Geld voor je kind… Hoe regel jij dat?

Gesponsord – “Schááát, we moeten echt gaan beleggen, hoor!” schreeuw ik in m’n telefoon zodra ik de minicursus ‘beleggen voor je kind’ bij Robeco verlaat. Ik ben een middagje in Rotterdam geweest (op uitnodiging van Robeco), om wat wijzer te worden over het fenomeen beleggen. En dat wijzer worden is gelukt.

Wist ik er voorheen echt vrij weinig van (lees: gewoon echt totaal niks nakkes nada), snap ik het nu wat beter en vind ik het ineens een serieuze optie voor onze zoon (en zoontje in aanbouw). Bart lacht me in eerste instantie uit (ik kan nogal impulsief en enthousiast zijn, haha), maarrrr inmiddels is hij ook geïnteresseerd in beleggen. In dit artikel vertel ik er wat meer over.

Wat ik me ten eerste afvraag: hoe regel jij nu een ‘spaarpotje’ voor je kind? Of misschien spaar je wel helemaal niet? Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Wat Bart en ik doen: we hebben een aparte rekening voor Mathis en storten daar iedere maand een paar tientjes op. Het plan is om dit ook voor de nieuwe baby te doen. We hebben natuurlijk geen idee hoe het leven loopt, maar nu zeggen we tegen elkaar dat -ie dat geld mag hebben als -ie 21 is. Of heel misschien al op z’n achttiende, als de ontspoorde-zuip-student-status op dat moment meevalt ;-).

Goed, sparen dus, dat is wat we doen. Aan beleggen had ik nog niet eerder gedacht. Simpelweg 1) omdat ik in de veronderstelling was dat je daar heel veel geld voor nodig hebt, en 2) omdat ik dacht dat dat iets ingewikkelds is. Nu kom ik daar een beetje op terug. Je kunt al beleggen met 50 euro per maand en als je je er een beetje in verdiept, is het helemaal niet zo moeilijk. En nu heb ik zin om te gaan beleggen dus, haha. We zijn er nog niet mee gestart nu ik dit schrijf, maar we overwegen het serieus.

Sparen vs. beleggen
Sparen doen we voor Mathis, omdat we willen dat hij later kan studeren (bye bye basisbeurs, een studie kost al gauw 50.000 euro), eventueel een mooie bijdrage heeft voor een huis, zijn rijbewijs kan halen, of zijn favo ‘motor’ van hierboven kan inruilen voor een echte ;-)… In ieder geval, zodat hij ‘dure’ dingen kan doen wanneer het moment daar is. Nu zie ik met mijn eigen ogen ook wel dat de rente die je krijgt over zo’n spaarrekening praktisch nihil is. Daarbij stijgt de inflatie (dat betekent dat je steeds minder koopt voor je euro) en word je kort door de bocht dus bijna armer van sparen. Snap je wat ik bedoel? Er komt niet meer geld bij en je geld wordt minder waard (want nul rente, en van de euro’s die je hebt koop je minder). Daarbij moet je over een bepaald spaarbedrag belasting betalen. Maarrr sparen is wel veiliger, je inleg kan niet minder worden. Terwijl je met beleggen risico’s neemt, daar kan je inleg wél minder worden. Daar staat tegenover dat je met beleggen op lange termijn wel weer veel meer vermogen kan opbouwen… door de langere tijd kunnen eventuele verliezen goedgemaakt worden (zonder dat resultaten die in het verleden zijn behaald, garanties bieden voor de toekomst). Via deze tool ontdek je de verschillen, handig.

Belegtips
Wat ik heb geleerd:
1. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Dus met centen die al een extraatje zijn, nog bovenop het potje voor wanneer je ineens geld nodig hebt. Het Nibud adviseert om drie maandsalarissen als spaarbuffer aan te houden.
2. Accepteer dat je inleg ook (tijdelijk) minder kan worden. Als je wakker ligt van de 50 euro die je hebt gestort, dat die morgen misschien 25 euro is, doe het dan niet. Beleggen moet je ook leuk vinden, het is toch een vorm van risico nemen (I like, heb eens drie weken met Bart in Las Vegas gebivakkeerd, maar dat is weer een heel ander verhaal ;-)), dat moet je wel kunnen accepteren.
3. Hoe wil je beleggen? Wil je zelf je fondsen kiezen (bijvoorbeeld met veel groene thema’s) of liever voor een totaalpakket gaan? Robeco heeft bijvoorbeeld Robeco One, Plus en Life als opties, en ook bestaat er Robeco KIDS. Via de website wordt duidelijk wat de precieze verschillen zijn.
4. Overweeg je om te beleggen, kijk dan welk bedrag je voor een zo lang mogelijke tijd kunt missen. Kies liever voor een belegperiode van 7 jaar dan van 1 jaar bijvoorbeeld. Want als je vroeg begint met beleggen voor je kind, dan is de periode die je belegt (de beleggingshorizon) lang genoeg om ook eventuele verliezen en schommelingen op te vangen, en dus de kans op een fijn rendement vele malen groter.
5. Overweeg je serieus te beleggen voor je little ones? Hier vind je wat meer info en ook een checklist waarbij je precies kunt kijken wat de verwachte opbrengst is als je een bepaald bedrag een bepaalde periode belegt.

Oké, beleggen dus. Ik denk dat ik eruit ben, in dit gezin gaat een beleggingsrekening geopend worden :-). Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder, dan ga ik het antwoord voor je regelen.

Disclaimer Robeco: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Deze posting is gesponsord. Lees hier onze disclaimer.

2 reacties

Pris -

Heel interessant artikel! Ook nog nooit bij stil gestaan…..
Ga je meteen beginnen? Of eerst een proef (voor de nep zeg maar) doen (zoals bij bux volgens mij) Ben erg benieuwd hoe het gaat.

Mariette -

Interessant artikel! Ik zelf beleg in een indexfonds van Meesman (1650 ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd) en dat bevalt erg goed. De kosten van dit fonds zijn laag. Ik ga deze week ook de fondsen van Robeco maar eens bekijken. Voor de dames die toch liever niet beleggen, maar sparen heeft Dela een spaarverzekering met een gegarandeerd rendement van 2.75% per jaar (minimale duur 10 jaar) + maatschappijwinstdeling. Succes ladies!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube