mijn kind lust nog steeds echt alles, behalve oranje meloen (why?!), heb ik nog niks ontdekt dat hij uitspuugt omdat hij het vies vindt. Nu moet ik daarbij zeggen: ik geef hem bijna nooit hele stronken broccoli bijvoorbeeld, dat komt later wel. Daar is ook mijn kind echt niet dol op. Groenten als bloemkool of broccoli geef ik bijvoorbeeld als kleine stukjes door de stamppot of vermalen door het pannenkoekenbeslag of op een plaattaart. Oja, ik noem ook wat merken hieronder, daar krijg ik niet voor betaald hoor :), maar ik noem ze toch, zo worden de tips lekker concreet.

Ontbijt
Zo’n 4 van de 7 dagen krijgt Mathis gewoon één of twee boterhammen in de ochtend. Eerlijk gezegd is dit nooit supermarktbrood, daar zitten mijns inziens iets teveel broodverbeteraars en zo in, maar altijd volkoren brood van een goede bakker. Soms volkoren tarwe, soms volkoren spelt. Twee broodbelegsoorten spannen de kroon bij ons:
– Groentespread (van Zonnatura). De tomaat-, paprika- en spinaziespread zijn echt heel lekker en krijgt hij dagelijks. Pompoen vind ik zelf niet lekker, en koop ik daarom automatisch niet, haha.
– Notenpasta. Meestal gewoon pindakaas (een variant zonder suiker, vaak gewoon Calvé) en soms amandelpasta of cashewpasta.
Daarnaast prak ik wel eens een avocado of maak ik wel eens zelf hummus, sandwichspread of een groentespread voor op brood. Maar de laatste tijd eerlijk gezegd niet heel vaak, schiet erbij in.
En ook nog…
De overige 3 dagen zijn best gevarieerd. Dan hebben we het meestal over mijn vrije dag (dinsdag) en het weekend. Dan maak ik bananenpannenkoekjes (ei en banaan gemengd, soms met bosbessen erdoor), gewone pannenkoeken (ei en melk, meestal met havermeel of boekweitmeel) waar ik dan weer groentespread op smeer en ook maak ik wel eens wafels of wentelteefjes (van oud brood met ei, melk, honing en kaneel). Bart en ik drinken zelf trouwens vaak een groene smoothie in de ochtend doordeweeks, ook daar krijgt Mathis meestal wel een paar slokken van. En of hij nou boterhammen of pannenkoeken eet, bijna altijd leg ik ook wat fruit on the side, aardbeien of zo. Vaak ontbijten we in het weekend ook wel een keer buiten de deur, dan krijgt hij bijvoorbeeld yoghurt met fruit, of een croissantje jam. Net wat er op de kaart staat. Dus ja, 4x een bammetje, 3x vanalles wat!

Tussendoor ochtend
In de ochtend krijgt Mathis als tussendoortje eigenlijk altijd fruit. Zowel thuis als op het kinderdagverblijf. Het is net wat ik in huis heb. Hij is vooral verzot op aardbeien, mandarijnen, banaan en bosbessen. Maar de rest lust hij ook. Als we on the go zijn heb ik altijd knijpfruit van Ella’s Kitchen in mijn tas. Daar is hij echt gek op. En dat geef ik ‘m thuis ook wel eens, als ik even geen fruit in huis heb, of gewoon als ik zin heb om makkelijk te doen.

Lunch
3 dagen luncht Mathis op het kinderdagverblijf. Dit is altijd warm en erg gevarieerd. Zijn laatste 4 maaltijden daar waren (dit tik ik even over van de kinderdagverblijf-app, haha):
– Peterseliestamppot met tomaat, courgette en bonen
– Mexicaanse stoof met zwarte bonen, maïs en rijst
– Gesmoorde paksoi met witvis en rijst
– Pompoen met prei, aardappel, salie en geitenkaas
Nou, zo gevarieerd kook ik zelf niet, hoor! Dus vind het een enorm winst dat hij daar zo goed en gezond te eten krijgt.
En ook nog…
Op vrijdag bij opa en oma altijd boterhammen a la het ontbijt en de overige 3 dagen thuis warm ik een wrap op (met groentespread erop), maak ik een omeletje (ei, tomaat, courgette, kaas bijvoorbeeld), bak ik een pannenkoek (vaak met courgette of broccoli door het beslag) of krijgt hij alsnog gewoon een boterham. Sporadisch lunch ik met hem met restjes avondeten van de dag ervoor, bijvoorbeeld pasta of lasagne. In het weekend hebben we soms ook wel eens een cheat day en zitten we spontaan met z’n drieën om 14.30 of zo ineens aan de patat bij de snackbar. No shame. Moet kunnen, af en toe :).

Tussendoor middag
Soms zachte koekjes van De kleine keuken, soms een eigen baksel dat ik in de diepvries heb (bananenbrood, gezonde muffin), soms een cracker met wat hummus of zo, soms wat snoeptomaatjes gehalveerd… Op het kinderdagverblijf krijgt hij stukjes avocado, gedroogd fruit en altijd yoghurt.

Diner
De drie dagen dat hij ‘s middags al warm heeft gegeten eten we niet met z’n drieën maar ga ik bij hem aan tafel zitten terwijl hij een boterham (a la ontbijt) of omelet eet. De overige dagen ga ik redelijk los voor hem voor het diner moet ik zeggen. Op vrijdag geef ik altijd een bakje mee naar opa en oma met pasta met tomatensaus en groenten, stamppot met spinazie en vissticks, canneloni, spelt met crème fraiche en doperwten… Echt vanalles. Zo gevarieerd mogelijk. De overige dagen eten we warm met z’n drieën. Dat is met de pot mee. Vaak plaattaarten met tomatensaus of een yoghurtbase, veel gehakte groenten en wat geraspte kaas. Maar bijvoorbeeld ook pitabroodjes met falafel en tzatziki, ovenschotels met vis, penne of spaghetti met rode saus en groenten. Eigenlijk alles wat we zelf eten. En ik ook vaak uit ons Kidsproof-kookboek! Bijvoorbeeld hartige taart met prei, of de Mexicaanse lasagne. De enige uitzondering qua met de pot mee is pittig eten. I love spicy food, dat eet ik dan met Bart op de dagen dat hij al warm heeft gehad op het kinderdagverblijf.

Drankjes
Zodra Mathis wakker wordt krijgt hij een beker of fles warme havermelk. Koemelk vindt hij minder lekker. Hij was daar z’n eerste levensjaar allergisch voor (nu nergens meer last van), maar misschien is er ergens toch nog een lichte weerstand of zo, bij de smaak van puur melk. De rest van de dag drinkt hij water of diksap. Op het kinderdagverblijf krijgt hij ook thee.

Nou, wat een opsomming hè! Wie weet heb je er wat aan :).

Liefs, Nina

9 reacties

Cindy -

Aah ja die groentespread. Nou die vindt de kleine man van ons écht niet lekker haha. Jammer, want zo kreeg hij wel meer groenten binnen. Maar hij eet prima met de pot mee. Hier elke ochtend een boterham met een beker melk, fruit probeer ik hem 2x te geven, maar ik geef m ook wel eens een droog koekje of een soepstengel of van die maischips van Gooidies. Smeerkaas krijgt hij maar 2x per maand en amandelpasta durf ik hem niet te geven. Zijn papa heeft namelijk een ernstige amandelallergie (what a shame) en ik ben echt heel bang dat hij dat ook heeft. Ook al las ik dat, als je het van jongs af aan in hele kleine hoeveelheden geeft en het dan weer op hoogt beetje bij beetje hij er een tolerantie voor kan opbouwen. Maar op mijn werk heb ik dus meegemaakt dat een kindje dus onwijs heftig reageerde op amandel. Dus als het kan: geen amandel hier in huis. Verder dol op pasta met groenten, bloemkool, broccoli (het liefst nog stronken ook), groentepannetjes en heel slecht: hij wordt zo boos als wij frietjes eten en hij mag niets. Dus ja, ik ben ook zo’n moeder die hem dan wat frietjes (zonder zout) geeft. Maar ook zo’n knijpzakje fruit gaat er altijd in, eigenlijk ook voor on the go, maar als hij die ziet, dan is het wederom oorlog als hij ze niet krijgt. Ach ja..

Joyce -

Wat leuk om te lezen en goed om te zien dat er zoveel variatie in zit. Helaas lukt ons dit niet hoor, twee kindjes hebben we en vind ik sinds de 2e er is toch een stuk lastiger. Vraagje, heeft Mathis echt nooit dat hij een lepel uit je hand slaat of niet wil proberen, uitspuugt etc

Nina -

Dat snap ik wel, je hebt simpelweg minder tijd om echt goed en gevarieerd bezig te blijven lijkt me! En jawel hoor, Mathis kan ook een driftkikker zijn en ineens zijn bord weggooien of zo, hoor. Of alles uitspugen. Mijn tactiek is nu dat ik dat gedrag compleet negeer en hij dan na een paar minuten toch wil eten, omdat hij gewoon altijd te hongerig en te nieuwsgierig naar voedsel is. Dat hij echt niet wil eten komt eigenlijk (op het moment) niet voor. Liefs, Nina

Judith -

Zo leuk om te lezen. Mijn zoontje van 1 proberen we zo gevarieerd mogelijk te laten eten. Nu heb ik er weer wat tips bij, wat betreft ontbijt en lunch. Het kidsproof-kookboek is hier een enorm succes!

Nina -

Dat vind ik heel leuk om te horen! Liefs!

Nienke -

Leuk om te lezen! En mijn dochtertje weigert eigenlijk al 3/4 jaar structureel warm te eten 🙁 … behalve pasta met spinazie a la creme en geraspte kaas…. Zo frustrerend!

Nina -

Ah ja, dat lijkt mij ook heel frustrerend. Maar uiteindelijk komt het altijd goed, hoor ik om me heen! Je hebt bij de grote supermarkt ook oranje pasta (100% gemaakt van linzen) en groene pasta (100% gemaakt van doperwten), misschien kun je dat ook eens proberen ter variatie? Staat bij de andere pasta’s bij de onze. Liefs, Nina

Lisa -

Waarom geef je Mathis nooit havermout? Je geeft hem namelijk heel veel healthy food, dus het valt me op dat dit er niet tussen staat. Die van mij krijgt om de dag gekookte havermout met water, banaantje er doorheen prakken en klaar is kees. Super easy en hij vindt het heerlijk!

Nina -

Hi Lisa, goede vraag, haha. Ik denk dat hij dat wel lekker vindt! Ik geef het ‘m nooit omdat ik het zelf de laatste tijd nooit meer eet, dus was ‘t bestaan van havermoutpap even vergeten. Ik ga het proberen! Liefs, Nina

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube