Stressvrij een kinderverjaardag organiseren, hoe doe je dat?

Vorige maand werd mijn jongste zoontje 2 jaar en 4 dagen later mijn oudste zoontje 4. Ik vind het heel prettig dat mijn kids zo dicht op elkaar zitten met verjaardagen. Ze hebben toch hun eigen dag, maar het grote feest vieren we in een keer. En die ene keer per jaar moeten we dan wel écht uitpakken toch?

Kinderverjaardagen gaan vaak gepaard met stress. Het zijn een hoop volwassenen en een lading gillende kinderen bij elkaar. Hoe kun je daar nou een leuke draai aan geven zodat iedereen blij is? En bovenal: je boys dé dag van hun leven hebben? Na een zeer geslaagde dag vorige maand, besloot ik deze posting te schrijven met tips om stressvrij een kinderverjaardag te organiseren. Want ja, het liep eigenlijk heel erg gesmeerd en ik was über zen. Dus wie weet heb je er wat aan!

1. Betrek je man erbij
Een open deur wellicht, maar toch is dit mijn eerste tip. Ja, uiteraard was ik al weken bezig met versieringen en cadeautjes voordat meneer zich ermee ging bemoeien. Maar echt, de boodschappen, meedenken en op de dag zelf hebben we samen echt geknald. Hij nog meer dan ik, ik heb zelfs voor het feest begon nog even geslapen 🙂 Dus wellicht ben jij net als ik, geneigd om alles naar je toe te trekken. Doe het niet! Prik een avond met je man waarbij je even gaat zitten en het hele feest doorneemt. Super leuk toch? Op de dag zelf ben je samen trots!

2. Besteed zoveel mogelijk uit
Naast je man is het handig om nog meer hulp te zoeken! Ik zit rond de verjaardag van mijn kids altijd in een giga drukke periode op werk. Lees er komt elk jaar die maand een kookboek uit. Dus, nee. Ik heb niet dagen van tevoren in de keuken gestaan. En ja, mensen gaan naar een foodblogger dus verwachten wellicht een keuken vol eten. Had ik ook, maar niet zelf gemaakt 🙂 Nou ja, niet alles! Mijn vriendin Lisette heeft namelijk voor mij de taarten en de brownies gemaakt, wat resulteerde in een te leuke Paw Patrol taart. Mijn moeder heeft gezorgd voor een pan vol kleine gehaktballetjes en 5 kilo kipsaté met home made pindasaus en mijn vader hielp me met het gehuurde springkussen.

3. Maak het jezelf dus makkelijk!
Naast de hulp van anderen hebben we het onszelf ook makkelijk gemaakt. Voor de kids wat snoep en chips en pakjes drinken (ideaal!) en voor de grote mensen wijnen en frisdrank op de bar met glazen. In de koelkast verschillende biersoorten. Overal stonden bakjes met zoutjes en olijven. Verder heb ik een half uur van tevoren 3 plaattaarten uit ons nieuwe kookboek gemaakt en die afgebakken. Deze in stukken gesneden en vlak voor serveren even opgepiept. Zo had ik echt tijdens het feest mijn handen vrij! 

4. Zorg dat je tijdens het feest niets meer hoeft te doen
Nu is het zo dat wij de perfecte keuken hebben voor een verjaardag! Middenin mijn woonkamer staat -ie namelijk, waardoor visite erom heen krioelt en vanzelf een wijntje pakt, een stukje taart of een handje chips. Ideaal! Bij de ingang had ik een tafel met glazen champi, zodat iedereen gelijk bij binnenkomst een drankje had. Ik heb amper hoeven te bedienen verder (en er waren toch een hoop lege flessen na afloop ;-)).

5. Start in de namiddag en houd rekening met uitloop
Een kinderverjaardag die ‘s ochtends om 9 uur begint waarbij je zelf de hele dag je benen uit je lijf loopt en de kids halverwege op zijn van vermoeidheid, is niet aan mij besteed. Vanaf de eerste verjaardag doen wij al vanaf 16u feest. De dag starten we eerst zo gewoon mogelijk. Dan gaan de kids ‘s middags slapen en gaan wij de kamer klaarmaken voor het feest. Vervolgens zijn ze uitgerust genoeg en echt klaar om te feesten. Heb alleen niet de illusie dat de mensen om 17u weer weg zijn, dus heb een back-up voor ‘eters’. Ik heb dit jaar bewust de verjaardag zo gepland met aansluitend een Grand Prix, dus dat we met de plakkenblijvers lekker konden kijken naar Max. En dan het idee: we halen lekker wat zakken friet. Maar iedereen zat zo vol van de saté en de plaattaarten, dat we dat niet eens meer hebben gedaan!

6. Huur een springkussen!
Als het maar even kan, doe dit. Wellicht heb je geen tuin, kijk dan of het voor op straat kan. Ik heb dat vaak gezien namelijk dat mensen dat in overleg met de buren doen. Het was bij ons namelijk een groot  succes! Wij hadden het springkussen in de tuin opgezet en zo konden de kids vanuit de woonkamer lekker naar buiten hun energie lozen. Zo leuk! En het gegil bleef buiten en niet binnen. Ook fijn zeg maar. Trouwens helemaal niet zo duur, zo huurde ik hier een dag een overdekt springkussen voor 65 euro. Daarnaast had ik in ons voorportaal nog een hoek met kleurplaten, kleurtjes en Duplo voor de kleintjes. Maar die vonden het springkussen eigenlijk ook wel heel interessant :-).

7. Zeg tegen jezelf: geniet van je kinderen
Voorheen was ik nog wel eens geneigd om alleen maar met bediening bezig te zijn en stond Marcel 3 uur kroketten te bakken terwijl het feest gaande was. Doen we niet meer! Ik heb voor het feest een momentje genomen en tegen mezelf gezegd: geniet van de boys. Het is hun moment en daar moet je van genieten. En man oh man, dat is gelukt. Al heb ik mijn oudste amper gezien, die was te druk met springen. En soms kwam -ie rood bezweet langs rennen en zei ik “Heeee Sam, gaat -ie goed?”. “JA!”. Heerlijk, echt een genot. En ook m’n kleinste boy was zo happy!

En? Vier jij stressvrij de verjaardag van jouw kids?

Liefs, Elise

3 reacties

Cindy -

Oh dat tijdstip is een goede! Precies na de slaap inderdaad, veel eten en dan evt. friet. Die ga ik onthouden voor in maart! Vorig jaar tussen 2 slaafjes door gepland. Ging ook wel.

Catharina -

Goede tips, klinkt alsof alles op rolletjes liep. Nog extra tips voor een 1ste verjaardag?

Elise -

Ja! Maak een video van al je opgenomen filmpjes met je iPhone. ZO een leuk cadeau. Liefs Elise

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube