Hoe deze mama weer fit wordt

Jawel hoor, ik heb heus wel íets aan sport gedaan sinds mijn bevalling. Na 6 weken mag je officieel weer hardlopen. Ik deed een poging en draaide na 5 minuten halfhuilend weer om. Later heb ik het hardlopen nog wel opgepakt, in fases best fanatiek zelfs. Maar toch stopte ik weer na enkele weekjes. Écht doorpakken, nope, dat heb ik het hele eerste levensjaar van Mathis niet gedaan.

GustavGym

Tot nu. Ja echt, ik meen het. Ik ben op het moment dat ik dit schrijf alweer een maand de goede kant op aan het gaan. Deze mama sport. En ik weet zeker dat ik het nu langere tijd ga volhouden. Hoe, wie, wat, waar? Dat ga ik je vertellen.

1. Ik besliste dat ik wilde sporten
Dit klinkt een beetje raar. Maar zo werkt het wel. Als je niet écht wilt en denkt ‘gewoon even kijken hoe het gaat’, dan lukt het niet is mijn ervaring. Ik vond een jaar lang m’n wat lage energielevel wel best. Sporten leek me wel leuk, maar ik wist niet zo goed wat, en nam de stap ook niet om dat uit te zoeken. Jogde weer een rondje, haakte weer af, and so on. Prima, voor toen. Maar ineens was ik het zat. Bah, altijd dat futloze gehang in de avond. Totaal op, al bij het opstaan. En m’n kind was al een jaar! Ik besliste ditmaal heel overtuigd: hier ga ik wat aan doen.  Dat lukte me alleen in overleg met en steun van Bart (er moet wel iemand thuis zijn voor Mathis) en met bewust uren blokken in mijn agenda. Maar ik wilde écht.

2. Wat dan?
Oké, totaal hyper van mijn beslissing: ‘ik ga sporten, ik WIL sporten, en nu ECHT’, bedacht ik me: hoe dan? Wat waren mijn eisen en wensen? Eén ding wist ik zeker: het moest redelijk flexibel zijn. Ik heb geen 09.00u – 17.00u baan, mijn vriend al helemaal niet, dus ál te vaste tijden per week blokken, vond ik moeilijk i.v.m. ons zoontje. Wel een béétje regelmaat, als fijne houvast, maar niet dat er standaard op woensdagavond een heel team op me staat te wachten bijvoorbeeld, wat nooit met een half uur verschoven kan worden. Daarnaast wilde ik echt aan MIJ werken, dat was mijn sportdoel, niet gezellig in teamverband een balletje overslaan bijvoorbeeld. Dat kan voor anderen wel weer een mooi doel zijn overigens, maar heb ik op dit moment in mijn leven minder behoefte aan. Ik wilde mijn eigen lijf boosten met als hoofddoel mijn energielevel en kracht weer opbouwen, en kwam al snel uit op de sportschool.

3. Mijn sportschool zit heel dichtbij
Ik heb al vaker in de sportschool gesport hoor, in het verleden. Waar dat dan mis ging? Hij was te ver weg. Een half uur fietsen is voor mij niet te doen. Nu kan ik in 5 minuten fietsen, als ik zin heb een kwartier lopen. En parkeren kan ik er ook :). Dus mijn tip: zoek iets wat in de buurt is. 10 minuten lopen onder je paraplu doe je sneller dan 25 minuten fietsen door de regen, toch? Maar waar het voor mij nog het meest vaak ‘mis’ ging tijdens mijn sportschoolavonturen: ik had niemand om me te motiveren behalve mezelf. En als je zélf even de motivatie kwijt bent. Voor wie zou je dan gaan? Juist, voor niemand. Dus:

4. Ik sport met een personal trainer
Wat deed jij toen je voor het eerst in de sportschool kwam? Ik ging op de loopband, en een beetje fietsen. En ik volgde lesjes. Ook leuk. Maar ditmaal is mijn doel anders dan gewoon een beetje bewegen. Ik wil een energieker en sterker lichaam. En dan moet je ook krachttraining doen. Maar hoe? Geen flauw idee. Daarom heb ik nu een personal trainer. Voor mijn een must, want:
A. Noodzakelijk om me te motiveren. Ik kan niet last minute afzeggen
B. Ontzettend fijn om te weten wat je moet doen
Ik sport bij de Gustav Gym op de Amsterdamse Zuidas. Mijn sportbuddy heet Jordi en is gespecialiseerd in zwangeren en vrouwen die bevallen zijn (post natal dus). I-de-aal. Hij weet precies wat goed voor me is, terwijl ik zelf geen idee heb. Ik dacht dat mijn lichaam echt geen zwangerschapssporen meer had, maar tijdens les 1 ontdekte -ie al dat mijn onderste buikspieren nog niet helemaal gesloten waren. Joh, ik had geen idee. Hij staat altijd al klaar als ik binnen kom en weet me gemotiveerd te houden tot het einde van de les. Er zijn keren geweest dat ik zéker weet dat ik niet was gaan sporten als hij niet in de gym stond te wachten. Dat ik op de bank hing met m’n vriend, kind een beetje spelend op de grond, zo’n zalige zaterdagmiddag… En dan toch ging ik. Ik had immers een afspraak. En achteraf? Dan was ik zó blij. Indien een personal trainer niet binnen je budget past, kijk dan of je bijvoorbeeld twee keer kan gaan (echt, it’s worth it), om op te starten, en ga vervolgens met een fanatieke vriendin die ook veel van sporten weet en doe af en toe een check bij de personal trainer.

5. Mantra’s, mantra’s, mantra’s….
Als ik even geen zin heb, herhaal ik duidelijk voor mezelf waarom ik dat sporten ook alweer doe. Een sterker lijf. Meer energie. Een fitmom zijn! En hoppa, daar ga ik weer.

6. Ik krijg er meer voor terug dan ik had gedacht
Ik ga maar twee keer in de week en doe wat oefeningetjes thuis, that’s it. En eerlijk gezegd vind ik dat soms al best een gepuzzel. Helemaal als Bart in het buitenland zit. Maar ik zet door. Regel oppas als dat moet, lever hier en daar wat gezinstime in. So be it. En nu ik dit schrijf heb ik er pas 8 of 9 sportsessies opzitten en kan ik je vertellen (geloof me):
– Sporten kan écht leuk zijn. Helemaal met iemand die je motiveert en het begrijpt. Je komt in een soort flow die goed voelt.
– Je kan na 8 of 9 keer al beter in je vel zitten, je energielevel doen stijgen en ja, ook al wat gewicht kwijt zijn.
– Doordat je sport, ga je ook andere gezondere keuzes maken. Ik let nu weer wat meer op mijn voeding, vind het zo zonde als ik het sporten ‘verpest’ met teveel snacken en snaaien.
– Je wordt mentaal weer wat weerbaarder en veerkrachtiger. Ik merk het echt: een gezonder, sterker lijf betekent ook een gezonder koppie. En dat is me zoveel waard.
– Mijn grootste eye opener: ik zie het inmiddels niet meer als opoffering, maar als iets voor mezelf. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag. En ik zag de eerste keren sporten als opoffering van tijd voor mezelf (geen serie kijken, niet lang in bad, niet lezen) of opoffering van tijd voor mijn gezin. Inmiddels zie ik het júist als extra Nina-tijd. Zalig! Soms na een drukke werkdag of mamadag met een kindje dat niet zijn beste humeur heeft kijk ik echt uit naar een uurtje Gustav Gym. It’s my happy hour. En die tijd met mijn gezin? Het gaat bij mij om maar 2 uur sporten per week, come on. En als ik nu thuiskom is het extra leuk om nog even met mijn vriend te eten, of staan vriendlief en kind al op me te wachten om naar Artis te gaan. We benutten de tijd gewoon extra goed.

Oké, het is een iets langer artikel geworden dan gepland. Maar ik ben enthousiast zoals je ziet :). Sport jij? Wanneer en hoeveel?

P.S. Wat ik op die foto precies aan het doen ben? Geen idee. Iets met een barre. En ik word er sterker door. Maar daar heb je dus een personal trainer voor :D.

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

4 reacties

Janneke -

Ik ben helemaal fan van Mom in Balance, zo leuk! Zit door het hele land en je kan er terecht als zwangere, na de bevalling en als je al langer geleden bevallen bent. Hele enthousiaste trainers die ook goed weten wat voor oefeningen je wel en niet moet doen als je bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden bent bevallen. Echt heel blij mee! Vind het ook fijn dat ze meerdere opties hebben qua tijd, soms komt het toch niet goed uit met een kleintje 🙂

annemargreet -

Hi Janneke. Klinkt ook hartstikke goed. 😉 Liefs, Anne-Margreet – Chickslovelittleones.

Kim -

Je haar zit altijd zo leuk! Ik ben mega fan van momsintofitness. Ze hebben een streamingdienst met workouts, dvd’s en ook een app. Zo kan ik gewoon thuis sporten. In de meeste workout programma’s sport je 4 a 5 keer een half uur thuis. Een mix van krachttraining, cardio en core workouts. De workouts zijn echt bedoeld voor moeders. Op deze manier kan ik het goed volhouden en altijd wel een momentje op de dag vinden om het te doen. Ik probeer puur voor de ontspanning een keer per week te gaan hardlopen.

annemargreet -

Hi Kim. Wat een goede tip, dankjewel! 🙂 Liefs, Anne-Margreet – Chickslovelittleones.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube