Mijn zoon zit op de basisschool, hoe is dat?

Het is nu twee maanden geleden dat Samuel naar de basisschool is gegaan. En sindsdien zit ik in een nieuwe fase van mijn leven. Ik noem hem jongleren 3.0. Want 1.0 deed ik bij mijn eerste kind, en de 2.0 startte toen ik Christophe erbij kreeg. Sinds het gaan naar de basisschool is de nieuwste versie geboren. En de grootste challenge van deze is, dat je er zomaar een bal bij krijgt gegooid zonder uitleg. Dat zeg maar!

Komt er vandaag een klaagzang aan hoe zwaar het allemaal is als werkende moeder met schoolgaande kinderen? NEE. Zeker niet. Dus lees vooral verder, haha. Ik vind het namelijk een te gekke nieuwe fase. En die basisschoolleeftijd is geweldig! Maar even serieus: wáár kun je de handleiding lezen, dat als je kinderen naar de basisschool gaan, je binnen een week kampioen puzzelen, plannen, jongleren én snel-afscheid-nemen moet zijn? Nou, hier dus vandaag!

Van het warme leventje bij de kinderopvang, waar je als je het druk hebt op je werk, je kind makkelijk pas om 18u kan ophalen, je vervolgens een zeer uitgebreid verslag krijgt over het aantal poepluiers, de gegeten crackers inclusief beleg en de geslapen minuten mag je nu om 8.20 sharp iedere doordeweekse dag fris en fruitig in de klas staan, waarna je om 15u je kind mag ophalen en de overdracht bestaat uit ‘het ging hartstikke goed vandaag’. De overgang van het crèche-leventje naar de grote basisschool is best een ding.

Om te beginnen is 8.20 best een challenge. In het begin kon ik oprecht janken in de ochtend. Ik vond het verschrikkelijk!  Maar nu na twee maanden kan ik je zeggen dat het super goed gaat! Ja, het is soms even haasten, maar over het algemeen hebben we daarin onze draai gevonden. De key is allereerst uiteraard op tijd opstaan. Ik sta meestal om half 7 op, zodat ik mezelf klaar kan maken. Ik douche ‘s avonds, want eerder dan half 7 is echt een no go voor mij. Als ik de kinderen breng, zorgt Marcel ervoor dat de broodtrommels gevuld in de tassen zitten. Als hij ze brengt, doe ik dat. En dat werkt zó fijn! Zo hoef ik in de ochtend alleen nog het ontbijt te verzorgen en de kids aan te kleden, en de kleding leg ik de avond van tevoren al beneden klaar dus daar hoef ik ook niet meer over na te denken.

Dan de 15 uur opgaaf. Inmiddels is mijn vriend 4 dagen gaan werken, dus ik kreeg een behoorlijke puzzel voor mijn kiezen. Hij is gelukkig de woensdag vrij, dus kan de dag dat Samuel om 12.30u uit is, op tijd bij school staan. Daarnaast heb ik de beste ouders van de wereld, die elke maandag en vrijdag vanaf 11.30 oppassen. Voorheen deden zij 1 hele dag, nu dus twee wat kortere. Want Samuel gaat vijf dagen naar school, Christophe gaat 1 dag naar de crèche en drie ochtenden naar de peuterschool, waaronder de dagen dat mijn ouders oppassen. De andere twee dagen haal ik de kids op. Deze dagen werk ik de ene dag thuis en de andere dag is mijn vrije dag. Ik stop dus tegenwoordig eerder met werken, die ik compenseer door op woensdag altijd heel vroeg op kantoor te starten en ‘s avonds nog een uurtje te pakken. Wat de eerste weken voelde als een bizarre puzzel “weet iedereen hoe laat -ie waar moet zijn” tussen de crèche, de peuterschool en de basisschool, is inmiddels een super routine met dank aan mijn ouders. Samuel slaapt nog steeds als hij uit school komt, dus ik ben zo blij dat we het zo hebben geregeld dat hij niet naar de naschoolse hoeft!

De overdracht vond ik echt wennen. Ik zag wel aan Samuel dat het goed ging, lees mijn kind is het meest enthousiaste kind van Nederland, maar ik was zo benieuwd hoe het ging die eerste weken. Je krijgt echt wel feedback van de juf, maar het is zo anders dan de crèche. Daar moest ik echt aan wennen en in het begin werd ik er echt onzeker door. Maar gelukkig hadden wij na 6 weken ons eerste gesprekje met de juf en vertelde ze dat het echt heel goed met hem gaat. Hij luistert, is in alles geïnteresseerd, hij is de clown van de klas, maar ook heel erg behulpzaam, zowel voor de juf maar ook heel erg voor kindjes die nieuw in de klas zijn. Weet je hoe cool dat is om dat te horen? Het voelt alsof het nu voor het ‘echie’ is. Wat hier ook heel fijn in was, is dat ik een ochtend heb geholpen met kerst op school. Zo kreeg ik echt een feeling van hoe het eraan toe ging. En dat was zó leuk. Alsof ik mezelf zag vroeger, mijn moeder hielp namelijk altijd   op mijn school. En Samuel vond het ook geweldig dat ik er was!

Ik zei dat het een te gekke fase is, ja dat is het. Van de volle rugzak op zijn rug naar het zitten in de kring, de broodtrommels uitladen, het ophalen op het schoolplein, het Sinterklaasfeest en het kerstdiner, tot aan de verhalen die hij thuis vertelt, de poep en plas fase waar hij in zit en de intelligentere woorden die hij opeens zegt, het is allemaal zó leuk. Ik geniet echt met volle teugen! En elke keer als ik compleet bezweet doorgedraaid bij het schoolplein aan kom en ik zie de happiness van mijn kind op zijn gezicht, dat is het rennen, vliegen, plannen, haasten en emotionele opvliegers echt zó waard! En toen er vorige week een vader naar me toe kwam om te vertellen dat mijn zoon zo lief was voor zijn dochter die nieuw was, nou sindsdien kan ik wel huilen van geluk en trotsheid.  Ik vind het zo’n mooie fase!

Liefs, Elise

8 reacties

Mieke -

Herkenbaar met een zoon van dezelfde leeftijd. Je krijgt het toch allemaal maar van de grond; je recepten, je site, en de tijd voor je gezinnetje. En met veel liefde zo te zien. Petje af! Part-time of vanuit huis werken lijkt soms makkelijk, maar een hele dag van huis zijn en je niet op hoeven splitsen kan ook zijn voordelen hebben. Niemand heeft dus ‘ makkelijk praten’: we maken allemaal ons eigen puzzel. Gelukkig maar.

Sophie -

6.30 vroeg en 8.20 een uitdaging…? Kwestie van plannen en time management. Waarom zou je persoonlijke hygiene verminderen omdat je langer wilt doorslapen en niet wil douchen….?

Je verhaal geeft mij overigens een ‘ feeling’ dat BSO een veel minder goed alternatief zou zijn. BSO kan bijdragen aan ontwikkeling van je kind: denk aan ontwikkelen sociale vaardigheden en zelfstandiger worden. Thuis in een beschermde omgeving is anders dan middag op de BSO.

Elise -

Nee hoor Sophie, dat doe ik niet. Ik zeg dat mijn zoontje nog slaapt tussen de middag, en daarom vind ik het fijn dat hij op dit moment niet naar de BSO hoeft! En ik douche wel, alleen niet ‘s ochtends maar ‘s avonds! Ook dat staat duidelijk in het artikel toch? Groetjes Elise

Anne -

8.20 vroeg? Zelf ophalen om 3 uur? ik werk 4 dagen van 7.45 tot 17.45 en ik ontkom straks dus niet aan de BSO. Het kan altijd erger..

Elise -

Sterkte straks, Anne!

Yo -

Idd de basisschoolfase is een hele andere league. En dan heb jij nog een partner die je hierbij kan helpen…Ik en samen met mij vele andere alleenstaande mamma’s moet mijn tweeling alleen weg en ophalen aparte klassen en werken..dat is pas gegoochel. Maar laten we wel zijn een pluim voor alle pappa’s en mamma’s die t met alle liefde doen..toch?

willemiek -

Helemaal eens Elise! Ze voelen zich ook zo ‘groot’ als ze naar school gaan. En het is zoooo fijn dat ze het naar hun zin hebben, stel je eens voor dat ze 5 dagen in de week ‘moeten’ en ze het niet leuk hebben.

Elise -

Precies! Dat lijkt me vreselijk. Liefs Elise

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube