Happy fotoles #10: Zwart/wit

Helaas zijn we alweer bij de laatste fotoles aangekomen. Wat is dat snel gegaan zeg! Ik hoop dat je inmiddels al een hoop mooie momenten hebt vastgelegd, want dat is pure happiness. Gelukkig sluiten we af met een heel leuk thema, namelijk zwart/wit fotografie. Zo mooi, zo tijdloos, het levert prachtige plaatjes op.

tijdlooszwartwit

Een goede zwart/wit foto, waar moet je op letten? Welke instellingen moet je gebruiken? Lees snel verder.

Zwart/wit
Bij zwart/wit foto’s gaat het om het contrast tussen de donkere en lichte gebieden in je foto. Omdat je geen kleuren ziet moeten de contrasten de foto duidelijk maken. Wanneer dit verschil te klein is, wordt de foto heel vlak en onduidelijk. Er springt niets naar voren.

tulpenzwartwit

Op deze foto vallen de tulpen weg tussen alle grijstinten van de fietsen. Heel erg zonde! De kleuren liggen te dicht bij elkaar. Het contrast tussen donkere en lichte gebieden moet groter zijn. Op de foto bovenaan is het verschil wel groot genoeg, waardoor je duidelijk ziet wat er op de foto staat. Maar niet getreurd, ook met deze tulpenfoto kun je iets bijzonders doen! Je kunt namelijk zwart/wit en kleur in één foto combineren om de kleuren nog beter uit te laten komen dan in de gewone foto.

zwartwitkleur

Je foto’s zwart/wit maken is goed om toe te passen als je het gevoel hebt dat de kleuren in de foto te veel afleiding geven.

Sluitertijd, diafragma en ISO
Qua instellingen ga ik je niet heel veel nieuws meer leren. Gebruik wat je geleerd hebt in de vorige lessen. Ik denk dat je het inmiddels wel kunt dromen. 😉 Het is vooral belangrijk dat je de foto’s niet te overbelicht maakt, want dan zullen er details weg vallen, omdat de kleuren te dicht bij elkaar liggen. Zorg dus dat je afbeelding juist belicht is en dan krijg je prachtige zwart/wit foto’s.

Daarnaast raad ik je aan niet in de zwart/wit-stand van je camera te fotograferen. Maak de foto’s in kleur en tijdens het bewerken zet je ze om in zwart/wit. Dit geeft het beste resultaat.

Smartphone
Let ook bij je smartphone op het contrast in je foto’s. Veel contrast op gebied van licht/donker levert het mooiste effect.

smartphone

Alles wat licht is komt naar voren. Door het grote contrastverschil tussen licht en donker krijg je een sprekende foto.

Nou, dat was ‘m dan echt! Ik hoop dat jullie veel geleerd hebben van de fotolessen. Ik vond het in ieder geval erg leuk om te doen. Bedankt voor het volgen en blijf je herinneringen vast leggen. Want dat is het mooiste dat er is. 🙂

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAM, FACEBOOK, YOUTUBE EN PINTEREST!

1 reactie

Marlotte -

Leuke tips! Ik heb altijd zo mijn periodes, de ene keer maak ik alleen maar zwart-wit foto’s en de andere keer laat ik ze gewoon links liggen.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube