Huishoudelijke taken verdelen met je partner, hoe doe je dat?

Is het vrouw eigen om alles naar jezelf toe te trekken? Of zit gevoel voor huishoudelijke taken gewoon écht meer in de genen van vrouwen? Wellicht is dit bij jou totaal niet aan de orde, maar toen ik net ging samenwonen met mijn vriend werd na verloop van tijd het huishouden een behoorlijk dingetje. Want ik deed de was, maakte het huis schoon, regelde de boodschappen en kookte. Want tja, ik was tenslotte foodblogger!

Met de komst van een kindje en daarbij een baan die alsmaar drukker werd, was het op een gegeven moment too much. De strijd barstte los. “Jij doet geen zak”. “waar slaat dat op, net nog de keuken schoongemaakt” enzovoort, enzovoort…

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en moet ik zeggen dat ik niet mag klagen. Oké, vooropgesteld: mannen zijn mannen en blijven mannen 🙂 Mijn lieverd laat hier en daar echt nog wel een steekje vallen, haha. Maar oprecht ben ik ontzettend trots op het feit hoe wij samen het huishouden runnen. We zijn een team en nemen allebei onze verantwoordelijkheid. I love it!

En nee, dat is dus niet vanaf het begin gelijk zo gegaan. Als ik vond dat Marcel te weinig deed,  ging hij weer even zijn best doen, en vervolgens sloop langzamerhand de oude verdeling er weer in. Tot ik op een gegeven moment op een avond álle huishoudelijke to do’s ben gaan opschrijven. Van smoothies maken tot was vouwen en vuilnis buiten zetten. Alles stond op mijn lijst. En daarmee ben ik per dag een verdeling gaan maken. Dit doe jij op maandag, dit doe ik op dinsdag enzovoort. Dit schema heb ik uitgeprint en in de keuken opgehangen. En ja, het klinkt wellicht belachelijk. We werden dan ook echt uitgelachen door onze omgeving als ze mijn schema zagen hangen. Maar het werkte. Mannen houden van lijstjes! Hij happy, ik happy.

Inmiddels zijn we alweer een paar jaar verder en hebben we geen lijst meer nodig. De taken zijn verdeeld en allebei hebben we zo onze eigen dingen. Zo is Marcel op woensdag altijd vrij en zorgt hij ervoor dat woensdag alle was is gewassen. Ik kan het vervolgens op donderdag, mijn vrije dag, allemaal opvouwen. Op de dagen dat ik de kinderen naar school breng, maakt Marcel ‘s ochtends de broodtrommels gereed. Kinderen naar bed brengen doen we altijd samen. Of de een ruimt het eten op, de ander brengt de kids. Qua post hebben we ook een verdeling: zo is alles van de gemeente is Marcel en verzekeringen ben ik. We zitten samen in de apps van de opvang en school en regelen dus ook samen de taken die hierbij komen. En daarbij hebben we een fantastische hulp, die een keer per week ons huis poetst. Ook dat scheelt enorm!

Dit klinkt allemaal héél corny, maar ik ben er trots op en zou iedere vrouw die hier tegenaan loopt, het aanraden om eens te starten met een lijstje :-).

Liefs, Elise

2 reacties

Esther -

Nouuuu ik was aan t het zoeken naar “taken huishouden verdelen” en kwam hier terecht .. precies wat jij zegt. Manlief doet even zn best als je je er druk om maakt en daarna is het weer van “Jaa. Maar ik werk hele dagen”… heb dit mooi doorgestuurd en schema is in de maak

Ingo -

Ik, als man zijnde, ben zelf ook begonnen met een schoonmaaklijst. Dat was voor mijn vrouw, en nu kind (10 weken oud pas), erbij kwamen. Met mijn vrouw stem ik ook alles af. Vooral omdat zij onregelmatig werkt. En het werkt goed, en zou het de mannen zelf ook aanraden. Schoon huis, maar ook een happy wife.
Wel hebben we afgesproken dat we geen kritiek op elkaar geven omdat ik als man anders schoonmaak dan zij. En dat soms dingen anders kunnen staan na de schoonmaak. Tips en dingen als, zou je de volgende keer willen letten op.. natuurlijk wel.

Zij doet als vaste taak de wassen draaien, nadat ik iets te warm had gewassen. Ik heb nu de taak om te vouwen. Maar voor de rest kijken we per week. En als we een keer samen thuis zijn, dan zijn we zo klaar, tenzij de kleine huilt.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube