Hoe bereid je je kind voor op het naar school gaan?

Oké, het is misschien voorbarig, want Samuel wordt pas over 8 maanden 4 jaar. Toch ben ik al een tijdje bezig met nadenken over hoe je het beste je kind kan voorbereiden op het naar school gaan. Ik vind het nogal wat namelijk. Jep, al mijn hormonen gieren op 1000 toeren, wáár is mijn te schattige baby gebleven? Straks sta ik gewoon op een schoolplein!! Maar ook op praktisch gebied vind ik het spannend, want hoe is het voor hem om 5 dagen in de week om 8.30 sharp fris en fruitig in een lokaal zitten, zonder mama-dag of papa-dag? Oh man, ik vind het écht een ding. Hoe bereid je je kind voor op het naar school gaan?

FullSizeRender

De ‘stress’ startte al bij het uitzoeken van een basisschool. Hoe hebben jullie dat gedaan? Ik heb eerlijk gezegd gewoon gegoogled welke school er het meest dichtbij was en hem daar ingeschreven. Samuel was net 1 jaar en ik vond het zó raar om dat toen al te moeten doen. Het interesseerde me ook helemaal nog niet. Nu ik mijn kind inmiddels beter ken en het dichterbij komt, heb ik me er wel in verdiept en ben ik best blij met mijn keuze. Al denk ik niet overdreven minstens 3x per week ‘zal ik tóch ook even op het plein van die andere school gaan kijken?’. En dan hoor ik Nina zeggen: “ik ben opgegroeid in een dorp met 1 school, mijn ouders hadden geen keuze en dat is helemaal goed gekomen geloof ik”. En dan kan ik het naast me neerleggen. Want inderdaad, het is een luxe om zoveel keuze te hebben. Dus basisschool: check. En dan?

Op dit moment is Marcel 2 dagen met de kinderen thuis, heb ik 1 mama-dag, gaan ze 1 dag naar de crèche en passen mijn ouders op vrijdag op. Toen Samuel 3 werd, hebben Marcel en ik bewust 2 ochtenden peuterspeelzaal aangevraagd voor hem. We hadden de opvang niet nodig, maar we vonden de overgang van maar 1x buiten de deur opvang naar straks 5 dagen te groot. Dus 2 dagen in de week gaat hij nu ook een halve dag naar de ‘peuterschool’. Een dag daarvan is een speciale 3 jaar groep, waarbij de kinderen worden voorbereid op naar school gaan. Ze oefenen met kringgesprekken, lunchboxen meenemen en met elkaar lunchen, etc. Samuel vindt dit geweldig en het geeft mij zo’n fijn gevoel. Die dingen zijn straks in ieder geval niet helemaal nieuw meer.

Verder gaan er natuurlijk kindjes van de crèche naar de grote school en dan heb ik het met Samuel erover dat hij dat ook straks gaat doen. Én Samuel is sinds kort zindelijk. Dat is ook wel een vereiste, dus daar ben ik heel blij om. Hij gaat bijna volledig zelfstandig naar de wc. Ik vind dat dus echt zó schattig! En dat was het. Ik heb geen idee of er nog meer dingen zijn die je ‘moet’ doen. Ik heb zelf absoluut geen behoefte om al met Samuel te oefenen met lezen of rekenen. Maar wellicht zijn er dingen waar ik helemaal niet aan heb gedacht? Laat jouw tip dan vooral achter in de reacties hieronder!

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

10 reacties

Gerr -

Goede tip om een paar keer met hem naar het schoolplein te gaan om daar te spelen. In het weekend even door de ramen gluren, ook altijd leuk. En er zijn heel leuke boekjes over ‘Naar school gaan’. Mocht hij dit leuk vinden, dan kun je die voorlezen.
En inderdaad: niet oefenen met rekenen, lezen. Nergens voor nodig! Lekker kind laten zijn.
En voor als hij straks naar school gaat: kijken hoe het gaat en daarop aanpassen. School is best heftig in het begin, hele dagen is voor een net-vierjarige echt nog niet nodig. Schroom niet om hem rustig te laten wennen met halve dagen en ’s middags lekker bijkomen bij mama/papa/oma/opa thuis.
Geniet nog even van deze tijd en een mooie schooltijd gewenst!

Elise -

Super bedankt voor deze tips. Ik ga eens kijken voor dat boekje en inderdaad je mag ze natuurlijk gewoon ophalen als het too much is! Groetjes Elise

jolanda -

In dit dorp is maar 1 school en 1 kinderopvang/peuterspeelzaal dus zolang je niet principieel een bepaalde onderwijsvorm wilt, is de keuze vrij eenvoudig. Onze dochter is een enigkind en wij wonen buiten het dorp zonder buurkinderen. Dus voor haar sociale vaardigheden was de peuterspeelzaal echt een must en ze heeft er veel geleerd. Maar zo’n 3 maanden voor ze 4 werd, merkten we dat ze het peuterprogramma van kleurtjes, tellen, dieren, vormen etc. wat saai voor haar werd. Ook begon ze vriendinnetjes te missen die 4 werden. Ze was echt toe aan de kleuterschool. En op het moment dat je dat beseft, is de stap niet zo zwaar; je wilt immers het beste voor je kind. En nu zit ze al in groep 3. De tijd vliegt…

Irene -

Ik had een keer gelezen dat als je te vroeg begint met lezen, dit juist problemen in de hand kan werken op dat gebied.

Lobke -

We praten er vaak over. Juul vraagt geregeld: papa/mama, vertel nog eens over school. Wat ga ik daar allemaal doen? En we zijn ook met haar naar een open dag geweest zodat ze de school al een keer gezien heeft en op het plein gespeeld heeft. Maar ach, ze gaan ook ochtenden wennen vlak voor ze vier worden. Juul gaat over twee weekjes wennen, vind het ook echt een heel ding hoor Elise. Pffff…….

Elise -

Snap ik Lob! En dat wordt ze ook nog grote zus 🙂 Zo leuk!!!

Danielle kleuterjuf ;-) -

Af en toe na schooltijd een keer spelen op het plein van de nieuwe school is ook nog n tip. Hebben ze er wat meer beeld bij. En verder komt t echte besef pas bij ze als echt gaan.. lekker genieten van deze tijd nog.
Rekenen etc idd echt nog niet mee bezig zijn, ze leren door te spelen en ervaren!!

Elise -

Thanks voor je reactie! Ik ga met Sam naar het schoolplein, goed idee!

Ellen -

Wat een leuk artikel! Ik ben zelf leerkracht en volgens mij is dit een prima voorbereiding! Ga vooral niet oefenen met rekenen en taal, dat komt wanneer hij er aan toe is. Samen spelletjes spelen als memory, lotto etc. is (straks) leuk!

Elise -

Memory doen we al, Lotto had ik niet aan gedacht. Ga ik eens proberen. Ik vind spelletjes met hem doen echt geweldig, alleen merk wel dat zijn spanningsboog niet heel groot is 🙂 Hij speelt liever T-rex na met mama, haha.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube