Hoe ik mijn aandacht verdeel over 2 kids

Laatst vertelde ik aan mijn moeder hoe ongelooflijk lief Samuel is voor zijn baby broertje. Zodra Christophe een kik geeft ‘s ochtends, rent -ie naar zijn kamer en gaat op de rand van zijn bedje staan om hem te knuffelen. “Mijn baby, dit is mijn baby mama” zegt hij dan. Mijn moeder zei “Dat is een compliment naar jou, blijkbaar krijgt Samuel nog genoeg aandacht om niet jaloers te worden op de baby”. Je kunt me niet blijer maken met zo’n compliment. Want ik ben daar al tijdens mijn zwangerschap van Christophe erg bewust mee bezig geweest. Hoe ga ik mijn aandacht straks goed verdelen zonder dat ik teleurgestelde kids krijg?

2kids

En reken maar dat ik het moeilijk heb gehad. Een dag na de bevalling liep ik al met Samuel op mijn arm om maar te zorgen dat hij ook mijn aandacht kreeg. Met als gevolg een woeste kraamverzorgster, haha. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om hem te tillen? En dat ik me moest realiseren dat ik moest herstellen en dat Samuel écht wel genoeg aandacht kreeg, alleen nu ietsje meer van papa. Ik kon wel janken…

En dus ging ik op zoek naar een balans waarbij ik me prettig voelde en het idee had dat ik beide kinderen genoeg aandacht gaf. Met Christophe aan de borst en de hele nacht in de co-sleeper naast me, had ik toch sneller meer quality time met hem dan met mijn grotere kind die al van alles zelf kan. Een aantal tips van m’n kraamverpleegster, mijn moeder, m’n omgeving en mijn eigen ervaring hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels echt kan zeggen dat ik die balans gevonden heb.

1. In ieder geval 1 speelmoment per dag met de oudste
Zeker in de eerste weken waarbij alles om de baby draait, vond ik het fijn om elke dag in de na-middag even met Samuel alleen te spelen. Op de grond met Duplo of whatever. Ons momentje.

2. Samuel als grote broer laten helpen
Bij zo ongeveer alles laten we Samuel helpen. De luier verschonen, de baby in badje doen, kleertjes uitzoeken enzovoort. En dan steeds uiteraard de grote broer complimenten geven.

3. Douchen met je oudste
Het badritueel met zo’n mini baby is natuurlijk een feest. Maar wat ik ook fijn vond, was om met Samuel te douchen terwijl Marcel de baby in bad deed. Hadden we weer even qualitytime. Inmiddels gaan de boys samen in bad en -“mama ook in bad”- moet ik mee 🙂

4. 1 borst voor de baby, 1 borst voor Samuel
Ja dit is hilarisch, maar het werkt bij mij als een trein. Als ik Christophe ging voeden, zei ik “1 borst voor de baby en 1 borst voor Sammie”. Hij komt dan met z’n hoofd op m’n andere borst liggen om lekker te kroelen. Zodra er gewisseld moest worden, stond Samuel al op en liep een half rondje om vervolgens aan de andere kant plaats te nemen. Inmiddels geef ik geen borstvoeding meer maar als ik nu de fles geef aan Christophe, komt Samuel nog steeds aan de andere kant zitten en mag hij helpen of gewoon kroelen.

5. Koffie, melk en smoothies
Meestal is Samuel eerder wakker dan de baby. Ik ga met hem dan alvast naar beneden voor ons ochtendritueel: een dienblad maken met koffie, melk voor de baby en smoothies voor Samuel, mij en eventueel papa. Zo start ik de dag al met qualitytime voor mijn oudste. Hij helpt met de smoothies, drukt op de knop van het koffiezetapparaat en als papa vrij is, haalt Samuel de krant beneden. Elke ochtend is dit weer een feest! Vervolgens kruipen we terug in bed met het dienblad en geef ik rustig Christophe de fles, terwijl Samuel zijn smoothie drinkt en Zappelin kijkt.

6. En verder verdelen…
Ik vind het leuk en belangrijk om in het weekend veel met het gezin te zijn. Toch verdelen Marcel ik ook vaak de kids een paar uur. Zodat ik even lekker met Christophe kan wandelen en spelen thuis, terwijl Marcel met Samuel buiten gaat voetballen. Óf ik ga een ochtend shoppen met Sammie terwijl Mars in bed blijft met de baby. Zalig toch?

Hoe verdeel jij als mama (of papa) van meerdere kids je aandacht?

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKYOUTUBE EN PINTEREST!

 

3 reacties

Renée -

Ik ben zó benieuwd hoe mijn dochter straks op haar broertje of zusje reageert. Ik wil in het ziekenhuis bevallen en zij is dan bij m’n moeder. Ik kan me er nu al druk om maken hoe dat dan allemaal moet na de bevalling en in de kraamweek. Moet ze ook meteen de eerste dag thuis zijn of de dag erna? Ik wil dat zij eerst met mijn man bij mij en de baby komt ipv met de hele familie er al omheen. Ik ben echt een zwangere muts, en kan me dus ‘druk’ maken om dat soort dingen.

Dani -

Lastig he.. Hier een peuter van 3,5 en een baby van 8 maanden. Vooral mijn peuter is momenteel een uitdaging en vraagt zóveel aandacht, dat ik vind dat ik mn jongste tekort doe. De jongste is zo makkelijk, dus die kan ik goed wegleggen in de box of wipper, maar eigenlijk sta ik daar niet altijd achter. Ook ben ik soms 80% van de dag boos op de oudste, omdat hij echt stout is op het moment. Ook weer een vorm van aandacht vragen? Ik weet het niet, maar vind dit een lastige periode.

Marijke -

Lijkt mij inderdaad best lastig om de aandacht goed te verdelen. Ik heb zelf 1 dochtertje en hier nog geen ervaring mee dus. Maar lijken mij handige tips!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube