Tips voor het zelfstandig laten aankleden van je kinderen

Inmiddels ben ik sinds een paar maanden moeder van een schoolgaand kind. Een hele stap vond ik zelf (dat lees je hier). Vooral in de ochtenden dacht ik echt: hoe dan? Van zeer relaxte ochtenden met Zappelin en koffietjes in bed, naar een radrace waarin ik mezelf en 2 kinderen voor 8.10 fris, fruitig inclusief ontbijt ready moest hebben. Inmiddels gaat het echt gesmeerd (lees meer hier) en heb ik een aardige routine, waarbij ik inmiddels weer gewoon om 7u mijn cappuccino in bed drink met mijn kinderen. En daarna gaan zij ontbijten en maak ik mezelf klaar. Mijn vriend maakt voordat –ie naar z’n werk gaat ’s ochtends vroeg de broodtrommels. Al ontbijtend kleed ik vervolgens de kids aan en zijn we ready to go.

De ene keer gaat dit heel smooth, de andere keer is dit de kritieke fase waarin ik gas moet geven en de kids eigenlijk geen zin in gas hebben. Het scheelt hierin een stuk als Samuel zichzelf aankleedt, terwijl ik Christophe doe. Hij kan dat inmiddels prima, alleen in de praktijk blijkt dat mijn oudste zoon het veel lekkerder vindt om al Shaun het Schaap kijkend zich te laten aankleden door moeders. Heel bijzonder, want als papa op woensdag de kids naar school brengt, doet meneertje het wel zelf. Hoe dan? Gelukkig was vriendlief bereid om me te voorzien van wat advies, haha.

En inmiddels heb ik het redelijk onder controle. Hierbij hebben onderstaande tips me erg geholpen. Komen ze!

1. Makkelijke kleding
Allereerst heb ik bijna alleen maar makkelijke kleding. Dat is een voordeel bij jongens: je hebt geen moeilijke jurkjes met 100 knoopjes of strikjes. Een spijkerbroek een hoodie it is. En schoenen, die hebben áltijd een rits. Nu heb ik bijvoorbeeld deze Dr. Martens van Nelson.nl voor hem, en zelfs deze gaan gewoon open met een rits!

2. Uitleggen in een rijtje op de grond met voorkant naar voren
De tip van Marcel: wij leggen zijn kleren op de grond in een rijtje: wat moet eerst aan ligt vooraan. En ook leggen we hierbij de voorkant naar voren, zodat hij kan zien hoe z’n onderbroek en shirt aanmoet.

3. Afspraakjes it is
Afspraakjes werken bij Samuel altijd als een trein. “Oké Sam, doe jij je ondergoed, je sokken en je broek, dan helpt mama met je knoop en je trui, afgesproken?”. Het idee dat ik toch nog wat doe, zorgt ervoor dat hij sneller zelf start met aankleden.

4. Complimentjes
Vooral alleen echt héle grote jongens, die super cool zijn en bijna álles al zelf kunnen, kunnen zichzelf aankleden bij ons thuis. Dus ik probeer in plaats van als een tiran achter hem aan te zitten (en ja, ook dat gebeurt nogal eens. De klok blijft doortikken en Shaun het Schaap blijft sowieso aantrekkelijker) hem positief te stimuleren.

5. Accepteren als het niet zijn ochtend is
En als ik al mijn trucjes heb geprobeerd en hij als een zoutzak op de bank blijft hangen, accepteer ik dat het niet zijn ochtend is en kleed ik hem aan. Dat liever dan de hele ochtend een strijd voeren. En ach, morgen weer een nieuwe kans!

Hoe heb jij je kleintje zelfstandig leren aankleden?

Groetjes, Elise

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube