Hoe houd je het leuk met elkaar na 12 jaar?

Aan het einde van dit jaar, in november, ben ik twaalf jaar samen met Bart. Jee, wat voelt dat bejaard, haha, twaalf jaar! We zijn inmiddels een enorm leuk kind verder, en nog steeds vind ik dat er niet héél veel veranderd is in onze relatie. Het is vaak, met een beetje moeite, nog steeds zo leuk als in het begin.

Datenight

Hoe dat kan? Heb ik over nagedacht.

1. We hebben ons eigen leven
Bart sport twee keer per week, ik ook, allebei in een andere sportschool. Ik ben nog nooit in de zijne geweest, hij niet in de mijne. En dat is niet bewust, hoor. Hij mag prima eens met me meesporten, haha, maar ik zeg dit om aan te geven dat we allebei heel erg onze eigen dingen hebben. Bart gaat wel eens een biertje drinken met vrienden, ik hoef/wil dan heus niet mee. Niet omdat we geen oppas hebben op dat moment, maar gewoon omdat dat zijn vrienden zijn. Superaardige jongens, maar niet per se mijn vrienden als in dat we one big vriendengroep met z’n allen zijn zeg maar. En ik ga nog steeds wel eens ‘s avonds bij vriendinnen eten, dan hoeft Bart niet mee. We hebben onze eigen vrienden en onze eigen dingen. Dat werkt prima.

2. We hebben veel leuke herinneringen gemaakt samen
Bart en ik zijn veel samen op vakantie geweest. Ik noem het niet echt ‘gereisd’, want dan denk ik toch snel aan backpackend door Azië, daar houd ik niet van (hallo, luxe paard hier). We zijn op vakantie geweest, van Thailand en Indonesië, tot Hong Kong en de Verenigde Staten. In dat laatste land 3 maanden trouwens, dus oké, toch wel gereisd :). Daarnaast hebben we ontzettend veel leuke feestjes gevierd, zijn we samen echt student geweest, gewoon gekke dingen meegemaakt. Kortom, veel herinneringen samen gemaakt, die we nog vaak terughalen. Dat schept een band of zo. Ik snap dat dat niet kan in iedere relatie. Ik kan me voorstellen dat als je kinderen wilt en je the one pas op je 33e ontmoet, je niet eerst nog 5 jaar samen ‘herinneringen gaat maken’ voordat er kids komen. Maar wij kennen elkaar al vanaf dat we 21 en 22 waren, en dan heb je het geluk dat dat wel kan.

3. We plannen quality time in
Hier heb ik al eerder een stuk over geschreven, wij plannen echt de tijd dat we samen zijn. Dat klinkt niet zo romantisch, maar is wél handig als je een kindje hebt. En het maakt het uiteindelijk juist romantisch.

4. We gunnen elkaar veel
Dat is wellicht ook een stukje karakter, maar op de een of andere manier hebben we zo’n energie of band met elkaar, dat we op de een of andere manier samen heel relaxed in het leven staan en elkaar alles gunnen. Oké, dit klinkt een beetje vaag. Maar Bart doet nooit moeilijk over iets, is heel nuchter en relaxed. Zegt altijd als ik een plan heb om iets alleen te gaan doen of met vriendinnen: “tof, moet je doen!” en andersom ook. Bart vatte een plan op om een of andere zieke race in Frankrijk te gaan fietsen, ik zeg (na wat overleg uiteraard) alleen maar “gaaf, go for it.” Natúúrlijk moet er soms eerst gepraat worden, en word ik soms ook wel eens absoluut unhappy van een van zijn plannen (“Schat, deze maand ga ik drie keer voor werk naar het buitenland”), maar over het algemeen willen we dat we allebei gewoon doen waar we blij van worden, ook al betekent dat dat de ander soms wat water bij de wijn moet doen.

5. We communiceren goed
Tenminste, dat proberen we zo goed mogelijk te doen. We botsen echt wel eens. Ik kan furieus zijn, echt wel hoor! Zelfs vervolgens een dag of twee hardnekkig zwijgen en negeren, maar we praten het uiteindelijk altijd uit. En proberen dan oprecht elkaar te begrijpen. En ja, de ene keer gaat dat soepeler dan de andere keer, maar we zijn volwassen genoeg om problemen of irritaties uit te spreken en daar wat aan te doen. Communicatie is belangrijk.

6. We hebben iets heel leuks samen gemaakt
Een kind. Het leukste, liefste, grappigste kind alive. En daar halen we zoooveel geluk uit. Liggen we in bed, gaan we een half uur foto’s kijken van de afgelopen weken en alleen maar ‘ooooh, zo lief’, ‘aaaaah, wat is het toch een leuk mannetje!’ roepen. We zijn verliefd op ons eigen kind en steunen elkaar daarbij in de zorg en opvoeding vind ik. Een gezinsleven is gewoon hier en daar iets zwaarder dan een leven met enkel z’n tweetjes, maar door rekening met elkaar te houden gaat het allemaal prima en zijn we vooral heel erg bezig met samen genieten van de kleine man.

Wat is jouw key to succes in je relatie?

Liefs, Nina

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

2 reacties

Linda -

Wat een super leuke blog en heel herkenbaar. Ik ben al 16 (!!) jaar samen en elkaar de wereld gunnen is idd een key factor tot succes.

Fleur -

Ik ben inmiddels 11 jaar samen met mn vriend, ook veel samen gereisd (wel met backpack Hihi), studenten tijd samen meegemaakt en samen een zoontje gekregen dus vind deze blog zooo herkenbaar en leuk 🙂 kan me in alles vinden!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube