Hoe we de naam Mathis bedachten

Ik weet nog zó goed dat Elise en ik allebei zwanger waren, we in de Haagse sushitent Oni zaten te dineren en we het over onze toekomstige baby’s hadden. Of wat specifieker, over de namen van onze toekomstige baby’s.

MathisKikker

Ineens had ik in mijn bol gehaald dat Elise wel eens dezelfde naam zou kunnen kiezen. Dat zou ik zó moeilijk vinden, want dan moest ik voor onze tweede keuze gaan. Elise zou immers een paar weken eerder bevallen.

Anyway, ik ging Elise allerlei vragen stellen. “Hoeveel lettergrepen?” “Twee.” OH NO! “Hoe hoog stond -ie afgelopen jaar in de top van alle babynamen.” “Heel laag, minder dan 20x aan jongetjes gegeven.” OH NO! Gelukkig kwam de geruststelling bij de vraag hoeveel letters ‘haar’ naam had. “Meer of minder dan 6?””Meer.” YES.

Toen Mathis eenmaal was geboren vertelde Elise me dat ze die naam nog niet kende, haha, me druk gemaakt om niks dus.

Al zolang ik weet ben ik supernieuwsgierig naar namen. Als ik ergens hoor dat er een baby is geboren, vraag ik altijd meteen naar de naam. Op de basisschool maakten mijn vriendinnetje Mieke en ik namenboeken. Middagen zaten we dan op een ouderwetse typemachine alle namen op te schrijven die we hoorden. Soms gingen we naar de bieb, en dan schreven we alle voornamen op die we op de ruggen van boeken tegenkwamen. Beetje een rare hobby, nu ik erop terug kijk, haha, maar ach, wij hadden er uren plezier van.

En sinds ik een smartphone heb, toch al wel heel veel jaren, houd ik een lijstje bij met mooie jongens- en meisjesnamen. Ook al wist ik niet eens zeker of ik kinderen wilde, ik vind en vond het leuk om mooie en bijzondere namen te noteren. Die lijst heb ik nog steeds in mijn telefoon. Mathis staat er uiteraard ook tussen, met een hartje erachter.

Toen ik eenmaal zwanger was en we wisten dat het een jongen werd (al met 12 weken trouwens), begon de zoektocht naar dé perfecte naam. Een paar dingen wist ik zeker. Ik wilde niet een erg Hollandse naam. Leuk voor een ander, maar niet voor mijn kindje. Trouwens, ik zie nooit zo het probleem van ‘een Hollandse naam is in het buitenland niet uit te spreken’. Wat een onzin denk ik dan, als je Sanne of Joost heet maken ze daar echt wel wat van, hoor. Je naam blijft dan juist extra goed hangen, omdat -ie in een ander land zo speciaal is! Daar zat het ‘m niet in voor me dus, meer dat ik gewoon niet vond dat tussen de Nederlandse namen dé naam zat. Al moet ik zeggen dat ik voor meisjes leukere Nederlandse namen kon vinden dan voor jongens! Anyway, niets Nederlands dus. Bart vond dat prima, maar wat wilde ik dan wel vroeg hij. Uh ja, goede vraag.

Bart heeft Griekse roots, dus ik ben fanatiek in de Griekse namen gedoken. Als daar een leuke tussen zou zitten, zou ik dat een hele leuke verwijzing vinden naar de verre afkomst van de baby! Maar nee, we vonden alle namen te zwaar, te ingewikkeld, of gewoon niet leuk voor een klein kindje. Ondertussen had ik tientallen namen in mijn telefoon, vooral Franse, Italiaanse en Spaanse, de ene nog prachtiger dan de ander, maar Bart keurde ALLES af. Om moedeloos van te worden.

Ik zocht door. Na Griekse top-lijstjes, verschoof ik mijn aandacht naar Franse en Belgische toplijstjes. Franse namen vind ik prachtig, en ineens zag ik daar Mathis staan. Ik had er wel eens eerder van gehoord, maar somehow stond hij nog niet in mijn telefoon. En ineens vond ik de naam prachtig. Mathis is een hele populaire naam in België, daar staat hij op 3! En dat terwijl bijna niemand in Nederland de naam kent, ergens verder dan 1000 staat de naam. Er zijn hier iets van 12 kindjes in 2015 geboren die zo heten. Raar toch! Ik kwam nog een andere geweldige naam tegen, die ik niet ga vertellen, want misschien gaat onze eventuele tweede zoon zo wel heten, haha, en zette ook deze op mijn lijstje. ‘s Avonds las ik ze aan Bart voor. Twee keer een ‘ja’. YESSSS!

En toen hebben we weken tussen de ene en de andere naam gewisseld. Redelijk bizar, we gingen het ledikant en de commode bij een gezin ophalen (via Marktplaats) en het jongetje waar deze spullen van waren geweest had een van onze favo 2 namen (niet Mathis, de andere), terwijl ook dat een naam is die niet vaak voorkomt. Was dat een teken? Of juist een teken dat we de andere naam moesten kiezen? Haha, zo moeilijk.

Uiteindelijk zijn we dus voor Mathis gegaan. Zonder dat ik dat echt heel goed kan onderbouwen. Gewoon toch nét iets mooier, zo beslisten we enkele weken voor de bevalling. Mathis is de Franse variant van Mathias, Mathijs of Matthew. En nu na alweer bijna 9 maanden zijn we nog steeds superblij met de naam Mathis. Voluit Mathis Gito Kees, naar zijn opa’s. Het betekent geschenk van God. En dat is hij zeker, van welke God dan ook <3.

Hoe heten jullie kinderen?

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

13 reacties

Dani -

Mijn persoonlijke voorwaarde voor namen is dat je het schrijft zoals het klinkt en je het uitspreekt zoals het er staat, snappie 🙂 Dus dat je niet de naam hoort of leest en er meteen een uitleg moet volgen over de uitspraak of schrijfwijze. Dus de namen van mijn jongens zijn kort maar krachtig: De oudste zoon heet Stef, hoor je niet zo veel, maar ook geen vreemde naam. Daarbij vonden we voor de tweede Lars erg leuk. Staat wel wat hoger in de lijstjes maar wij kenden niemand die zo heette.. Totdat je dan je zoon Lars noemt en er overal Lars’en opduiken haha. Nou ja jammer dan..

renske -

Leuk om te lezen! Wij twijfelden een tussen twee namen voor onze zoon. Voor de grap gebruikten we toen een online ‘random name generator’ en als eerste suggestie kwam daar dus een van die twee namen uit. Een bizar toeval vonden wij! Zoon heeft uiteindelijk die naam gekregen.
Best grappig om te doen trouwens, je kunt ook nog een land van voorkeur opgeven voor de naam: http://www.behindthename.com/random/

Ellen -

Ik had heel graag iets gedaan met de naam van mijn (overleden) vader, Jan. Ik wou het echter niet te opvallend dus zou het niet gewoon “Jan” of “Janneke” worden, hoewel ik die laatste ook best mooi vind. Zo kwamen we uit bij Yanthe voor een dochter. Gelukkig was het een meisje want voor een jongen waren we er nog niet uit. We krijgen wel véél reactie op die naam. Mensen die ons niet zo heel goed kennen vragen zich vaak af waarom we zo’n speciale naam kozen (er zijn er maar weinig in België, geen enkel meisje in 2015, slechts 37 keer gekozen tussen 1995 en 2015 ) en de vrienden en familie, die hebben de link wel gelegd.

Agnetha -

Heel leuk de naam Mathis. Mijn zoontje heeft Seppe. Ook een naam die je in Nederland nauwelijks hoort en die in Belgie hoger bij de populaire namen staat. Heel veel leuke reacties gehad en dat is toch wel erg leuk als ouder om een bijzondere naam te hebben.

Daniëlle -

Wij wilden ook graag een bijzondere naam voor onze dochter. Het is Rune geworden! Hier hoor je het zelden, maar in scandinavie is het een populaire naam hoorden we later. Dus een beetje hetzelfde als bij Mathis..

Anouk -

Trouwens, ik zie nooit zo het probleem van ‘een Hollandse naam is in het buitenland niet uit te spreken’.
Grappig! Mijn naam (Anouk) is een typische Nederlandse naam. Ik woon in India en ik krijg hier iedere keer te horen dat ik zo’n Indiase naam heb! Hier is de naam Anu namelijk veel voorkomend. Geen problemen dus met mijn Nederlandse naam in het buitenland.

Lisa -

Haha, ik heb nog geen kinderen, maar wel al een namenlijstje in m’n telefoon die ik steeds aanvul als ik iets moois hoor. Gelukkig zitten m’n vriend en ik wel op één lijn, alleen hebben we nu al teveel namen voor het aantal kinderen dat we graag zouden willen. oeps..

Jolijn -

Leuk om te lezen! Hier keurde de man in het begin ook alles af! Was ik verzot op een naam, leek t hem ook wel wat, hoorde ik een paar dagen later dat ie het toch niks vond.. Was ik al bijna aan het idee gewend! ? Mannen..

Onze zoon het voluit Eden Immanuel, per toeval alle 2 bijbels en de simpele versie (geen Aiden of Aeden of Ayden), omdat we onze kinderen niet onze eerste letters willen geven.

Onze dochter heet voluit Geneviève Anaïs, maar we noemen d’r Vieve. Ook per toeval alle 2 Frans.

Geen hele bekende namen dus, als is het heel gek dat sinds Vieve geboren is er daarna ineens kindjes worden geboren met deze naam. We zeggen steeds voor de grap dat we de ‘grondleggers’ zijn van deze naam op dit moment ?

Celine -

Ons zoontje heet ook Mathis. Wij zijn wel Belgen, dus niet echt origineel maar ik hoorde die naam al vele jaren graag en wou niet van idee veranderen omdat plots iedereen die naam graag hoort.

Simone -

Wat bijzonder dat je alle buitenlandse namenlijstjes af bent gegaan naar de perfecte naam.
Ik wist al vanaf mijn 20e welke meisjesnaam ik zou kiezen als ik een meisje zou krijgen. Inmiddels hebben we een dochter en ze heet Fee.

Eline -

Grappig, ik wist niet dat de naam Mathis in Nederland zo zeldzaam is.

Romy -

Leuk om te lezen! Ik heb al net zo’n namentic als jij en ben altijd al bezig geweest met namenlijstjes maken. Mijn grootste angst is dat als ik ooit een man heb en zwanger ben, mijn man alle namen in één keer afwijst.

MARIJKE -

Ik vond een naam kiezen ook best lastig. Ik wilde geen naam die in de top 10 staat maar houd wel van Nederlandse korte namen. Onze dochter heet Nora!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube