Happy fotoles #9: Compositie

Foto’s maken doen wij genoeg bij  Chickslovefood. Iedere week maken we weer heerlijke gerechten klaar die op de foto mogen worden gezet. Ook staan we regelmatig achter de camera voor Chickslovelittleones. En een mooi plaatje komt er niet vanzelf. Een foto laten slagen, heeft veel te maken met compositie.

regelvanderden

Ik heb het al eerder kort over compositie gehad, maar omdat het heel bepalend is voor je foto’s gaan we er deze week wat dieper op in.

Compositie
Compositie zegt iets over hoe je het beeld vult. Waar staan alle dingen in het beeld en hoe verhouden die zicht tot elkaar. Een foto komt beter over wanneer de elementen evenwichtig zijn verdeeld dan wanneer je alles heel dichtbij elkaar zet en de rest van het beeld leeg is.

Er zijn een aantal regels waar je je aan vast kunt houden bij compositie. Zo heb ik het bij portretfotografie al gehad over regel van derden en symmetrie. Daarnaast kun je je compositie sturen door middel van scherpte-diepte. Door deze regels aan te houden, kun je evenwicht in de foto creëren waardoor de foto als prettig ervaren wordt door de kijker. En dat willen we toch!

Op de foto bovenaan wordt gebruik gemaakt van de scherpte-diepte en de regel van derden, zodat dat de aandacht van de kijker naar de juiste plek gaat en dat het geheel in verhouding kloppend over komt.

Productfotografie
Foodfotografie is eigenlijk een soort van productfotografie. Je creëert een setting en je zet het product (in dit geval het gerecht) op de foto. Ook hierbij is de compositie van de foto dus heel belangrijk. Het moet er goed (en smakelijk) uitzien, want anders zullen mensen het niet graag zelf willen maken.

Naast het product moet de omgeving er ook leuk uitzien om het plaatje compleet te maken. Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld theedoeken om verschillende lagen te creëren. Ook kun je wat losse ingrediënten bij het eindresultaat leggen voor extra aanvulling. Dit maakt de compositie af.

20einde

Dat ziet er heerlijk uit of niet?! Deze heerlijke KitKat-M&M’s taart is trouwens bij onze grote zus Chickslovefood te vinden. Daar vind je ook genoeg inspiratie voor foodfoto’s. 🙂

Sluitertijd, diafragma en ISO
De instellingen verschillen per situatie, bekijk daarom tijdens iedere situatie welke instelling (sluitertijd of diafragma) het belangrijkste is. Daar lees je hier nog meer over bij het kopje: ‘Sluitertijd, diafragma en ISO’.

Smartphone
Compositie is belangrijk voor iedere foto, dus ook voor foto’s die je met je smartphone maakt. Zorg dus altijd dat je beeld evenwichtig is gevuld, zodat het een prettige aanzicht is om naar te kijken. Dit zie je goed terug bij het maken van een flatlay.

smartphoneflatlay

De eerste twee foto’s hebben lege ‘gaten’ in het beeld. Hier lijkt iets te ontbreken. De laatste foto is evenwichtig gevuld. Het is een kwestie van schuiven en verplaatsen tot je de juiste compositie hebt gevonden.

En nu is het weer aan jou! Tijd om zelf prachtige composities te fotograferen. Dit kun je doen in iedere situatie, als je er maar de tijd voor neemt. Volgende keer zijn we alweer bij de allerlaatste fotoles beland. We gaan het dan over niets minder dan zwart/wit fotografie hebben. Get ready! 🙂

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAM, FACEBOOK, YOUTUBE EN PINTEREST!

1 reactie

Marlotte -

Fijn artikel! Ik vind het heerlijk om met composities te spelen en flatlays zijn ook helemaal mijn ding. Haha!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube