Stoppen met haasten, hoe doe ik dat?

Weet ik niet. Oké dat was het weer voor vandaag. Bedankt voor het lezen, doei!! Nee grapje, maar ik heb oprecht moeite met het niet altijd maar haasten. Ik haast zelfs als het eigenlijk niet perse nodig is. Dan loop ik in de supermarkt en dan maak ik tijdsplannetjes in mijn hoofd: “ik wil perse om 10.30 thuis zijn, dan kan ik om 11u dit en dat doen. Dan heb ik nu nog 10 minuten, moet lukken”. En daar ga ik weer. Is dit inherent aan het zijn van een werkende moeder? Ik weet het niet. Ik zie namelijk ook genoeg moeders heel zen erbij lopen.

Begrijp me niet verkeerd, I have got it all under control hoor. Maar echt. Ik ben heel goed geworden in jongleren, alle ballen in de lucht houden en aanvoelen waar mijn grens écht ligt. Kids, werken, huishouden, ik regel het allemaal en ben altijd op tijd. Dan wel vaak met een bezwete rug, maar ach dat heeft iedere werkende moeder met een gezinsleven toch? Het probleem bij mij zit hem in het feit dat ik altijd met 10 dingen tegelijk bezig ben en nooit even tijd neem om ontspannen een krantje te lezen. Bijvoorbeeld. Toen mijn vriend vorige week zei dat het echt weer als een wildebras door het huis race, dacht ik: hoe ga ik stoppen met haasten en pak ik regelmatig wel ontspanmomentjes?

Die avond heb ik er pen en papier bij gepakt en heb ik opgeschreven waar ik mijn ontspanning uit haal. Want alles leuk en aardig, maar op zaterdag met een koffietje de krant lezen is het voor mij niet. Ik word vaak heel sip van het nieuws. Maarrr op zaterdagochtend met het gezin een cappuccino op bed drinken, daar word ik wel echt happy van. Dus dat is first thing wat ik vaker ga doen is dat. En verder?

1. Een lijst van wanneer ik wat doe in de week
Nu lopen soms alle dingen door elkaar heen: ik ben half thuis aan het werk, tegelijkertijd boodschappen aan het bestellen en ook nog een wasje aan het doen. Ik wil per week een strak schema waarin ik voor mezelf inplan wanneer ik wat doe. En me daaraan probeer te houden.

2. 2x per maand iets leuks voor mezelf
Ook zo’n lekkere open deur. Maar ik merk dat ik afgelopen maand sinds jaren een dagje met mijn moeder op stap ben gegaan. Ik genoot daar zo erg van. Ja ik vind het jammer om mijn gezin een middag niet te zien, maar ik krijg van zo’n dagje zoveel energie dat ik des te happier thuis kom. En daar heeft iedereen iets aan! Het gaat inmiddels best goed: ik heb voor komende 2 maanden met bijna al mijn goede vriendinnen al iets leuks gepland staan.

3. Weer lezen
Waar is het misgegaan? Van de zomer was ik weer heerlijk aan het lezen, inmiddels is het Netflix en Serie XL only ‘s avonds. Terug die heerlijke mindful boeken waar ik altijd wel iets aan handvatten uit haal! Ik spreek met mezelf af: elke dinsdagavond.

4. 2x per maand iets verzorgends voor mezelf
Dat is namelijk echt iets waar ik ontspanning uit haal en ook dat is er in de loop van de tijd bij ingeschoten. Ik ga alleen nog naar een goede kapper, maar de schoonheidsspecialiste en de manicure zijn verdwenen uit mijn leven. In de agenda weer de komende maand!

5. Twaalfduizend keer per dag zeggen: focus je op 1 ding
Hoe doen mannen het dan? Nou zei mijn vriend, gewoon tachtig keer tegen jezelf zeggen ‘ik doe nu dit en dat komt straks’. Oké, ik heb dan waarschijnlijk 12.000 keer nodig, maar ik ben met mijn mantra bezig hoor!

Hoe doen jullie dit werkende moeders (of vaders) van Nederland?

Liefs, Elise

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube