Happy fotoles #3: Het is herfst!

Het is weer tijd voor een nieuwe fotoles. Are you ready?! Leuk om te zien dat jullie echt bezig zijn met de fotolessen! Deze week hebben we weer een nieuw thema. Na de heldere, witte foto’s van vorige keer, gaan we deze keer voor iets kleurrijkers. Dit keer een thema waar je niet omheen kunt, want …

blaadjes2

Het is herfst! YES! Ondanks dat de dagen donkerder worden en het weer slechter, ben ik enorm blij met de herfst. En tegen die regen kun je je prima kleden! De herfst is toch eigenlijk wel het allermooiste seizoen om foto’s van de natuur te maken. Dus dat gaan we deze week doen!

Kleur
Het meeste sprekende in de herfst zijn natuurlijk de kleuren in natuur. Alle bladeren veranderen langzaamaan van kleur. Van geel tot aan paarse blaadjes. Het is een prachtig gezicht om te zien! En natuurlijk wil je dit ook graag vast leggen. Hoe krijg je de kleuren nu net zo mooi vastgelegd, zoals je ze ziet? Daarvoor moet je met twee dingen rekening houden.

  • Fotografeer met de zon in je rug. Zo komen de kleuren het beste uit in je foto. Het object dat je fotografeert vangt het zonlicht op.
  • Ga op zoek naar contrasten in kleur. Je zult zien dat de oranje blaadjes nog mooier uitkomen op een foto met een blauwe lucht op de achtergrond (zie hierboven). Of een rood blaadje voor blaadjes die nog groen zijn. Dit maakt je foto’s nog sprekender.

Sluitertijd, diafragma en ISO
In de allereerste les hebben we gekeken wat de sluitertijd, het diafragma en de ISO van je camera zijn. Deze week laat ik zien hoe je deze het beste kunt instellen voor herfstfoto’s.

Diafragma
Deze week gaan we de nadruk leggen op de scherptediepte in de foto’s. Wil je veel scherptediepte of juist weinig? Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van het soort foto dat je neemt. Wil je een wijd shot van het hele bos of juist een close-up van een blaadje?

Bij een wijd shot is het vaak mooi om veel scherptediepte te hebben. En wat had je daar ook al weer voor nodig? Juist! Een kleine diafragma-opening. En hoe krijg je die? Inderdaad! Met een hoog getal. Zet dus voor veel scherptediepte je diafragma op een kleine opening (dus hoog getal, zoals f16 of f22).

bos1

Wil je juist weinig scherptediepte in de foto’s, dus veel onscherpte? Zodat één onderdeel scherp is en centraal staat. Dan moet je natuurlijk het tegenovergestelde doen. Je gebruikt een grote diafragma-opening, dus een klein getal (1.8 of 5.6).

blaadjes3

Sluitertijd
Deze keer gaan we de sluitertijd aan het diafragma aanpassen. Je zult zien wanneer je het bos in gaat dat je vaak je sluitertijd moet veranderen. Als je omhoog fotografeert, dan vangt je camera veel licht. Als je midden in het bos staat, vangt je camera een stuk minder licht. Kies de juiste sluitertijd bij het gekozen diafragma. Zorg dat de wijzer in de viewfinder in het midden staat. Vind je de foto te licht, zorg dat de wijzer iets naar links staat. Vind je de foto te donker, zorg dat de wijzer iets naar rechts staat.

alleviewfinders

Tip: Als het een hele zonnige dag is, zul je merken dat je foto’s snel te licht zullen zijn door het zonlicht dat door alle bladeren heen komt. Het is dan van belang om je foto’s onderbelicht te maken om de kleuren mooi en sterk over te laten komen.

ISO
De ISO kun je in deze situatie waarschijnlijk vrij laag laten staan, omdat je buiten foto’s maakt waar veel daglicht is. Het is natuurlijk afhankelijk van de zon en het tijdstip hoeveel licht je hebt. Zet in het begin je ISO op 100 en ga hem pas hoger zetten als het echt nodig is. Als je midden tussen de bomen zit, zal de ISO eerder omhoog moeten dan wanneer je op een open veld staat met veel zon.

Smartphone
In de herfst kun je lekker creatief aan de slag met het maken van foto’s. Je kunt fantastische foto’s maken zonder dat je alle instellingen van hierboven mist. Dit kun je namelijk doen door op zoek te gaan naar de juiste compositie. De compositie is de samenstelling van elementen in je foto. Je kiest bewust wat je waar in het beeld neer zet. Je gaat op zoek naar de leukste dingen om in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld een lang bospad met veel bomen aan beide zijden. De foto’s worden dan vaak veel sprekender dan puur het bos fotograferen zoals het is. Ook kun je mooie composities maken met blaadjes. Zo kun je zelf iets moois creëren.

voorenna_herfst

Ook kleur is heel erg belangrijk bij foto’s op je smartphone. En uit mijn ervaring blijkt dat foto’s met een smartphone meestal iets bewerkt moeten worden om precies de juiste foto te krijgen. Zoals ik vorige keer verteld heb, is VSCOcam mijn favoriete app om foto’s te bewerken. Als je de foto bewerkt, kun je de kleuren versterken door de saturation / verzadiging iets hoger te zetten.

Zoals je waarschijnlijk al weet, kun je op je smartphone niet zelf je scherptediepte instellen. Dit is erg jammer omdat je object dat centraal staat er niet goed uit komt als de achtergrond ook scherp is. Gelukkig kun je bij Instagram zelf een waas toevoegen waardoor je alleen hetgeen waar jij de focus op wilt hebben scherp kunt maken.

Dit was de les van vandaag, vanaf nu is het weer aan jullie. Volgens mij is het tijd voor een heerlijke herfstwandeling, of niet?

Over twee weken gaan we aan de gang met bewegingen! Een heel erg leuk en gevarieerd onderwerp. Maar eerst genieten van deze mooie herfst!

Side note: We hebben een tijdje terug veel vragen gekregen over advies voor het kopen van een camera. Helaas kunnen we hier geen artikel over maken, omdat het heel persoonlijk is wat de beste keuze is. Het is belangrijk dat je jezelf afvraagt: waarvoor wil ik de camera gebruiken? Wat wil ik ermee kunnen? Wat is mijn budget? Als je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt, ga dan naar een winkel met een deskundige op het gebied van fotografie. Zij kunnen jou vervolgens het allerbeste helpen om de juiste keuze te maken.

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAM, FACEBOOK, YOUTUBE EN PINTEREST!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube