Hoe ik mijn baby (niet) in een ritme kreeg

Volgende week gaat Cédric voor het eerst wennen op het kinderdagverblijf, hij is dan 4,5 maand oud. Aaaaah, wat een stap! Hoe het dit keer voelt als ik ‘m eenmaal heb weggebracht, en hoe het daar gaat met hem, daar schrijf ik nog wel een artikel over. Maar voor het eerste gesprek op het kinderdagverblijf vul je thuis een formulier in, met dingetjes over je kind.

Zo ook: op welke tijden drinkt hij? Uuuuh… Tja, wat zet ik daar neer? Wat ik best moeilijk vond aan mijn tweede baby, is dat ineens bleek dat het een heel ander mannetje is dan zijn broer. NATUURLIJK is hij dat, het is simpelweg een ander mens. Maar ergens dacht ik dat alle makkelijke en moeilijke dingen aan Mathis, ook voor Cédric zouden gelden.

Naïef, wellicht, maar ik had er eigenlijk niet echt bij stilgestaan dat het met dit kindje heel anders zou gaan. Zo ook die drinktijden. Mathis had een ritme. Al heel snel en heel duidelijk. Zo laat de fles, zo laat een ochtendslaapje, zo laat een middagdutje en zo laat ‘s avonds erin. Hartstikke handig, al helemaal voor oppas en opvang! En fijn voor mij, want ik ben dol op structuur en lijstjes, haha. En Cédric? Het lukt me niet. Hij krijgt er maar geen ritme in. Ik was daar heel druk mee bezig en vond dat heel erg, googlde me suf, maar inmiddels heb ik dat helemaal losgelaten. Ben jij niet in een ritme te duwen, ventje? Dan niet! Geen ritme is ook een ritme.

Soms heeft Cédric zijn eerste voeding om 06.00 uur, soms om 07.15 uur. Soms slaapt hij ‘s ochtends ineens 1,5 uur, soms weigert hij voor 11.00 uur zijn ogen te sluiten. Soms bestaat zijn dag uit hazenslaapjes, soms tukt hij ‘s middags ineens twee uur aan één stuk. Soms wil hij echt na drie uur alweer drinken, is er geen houden meer aan. Soms, als hij in een lange middagslaap is gevallen bijvoorbeeld, is hij na 4,5 uur sinds de voeding ervoor nog steeds tevreden. Soms krijgt hij een borstvoeding, soms krijgt hij een poedermelk (ja, ik geef inmiddels een combinatie, ook daar schrijf ik nog wel over).

Kortom, (bijna) geen pijl op te trekken, op dat minimannetje van mij. Eigenlijk komt het erop neer dat hij qua slapen gewoon meegaat in het ritme van Mathis plus dat we hem in de ochtend ergens wel weglegggen (Mathis heeft alleen een middagslaapje) en als het zo gaat dan gaat het zo, en gaat het niet, dan ook prima. Qua drinken volgen we gewoon zijn plan. Het fijne is dat hij heel goed ‘te lezen’ is. Het is zo’n tevreden mannetje! Dus huilerig? Dan heeft hij óf honger, óf hij moet in bed gelegd. Easy as that! En dat ritme, ach dat komt vanzelf wel. Ik denk dat er sowieso wel meer een ritme komt als hij naar het kinderdagverblijf gaat dadelijk en wanneer ik hapjes erbij ga geven, toch? En zo niet, ach, hij doet het prima op dit antiritme :).

3 reacties

Sanne -

Herkenbaar! Met mijn eerste ging dat ook allemaal best soepel. De tweede die doet maar wat en heeft totaal geen ritme. Ik heb elk forum, elke blog en elk babyboek zo’n beetje gelezen tot ik dacht ‘oké, dan niet’. Hij is nu bijna 16mnd en nog steeds trekt meneertje geheel zijn eigen plan! 😉

Maaike -

Mijn (enige) zoon van 15 maanden heeft nog steeds geen ritme. Wel met drinken en eten (geen borstvoeding gegeven, dus met flesjes heb je snel ritme), maar qua slapen is er niets te plannen. Elke dag een andere slaapbehoefte, soms 10 uur ‘sochtends al, soms pas om 13 uur smiddags moe soms 1 uur voldoende, soms 3 uur lang. En nu gaan we van 2 naar 1 slaapje en is het nog afwisselender. Wij gaan daarom ook voor de “hij geeft het aan” methode: als ie hangerig wordt en op de grond gaat protesteren, gaat ie naar bed; als hij lekker aan het spelen is, laten we hem dat doen. Gelukkig hebben ze daar bij de opvang geen problemen mee en doen ze het ook zo. Hartstikke tevreden kindje, dus wij gaan gewoon zo door.

Yves -

Wéér een herkenbaar artikel van jouw hand voor mij! 🙂 Mijn eerste zoontje: keurig ritme vanaf het begin. Mijn tweede zoontje: is lekker aan het freestylen… Hij is nu zes weken dus het kan natuurlijk alle kanten op gaan en dat hij alsnog op zijn broer gaat lijken, en zoniet hoop ik daar net als jij heel relaxed onder te blijven! 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube