Hoe te dealen met stress tijdens de laatste loodjes

Tijdens de laatste loodjes van mijn zwangerschap bedoel ik dan dus, hè. Als ik dit typ mogen we nog niet helemáál spreken van ‘laatste loodjes’, want dan ben ik 34 weken zwanger, maar als dit online komt heb ik nog maar zo’n drie weekjes op de teller tot mijn uitgerekende datum. Ik ben vooruit aan het werken zodat er tijdens mijn verlof genoeg leuks online komt :).

Dus op het moment dat jullie dit lezen kan ik echt bijna ieder moment bevallen voor m’n gevoel, spannend! Nou, ik ga ervan uit dat de baby er nog niet is 🙂 en dat ik lekker relaxed thuis zit te wachten. Hoewel, relaxed, dat hoop ik dus maar, want ik merk dat ik mijn zenheid met ingang van het derde trimester een beetje verloor. Herkennen jullie dat?

Ik was echt Miss Mindful, maar da’s een beetje weg. En ik kan niet echt mijn vinger erop leggen waar ‘m dat in zit. Vooral ‘s nachts uit zich dat. Ik kan echt uren wakker liggen. Niet vanwege fysieke ongemakken, maar omdat ik 101 gedachten heb. Over vanalles en nog wat! Werkgerelateerd (is die salesafspraak wel goed afgehandeld?!), babygerelateerd (moet ik niet toch nog wat pakjes maat 56 bijkopen?!), Mathis gerelateerd (waar zal hij zijn als de bevalling begint, gaat dat wel goed?!) enzovoorts, enzovoorts.

Ik merk wel dat ik me er redelijk in kan berusten dat ik ineens weer meer pieker. Ik stress niet van het stressen zeg maar, dat scheelt. Ik weet dat er ook wel weer een fase komt dat ik weer meer zen ben. Hoe dealden jullie met stress tijdens de laatste loodjes?

Wat ik nu merk dat wel helpt:
– M’n huis opgeruimd houden. Soms ben ik ‘s avonds te moe om te keuken nog op te ruimen, maar geeft het me een mega onrustig gevoel (erger dan anders) om ‘s morgens vroeg al ergens zooi aan te treffen. Ik trek het gewoon niet! Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, dat gaat nu zeker voor mij op.
– Ik doe minder op m’n laptop en al helemaal niet op m’n telefoon. Ik word een beetje kriegel van alle prikkels. Van appjes die binnenkomen en de tic van mezelf om weer veels te vaak op Facebook en Instagram te kijken. Bah! Digi dingen minderen geeft me wat mee rust.
– Ik lees meer. Boeken over mindful bevallen en mindful zwanger zijn, dat geeft me een rustig gevoel.
– Het lukt me niet iedere dag, maar inmiddels mediteer ik regelmatig zo’n tien minuten tijdens Mathis zijn middagslaap of als hij ‘s avonds op bed ligt. Ook dat geeft me wel wat rust. Ik gebruik de app Headspace.
– En verder, wat ik hierboven al eerder zei; ik accepteer het maar gewoon dat ik ineens een vol hoofd heb met vanalles en nog wat. Dat verschuift vast naar de achtergrond als ik die kleine eenmaal in mijn armen heb :).

Iemand nog aanvullende ideeën hierover? Als jullie dit lezen ben ik met verlof, maar ik vind het veel te leuk om jullie reacties op social media (en hier) in de gaten te houden!

Liefs, Nina

7 reacties

merel -

Wat mij hielp tijdens mijn zwangerschap 2 jaar geleden is pieker-momenten instellen. Zo mocht ik bijvoorbeeld van 10.00 – 10.30 piekeren en lijstjes maken met to do’s. Na een tijdje ging ik echt minder in de ‘wildeweg” piekeren. Hoop dat het helpt!!!

Eline -

Hoi Nina,
Sinds de zwangerschap van mijn dochter (en nachten lang wakker zijn haha) volg ik deze site. Fijne afleiding tijdens het kolven haha! Nu net bevallen van ons zoontje en jullie altijd blijven volgen, super leuk! Ik herken je “probleem” enorm. Wat ik deed de laatste weken:
– elke middag meeslapen met mijn dochter en dan mediteren voor het slapen
– dingetjes in huis afmaken/opruimen
– met niemand meer afspreken behalve mensen die me energie gaven/blij maakten (merkte dat heel veel mensen nog even “op de valreep” langs willen komen)
– in bed gaan liggen als m’n dochter ging slapen (met haar mee in bad en dan dus tegelijk in bed). Dan lekker lezen/netflixen/enz.
– wat mr super geholpen heeft is een soort mindmap/schema maken van allerlei affirmaties en woorden die ik graag wilde volgen tijdens de bevalling. Dan was ik positief met m’n gedachten bezig.
– ‘s Nachts meditatie op m’n telefoon aanzetten als ik niet meer in slaap viel
– er in berusten dat mijn lijf een baby aan het bouwen is en zich voorbereid op
een hele mooie taak en dat ik dan gewoon even niks hoef te doen
– lekker over m’n buik aaien haha!!
Liefs!

Nina -

Hi Eline,

Wat een fijne reactie, dit steunt me, thanks :)! Liefs, Nina

Eline -

🙂 xx

Roos -

Kun je misschien nog iets meer uitleggen wat je in die mindmap zette en je idee ermee?

Eline -

Natuurlijk! Ik had op een vel papier in het midden “mijn bevalling” geschreven en daaromheen kreten die ik belangrijk vond en zinnen de me tijdens de weeen zouden helpen. Denk hierbij aan “rust”, “natuurlijk”, “kracht”, “liefde” en zinnen als “elke wee brengt m’n dichter bij m’n kindje”, “ik vertrouw op m’n lichaam, ik vertrouw op m’n geest”, “ik ben relaxt”, “een wee is een golf”, alles wat jou maar helpt om rustig te voelen. Toen de weeen serieus werden heb ik een rustgevend muziekje op gezet, kaarsjes aan gestoken en ben ik rustig al die positieve dingen blijven herhalen en visualiseren hoe het ging. Na een zeer heftige eerste bevalling had ik nu een hele fijne bevalling!

Eline -

*me
*voorbereidt
Dat typen op je telefoon ook 😉

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube