Het verschil tussen mijn eerste en tweede zwangerschap

Vandaag ben ik alweer 21 weken zwanger, aaaah, over de helft! Hoe dan? Het gaat zo zo zo snel. Afgelopen week vroeg ik mezelf af: gaat dit voor m’n gevoel nou allemaal sneller dan van toen ik zwanger was van Mathis? Of lijkt het maar zo? Hoe dan ook, er zijn zeker wel wat verschillen van toen ik in verwachting was van mijn eerste boy versus nu *understatement of the year*.

Mentaal
Ja, ik was net zo blij als bij Mathis toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Wauw, wauw, wauw, zoooo bijzonder. Mijn lichaam bouwt gewoon opnieuw een kind. Dat ik dit voor een tweede keer mag meemaken, voor de tweede keer een baby mag dragen, daar ben ik zo dankbaar voor. En de eerste weken ben ik daar nog heel bewust mee bezig geweest, met dit wonder der natuur. Oók doordat ik wel wat rare eetgewoontes kreeg, soms misselijk en moe was, haha, dus ik móest er ook wel bij stilstaan dat ik zwanger was.

Maar daarna, heel eerlijk, zakte mijn zwangerschap naar de achtergrond. Omdat ik het ‘kunstje al ken’? Nou, ik vind het echt opnieuw even speciaal. Maar omdat het ‘gewone’ leven toch gewoon doorgaat, zeker met al een mini erbij. Daardoor vergeet ik mijn zwangerschap gewoon bijna (totally honest here)! Bij mijn eerste zwangerschap was ik bewuster van het zwanger zijn. Wellicht omdat alles toen nog zo nieuw en spannend was, maar ook zeker doordat ik net in een mindfulness cursus zat en veel aan yoga en meditatie deed. Ik kwam uit een andere, mentaal wat pittigere, fase in mijn leven toen ik zwanger werd van Mathis. Nu voelde ik me al lange tijd helemaal prima en heb ik alles nog steeds prima op een rijtje, haha. Dat neemt niet weg dat ik binnenkort wel wat oefeningen ga doen om weer wat meer in het moment te zijn en me bewust op mijn buik te richten, dat voelt zo fijn en kan alleen maar goed zijn.

Fysiek
Jongens, ik ben zo goed in zwanger zijn ;-). Ik denk dat ik in het eerste trimester wat misselijker ben geweest dan bij Mathis, maar verder appeltje eitje, dat zwanger zijn. Ik heb echt nul kwaaltjes *klopt even heel erg af nu*, op wat vermoeider en sneller buiten adem na. Goed, ik heb nog zo’n 19 weken te gaan, dus ik juich te vroeg, maar ook tot en met week 35 ongeveer heb ik me bij Mathis echt top gevoeld. Daarna kreeg ik ischias (een zenuwpijn die doorschoot vanuit rug via bil in been, iets minder prettig) en voelde ik me wel heel erg ‘vol’, vooral als mini man lekker tegen de ribben schopte als ik op de bank zat en daar was ik wel echt klaar mee. Maar goed, wie niet. Ik kan alleen maar hopen dat ik me zo goed blijf voelen.

Ik denk zelfs dat ik me nóg energieker voel dan bij Mathis. Ik deed bij zijn zwangerschap niets anders dan wat wandelen, nu bevind ik me nog twee keer per week in de sportschool. Ik ben ervan overtuigd dat me dat helpt me sterk te voelen op dit moment. En hopelijk helpt het straks ook bij mijn bevalling, of in ieder geval bij mijn herstel erna.

Eten en drinken
Net als bij zwangerschap 1 had ik de eerste maanden van zwangerschap 2 vooral behoefte aan carbs (Wit brood! Pasta!) en vet (kaaaaaas!). Daarnaast konden groenten en verse sapjes me niet zo bekoren helaas, leefde ik voor pizza en oké, ook nog wel heel veel sappig vers fruit. Rustig acht stuks op een dag. Nectarines, mmmmm. Tot zover de overeenkomsten. Qua drinken was ik bij Mathis redelijk streng: geen koffie, geen druppel alcohol. Nu drink ik heus twee bakkies op een dag (da’s wel mijn max) en de alcohol laat ik absoluut nog staan, maar heb ik op vakantie een ieniemini slokje van Barts witte wijn op. Dat vond ik bij zwangerschap 1 echt uit den boze. Ik mis alcohol echt (yes ik zei toch: alleen maar eerlijkheid hier ;), had ik bij Mathis ook). Ik heb nu ook van kaasjes gegeten waarvan ik niet 100% zeker wist of ze wel gepasteuriseerd waren, en ik eet sushi van echt goede restaurants, maar goed, dat deed ik bij mijn zwangerschap van Mathis ook.

Nu ik op de tweede helft van deze zwangerschap ben moet ik trouwens zeggen dat ik mijn oude eetgewoonten al een aantal weken terug heb. Ik geniet weer volop van groene smoothies, salades, soepjes, volkoren brood en gezond avondeten. Yes, I’m back on track! Mijn favo drankje is trouwens spa rood met een scheutje diksap. Inmiddels is er trouwens precies 5 kilo bij (en ik zit op de helft van mijn zwangerschap dus), bij Mathis ben ik in totaal 14 kilo aangekomen, benieuwd hoe dat nu gaat.

Voorbereidingen
We hebben nog geen naam, nog geen nieuwe spullen gekocht, ik schrijf nauwelijks in mijn dagboekje voor hem en ik vergeet het steeds om buikfoto’s te maken. O men, en dan voel ik me soms best een slechte moeder. Bij Mathis hield ik nauwkeurig een dagboekje bij en ik heb een prachtig fotoboek tijdens mijn verlof gemaakt ‘zwanger van Mathis’, met dus allemaal foto’s waarop ik zwanger sta en met Bart dingen onderneem waarop je mijn buik ziet, haha. Nou, zo’n boek komt er niet voor de nieuwe little one. En dat kamertje… Hij krijgt niet eens een kamertje! Want we hebben maar één extra slaapkamer dus de jongens gaan totdat we verhuizen de slaapkamer delen. Ja, we willen verhuizen, maar pas ná de bevalling, bij Mathis zijn we verhuisd toen ik 6 maanden zwanger was (wat ik niet als rot heb ervaren trouwens). Dus dat wordt hoppa een bedje erbij en klaar. Ik ga binnenkort wel lekker kleertjes uitzoeken en sorteren en ook echt nieuwe dingetjes voor hem kopen, lekker frisse kakelverse pakjes voor een nieuw, fris kakelvers mannetje. Dat verdient -ie. En daar heb ik zin in! Dat het een beetje schort aan heftige voorbereidingen komt ook omdat het allemaal nog maar kort geleden is en we zoveel in huis hebben. Anderhalf jaar geleden beviel ik van Mathis. Kraamzorg heb ik geregeld hoor! Evenals erkenning (Bart en ik zijn niet getrouwd) en yes, ook staat hij al maanden ingeschreven bij een kinderdagverblijf.

Goh, wat een lap tekst is dit geworden. Moraal van dit verhaal: ik vind een tweede zwangerschap oprecht net zo bijzonder en ik ben wederom zo blij als bij mijn eerste zwangerschap. Maar ik ben er wat minder mee bezig, aan de ene kant omdat ik het druk heb met al een kleine in het gezin, aan de andere kant omdat ik heel goed in mijn vel zit en weet uit ervaring dat het allemaal wel goed komt omdat ik het net nog heb meegemaakt. Wat ik wél ga doen op korte termijn: mijn zwangerschapsboek ‘a mindful pregnancy’ weer voor de dag halen en weer beginnen met de bijbehorende zwangerschapsmediatie op de app Headspace, daar heb ik enorm veel aan gehad bij de eerste. O, en even een knoop doorhakken qua naam, ook wel een dingetje :).

Hoe heb jij je tweede (derde, vierde…) zwangerschap ervaren versus de eerste?

Liefs, Nina

15 reacties

Irene -

Ik wens je een mooie zwangerschap toe.

Zelf ben ik morgen 32 weken in verwachting van ons eerste kindje. De smaakverandering in het eerste trimester deel ik helemaal met je haha. Normaalgesproken ben ik hartstikke gek op gezonde producten zoals groente en fruit, en toen heb ik serieus moeten kokhalzen van groenten :O
Gelukkig veranderde dat het tweede trimester weer en is mijn smaak nu vrijwel weer als normaal.

Verder ben ik wel “streng” met de dingen die ik niet mag eten/drinken, omdat ik geen risico wil nemen.
Ik baalde een keertje flink toen ik op een feestje was en een uienring at waarbij achteraf werd gezegd dat het in bierbeslag was gemaakt (wel gefrituurd, maar je krijgt nooit alle alcohol eruit). Gelijk niet meer genomen hihi.

Lieke -

Super herkenbaar. Ik heb bij de eerste iedere maand een foto van mijn buik gemaakt en daarna iedere maand van de kleine tot hij 1 jaar was. Bij nr. 2 de bedoeling en ik heb in mijn agenda steeds agenda items gezet om het niet te vergeten 😅. Tot nu toe gaat het goed.

Verder tja de hele zwangerschap vloog voorbij en als mensen vroegen hoe ver ik was moest ik echt nadenken. Pas echt mee bezig in mijn verlof op de dagen dat de oudste naar de gastouder was….

En de bevalling. Ik twijfelde ook of ik dat nou wel of geen voordeel vond al wat te weten. Uiteindelijk een totaal andere bevalling en tot nu toe een totaal ander kindje!

En de naam….2 weken van tevoren waren we er uit…ipv bij de eerste echo al namen zoeken

Eva -

Haha Jo, dat vind ik een hele overtrokken reactie en ook wel ergens vervelend naar Nina toe. Hoeveel vrouwen drinken alcohol terwijl ze niet wisten dat ze zwanger waren? Oké, niet goed te keuren maar zo groot is de kans ook weer niet hoor. (Ik heb de onderzoeken gelezen trouwens)en een ienieminie slokje kan écht geen kwaad. Je krijgt sowieso weleens wat schadelijke stoffen binnen als je zwanger bent. Het hangt nou eenmaal in de lucht. Ik vind sowieso dat we soms wat overdreven omgaan met ‘zwanger zijn’ hier in Nederland. Ik woon in Mexico en daar zijn ze een stuk relaxter qua voedsel bv. Je moet wel een beetje opletten maar er kan sowieso altijd wat gebeuren. Dus niet te snel zorgen maken. Stressen over alles is nog slechter voor je kind en zéker vrouwen die het heel druk hebben op hun werk.. Het is een kwestie van balans. Nina! je doet het super! Zeker met een peutertje erbij en het werk dat jullie doen. En bedankt voor je eerlijkheid.

Lobke -

Mooie foto! En heerlijk verhaal om te lezen. Je bent een top moeder!!!

Viiiiie -

Hoi, wat leuk om te lezen hoe jij het ervaart. Ikzelf ben nu 11 weken maar voor mijn gevoel loopt het wat minder soepel dan bij ons eerste kindje. En in deze zwangerschap gaan we 2x verhuizen waar ik erg tegenop zie (met 12 en 36 weken).
Ik vind dat iedereen zelf moet bepalen wat je doet tijdens je zwangerschap, ik neem aan dat iedereen zelf de verantwoording neemt die nodig is, dus ik ga hier zeker niet oordelen.
Een fijne zwangerschap gewenst!

Mirjam -

Lieve Nina,
Je doet het super! Sorry moet ik even kwijt… dat ieniminie slokje doet daar niks aan af!
Lekker door gaan zo en wat super fijn dat je zo goed in je vel zit!

Nina -

Ah wat lief, dank! X

Nina -

Hi Nina,

Heerlijk, goed en eerlijk en oprecht geschreven. Ook als vrouw met voorbeeldfunctie ben je niet perfect (niemand trouwens), en moet je tijdens je zwangerschap (en daar buiten eigenlijk ook) gewoon lekker zelf weten wat je wel en niet doet. Ook ik drink (uberstatement trouwens) liters koffie op een dag, en wordt mijn aanstaande kind daar minder/slechter van? Denk het niet! Dat ik een stuiterbal creeer in mijn buik doet mij alleen maar meer sprongetjes maken dat ik weet dat ze ‘het echt nog wel doet’. ;-).

Maar ok genoeg wat mag wel en niet en voorbeeldfuncties.. Je enorme lap tekst is inderdaad heeeeel herkenbaar. Voor mij is het de 3e, maar zowel bij de 2e en misschien nog wel meer bij de 3e, gaat het allemaal zo gigantisch snel. Minder mooi of bijzonder is het zeker niet, want het is zo fijn om zwanger te zijn, maar met rondrennende, snotterende, vallende en weer opstaande peuters/kleuters is er gewoon zoveel minder tijd dan weer je nog alleen was (met partner) in je zwanger-zijn-bubbel. Dat het heel bewust meemaken van een zwangerschap minder is, ja zeker. Al geniet ik er niet minder van! Juist bij deze laatste probeer ik alle momenten bewust mee te maken, want ook deze mooie fase sluit ik hierna af (o, wat jammer!). En hebben no2 en no3 geen buikfoto’s of zwangerschapsdagboeken… Maar eerlijkheid gebied, ik kom er ook echt niet aan toe… Dan maar heel bewust alles in mij opnemen wat er gebeurd en juist de bijzondere momenten (de bevalling) goed vast laten leggen. Al voorbereidingen getroffen (nu bijna 28 wk), ja we beginnen langzaam op te starten maar we zijn er nog lang niet ;-). Big deal? Nee zeker niet! Het komt wel goed 🙂
En zo niet, dan verzinnen we weer wat anders. Improviseren, geduld hebben en flexibel zijn.. Daar ben ik trouwens sinds ik moeder ben héel goed in geworden ;-).

Blijf vooral lekker fit (hier ook!) scheelt echt een hoop. En geniet vooral van de mooie en speciale momenten die je samen maakt 🙂 Maar dat komt volgens mij wel goed!

Nina -

Hi,

Wat fijn om jouw verhaal en ervaringen te lezen! Dankjewel hiervoor en succes met je verdere zwangerschap! X

Jo -

Ik vind het echt heel schadelijk dat jij, vrouw met voorbeeldfunctie (jullie hebben zoveel volgers) vertelt dat je alcohol nuttigt tijdens je zwangerschap. Zelfs al is het maar een paar slokjes. Enkele slokjes kan al schadelijk zijn voor je kind. Google maar eens, je vindt heel wat betrouwbare websites en onderzoekers die daarover schrijven. Je neemt een risico voor de gezondheid van je kind omdat jij alcohol mist. Je kind loopt misschien zijn hele leven met de gevolgen omdat jij niet 9 maanden zonder een beetje alcohol kan.

Nina -

Dank voor je reactie, Jo.

Ik heb het niet over een paar slokjes, ik heb het over één ‘ieniemini slokje’ en dat ik de ‘alcohol absoluut nog laat staan’. Wellicht heb je dat niet goed gelezen, want het is nogal een statement dat je maakt: mijn kind loopt misschien zijn hele leven met de gevolgen omdat ik niet 9 maanden zonder een beetje alcohol kan. Dat is in mijn ogen een kortzichtige en kwetsende opmerking. Maar goed, dat even terzijde, ik ga uit van het goede in mensen dus denk dat je het niet zo bedoelt.

Ik ben een volwassen vrouw die heel goed haar eigen keuzes kan maken, en zich net zoals jij hebt gedaan prima kan inlezen over het eten en drinken tijdens een zwangerschap. Evenals onze (zwangere) lezeressen dat kunnen. Iedereen kan haar eigen onderzoek doen, en beslissen wat te doen en laten tijdens een zwangerschap. We laten hier iedereen in haar waarde, en mijn keuzes, die van jou, die van onze lezers respecteer ik. Leven en laten leven!

Ik wens je veel licht, liefde en een fijne dag!

Loes -

Jo, je weet dat in doodnormale producten ook al hele kleine hoeveelheden alcohol kunnen zitten? rijp fruit en vruchtensappen om maar iets te noemen.
met een glas vruchtensap krijg je waarschijnlijk meer alcohol binnen dan het nipje wijn.

Anique -

Hey Nina,
Zoooo herkenbaar… Bij de eerste hield ik elke week bij hoe het zat met de ontwikkeling, hoe groot mini-me in wording was welke onderdelen en vaardigheden weer waren gearriveerd en noem maar op. Bij de tweede was het twee keer knipperen en ik had zwangerschapsverlof (oké een tikkie overdreven, maar toch).
Ik was me wel veel bewuster over de aanstaande bevalling dan ik bij de eerste was. Misschien ook omdat de eerste bevalling niet vlekkeloos verliep. Ik vond het boek “Als bevallen spannend is” van Lilian Wirken hierbij heel fijn. Maar eerlijk is eerlijk, ook dat boek heb ik er pas tijdens mijn verlof bijgepakt.
Je bent met een kleintje om je heen gewoon veel meer bezig waardoor de tijd vliegt, maar dat maakt zwangerschap nummer 2 inderdaad niet minder bijzonder.
Geniet van je tweede helft!

Nina -

Dank voor je reactie, Anique! Wat een goede tip, dat boek. Ik twijfel nog of ik het nou juist een voordeel of een nadeel vind dat ik al weet ‘hoe een bevalling voelt’… Ik neig inderdaad naar dat tweede, kan niet zeggen dat ik er heel erg naar uitkijk, haha. Liefs, Nina

Anique -

hahaha, daar mag je dan lekker over schrijven als alles achter de rug is of het nu een na- of een voordeel is geweest 😉
Bij mij was het een voordeel. Ik had veel meer het gevoel dat ik de controle had en ik kon veel duidelijker aangeven wat ik wel en niet wilde. Ik kijk op de tweede bevalling dan ook veel positiever terug.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube