Hoe krijg je weer energie na griep?

Mocht je een trouwe volger zijn van onze InstaStories, dan heb je me de afgelopen weken veel vanuit bed gezien. Trok ik het tot en met januari echt heel goed, vanaf eind januari werd ik alsnog getroffen door griep, een voorhoofdsholteontsteking en een keelontsteking. Ik  ben met een paar oplevingen tussendoor ruim 5 weken ziek. Elke keer als ik denk er weer te zijn, word ik weer getroffen en lig ik weer plat. Het was dus een behoorlijk saaie maand!

Inmiddels ben ik weer rustig aan weer aan het werk. Ik moet echt rustig aan doen, want de antibiotica en de weken bedrust hebben mijn conditie afgebroken tot nul. De afgelopen weken heb ik me suf gegoogeld naar hoe je weer energie en weerstand kunt opbouwen. En aangezien er volgens het nieuws een griepepidemie heerst, dacht ik, laat ik mijn bevindingen die ik wil gaan toepassen eens delen!

1. Op tijd naar bed
Eigenlijk ga ik altijd wel op tijd naar bed. Maar op de dagen dat ik ziek was en overdag veel sliep, ging ik ‘s avonds steeds later naar bed. Nu ik overdag weer actief ben, gaat mijn telefoon om 21u op stil en duik ik om 22u mijn bed in.

2. Ik luister mediatietracks
Vroeger startte ik vaak mijn dag met een 1,5 minuut durende meditatie. Super snel en heel relaxed. Ik kan daar de rust niet meer voor vinden nu ik ‘s ochtends gelijk met 2 kleine kinderen in de weer ben. Maar zodra ik achter mijn computer of in de auto zit, zet ik zo’n track weer op. Ik luister ernaar en hoef verder niks van mezelf. Ik hoef niet krampachtig proberen te mediteren, want daar heb ik geen rust voor. Maar alleen er al naar luisteren, maakt me rustig en dat vind ik fijn.

3. 3x per dag groenten
En uiteraard stamp ik mijn lijf vol met groenten en fruit. Ik start de dag met een groene smoothie, bij mijn lunch eet ik een soep van groenten of een salade en ‘s avonds zorg ik voor een extra groente op mijn bord.

4. Vitamine D
Verder slik ik geen aanvullende preparaten, alleen vitamine D omdat dat in mijn bloed altijd erg laag is. En ik wil een paar keer naar de zonnebank. Ben ik geen fan van, maar ik ben zó wit en uitgeput dat ik die warmte en stralen nodig heb.

5. Wandelen en wellicht zelfs wel weer gaan sporten
Ik heb nog geen fut om me toe te zetten tot sporten, maar ik probeer wel meer te wandelen. Kids brengen al wandelend, boodschapje wandelend. En ondertussen oriënteer ik me voor nieuwe sportscholen of sporten in de buurt. Ik wil echt weer iets van beweging gaan doen. Ooit.

6. Ik houd mijn agenda leeg
Nadat ik me eindelijk weer goed voelde, volgde er een weekend met 2 verjaardagen, een middag visite en een kinderkamerverbouwing. Waarbij ik vervolgens maandag met keelontsteking in bed lag. Ik hou de komende weken dus mijn agenda zo vrij mogelijk.

7. Ik plan leuke dingen voor mezelf
De uren in bed zorgde ervoor dat ik ook uren had om na te denken. Wanneer ben ik voor het laatst naar de kapper geweest? Of naar de schoonheidsspecialiste? Wanneer heb ik voor het laatst iets leuks gedaan met een vriendin? Opeens had ik er in mijn zieke weken heel veel last van: ik doe echt niks voor mezelf. Mijn lichaam heeft aandacht en verzorging nodig. Dus ga ik de komende maanden wat meer plannen voor mezelf. Zoals een kappersbezoek of een dinertje met vriendinnen. En ik heb allerlei heerlijke vakanties gepland, zoals een trip naar een kasteel met de kinderen en 2 weken zomervakantie in Zuid-Frankrijk, waarvan 1 week weer met Nina. Heer-lijk!

Wat geeft jou weer weerstand en energie na een vervelende griep? Laat het me weten!

Groetjes, Elise

1 reactie

Joyce -

Hoi Elise,

Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je voelt. In 2016 kreeg ik na een griep ook een voorhoofd en bijholte ontsteking. Ik was er ruim een maand zoet mee, net als jij.

Ik ben toen even in de weer geweest met euchinae force druppels, de laatste paar weken. Daarna veel water en thee gedronken, en vooral gezond gegeten met veel groente en fruit. En licht bewogen: fietsen, wandelen. Pas een maand nadat ik klaar was met mn antibiotica kuur, ben ik voorzichtig gaan sporten.

Dus volgens mij ben je al heel goed bezig :). Gewoon goed naar je lichaam luisteren, dan komt het wel goed!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube