Twee kleine kinderen, één kamer. Tips?

Nog zo’n 1,5 maand en dan is het zo ver, dan dient ons nieuwe gezinslidje zich aan. Aaah, ik kijk er echt naar uit, merk ik! De little boy hoop ik eerst een aantal maanden in een co-sleeper naast me te hebben (Mathis sliep een kleine 6 maanden bij ons), daarna gaat hij naar de kinderkamer. De kinderkamer waar ook zijn grote broer ligt, die dan 2,5 jaar zal zijn.

We zijn niet zo groot behuisd en hebben daardoor maar één extra slaapkamer naast de onze. Maar ondanks dat houden we zó van ons huis, dus blijven we er voorlopig. We hebben het voor Amsterdamse begrippen prima voor elkaar. Een koophuis in een goede wijk, begane grond, tuintje, alles in de buurt… En ik vind het gewoon heel fijn wonen hier. Daarnaast heb ik geen zin om nu de druk te voelen om te verhuizen, hoogzwanger of met een new born, snel snel snel een huis te vinden. Dat doen we als de kids iets ouder zijn en de muren echt op ons gaan afkomen. Die tijd komt zeker. Maar niet nu! Lang verhaal kort: de boys gaan dus samen op een kamer. Een baby van een half jaar en een peuter van 2,5 jaar op 8 vierkante meter… Hoe gaat dat samen, jongens?

Op praktisch gebied zijn we er al. Dankzij een samenwerking met IKEA is het perfect ingericht om twee kleine jongetjes kwijt te kunnen, met hun kleertjes, verzorgingsspullen en alles wat nog meer nodig is. Het kamertje is zó mooi (voor de nieuwsgierigen, klik hier)! Dit is geen gesponsord artikel of zo, ik ben op persoonlijk vlak een samenwerking met ze aangegaan, maar ik ben er trots op dat we zo’n mooie kinderkamer hebben, dat steek ik dus niet onder stoelen of banken, haha.

Waar ik naar op zoek ben, zijn juist ervaringen van andere ouders die hun twee mini’s in één kamer hebben gelegd. Ik heb 100 vragen. Moest de oudste wennen aan de komst van een broertje of zusje op zijn of haar kamer erbij? Was hij/zij boos, of vond je oudste het juist gezellig? Werkte je al snel toe naar precies dezelfde bedtijd ‘s avonds, zodat je de één niet wakker hoefde te maken bij het naar bed brengen van het andere kind? En doe je dat dan nu ook overdag, mits jouw peuter nog een middagslaapje nodig heeft? Enne, houden ze elkaar wel eens wakker? Of worden ze juist rustig van elkaars aanwezigheid? En wat als één van de twee ziek is, of in een fase zit dat (door)slapen heel slecht gaat, wat doe je dan? Gewoon maar weer bij jullie erbij voor een paar nachten? Of raakt het andere kind zo gewend aan geluidjes en zo, dat hij/zij meestal wel doorslaapt? Wat als de baby misschien nog wel eens een nachtvoeding nodig heeft?

Kortom: ik ben niet echt op zoek naar praktische tips, maar wel naar tips en ervaringen die me laten weten wat jij als grootste voordelen en als grootste nadelen hebt ervaren of ervaart nu je kleine (!) kids een kamer delen. Kom maar op!

Dank voor het meedenken! Liefs, Nina

2 reacties

Sanne -

Mijn jongens hebben op 1 kamer geslapen vanaf dat de jongste 3 maanden was totdat hij ruim 3 jaar was. Ging prima. Ik heb wel snel toegewerkt naar dezelfde bedtijden. Eigenlijk sliepen ze altijd door als de ander ‘s nachts wakker werd. Ze werden zelfs rustig van elkaars gesnurk. Enige nadeel was dat ze elkaar ‘s ochtends (vroeg!) wakker maakten. Nu slapen ze op aparte kamers en daar hebben ze echt aan moeten wennen.

Sabrina -

Mijn dochter was 2 jaar toen haar broertje geboren werd, vanaf dag 1 kamer gedeeld en dat is altijd goed gegaan. Ze gaan gingen tegelijk in bad/ douche, samen verhaaltje lezen en om dezelfde tijd naar bed. Beide kids waren hulbaby’s (15 en 20 uur per dag) maar mijn dochter sliep overal door heen. Nu hebben er een nog een zoontje bij kregen, hij is nu 6 maanden en scheelt bijna 3 jaar met de middelste. De jongens slapen samen en ook dat gaat weer goed, ondanks dat mijn middelste een hele moeilijke en lichte slaper is wordt hij nooit van zijn broertje wakker. Kortom nooit echte problemen gehad, ze weten niet beter. Mijn dochter moest daarom echt even wennen met alleen slapen. Geen zorgen maken om de ruimte, komt allemaal goed! Geniet van de laaste loodjes.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube