Vriendin én zakenpartner – 5 tips

Ruim 7 jaar geleden startten Elise en ik Chickslovefood.com. We kenden elkaar van onze studie en woonden samen. We waren dus eerst vooral vriendinnen voordat we samen een blog opstartten. Nu kan ik volmondig zeggen dat een bedrijf leiden met je vriendin het àllerleukste is wat er is. Echt, ik zou geen andere baan willen. Echte happiness! Door de jaren heen hebben Elise en ik veel geleerd over zaken doen, en hoe je deze zaken dan ook nog eens doet als vriendinnen.

Want we zijn bovenal vriendinnen, en daarna pas zakenpartners. Hieronder wat tips voor als jij erover nadenkt om samen met een vriendin een blog of een ander soort bedrijf op te starten.

1. Bezint eer gij begint: verwacht je echt een goede zakenmatch te zijn?
Okay, aan punt 1 hebben Elise en ik ons meteen níet gehouden, haha! Maar dat komt doordat we wat zijn gestart zonder dat we het idee hadden er een bedrijf van te maken. Het is gewoon zo gelopen. En gelukkig blijken we een perfecte match. Begint de start van jullie bedrijf nou iets serieuzer, bedenk je dan heel goed of je met deze vriendin een bedrijf zou kunnen leiden. De ene vriendin is de andere niet namelijk. En niet met iedere vriendin kun je ook door één zakendeur. Vraag jezef bijvoorbeeld af of deze vriendin geen eigenschappen heeft die je op werkvlak storend zou vinden. Zijn er dingen waar je je aan ergert? Als ze heel chaotisch is kan het zijn dat dat voor irritaties zorgt tijdens jullie werk. Vertrouw je haar 100%? Zie je jezelf met haar soms tot 23.00u s’ avonds achter een laptop hangen, vooral in de beginfase? Zijn jullie ambities dezelfde? Merk je dat jullie dit allebei even graag willen? Als je al deze vragen volmondig met JA beantwoordt, zit je snor :).

2. Maak een verdeling
Juist doordat je goede vriendinnen bent, kun je elkaar 100% vertrouwen in het oppakken van taken. Maak een goede verdeling, je kent elkaar hartstikke goed, dus weet waar elkaars krachten liggen. Een voordeel! Zo pak ik schrijfdingen op, Elise sneller fotografie- of vormgeefdingen. Doe ik voornamelijk het beheer van onze zakelijke rekening en regel ik financiële dingen, terwijl Elise zich meer bezig houdt met contracten. Ook hebben we een mailverdeling, ieder van ons heeft haar eigen categorie en pakt mails op binnen die categorie. Samen denken we na over commerciële samenwerkingen en maken we salesplannen. En zo kan ik nog wel even doorgaan! Maak duidelijke afspraken en leg de verdeling vast om geen verwarring te voorkomen.

3. Blok af en toe een non-work moment
Ga af en toe echt iets leuks doen met elkaar dat niets met werk te maken heeft. En dat is héél moeilijk, want werk is jullie allergrootste bindende factor. In de tijd van het uitkomen van ons eerste kookboek vergaten we wel eens dat we naast werkmaatjes bovenal vriendinnen zijn. En nog gaan er soms te lange tijden voorbij zonder dat we iets gezelligs echt búiten werk doen. En dat is zonde. Sindsdien gaan we soms bewust werk-vrij uit eten, of boeken we een massage. Sinds onze gezinnen zijn uitgebreid schiet het er ook wel weer vaak bij in… Maar toch! Keuvelen over vanalles, behalve over werk, kan soms heerlijk zijn! Nouja, dat proberen we :). Zorg dat je echt kunt blijven lachen met elkaar!

4. Ga niet over elkaars grenzen, ook al ben je vriendinnen
Blijf op werkvlak respect voor elkaar houden, zoals je dat ook voor collega’s hebt. Ja, de neiging is heel groot om je bestie op vakantie toch even te appen over die ene werkmail. Maar da’s niet leuk voor Elise terwijl ze net aan een Valenciaans koffietje zit. Zou jij een ‘gewone’ collega op haar vakantie appen over werk? Of om 23.30u ‘s avonds omdat je iets te binnen schiet wat ze echt moet weten? Of terwijl ze ziek is toch te bellen over waar het verslag van die ene meeting blijft? Bij vriendinnen kun je 100% jezelf zijn en die wil je contacten zodra je wat te binnen schiet. Gewoon omdat het kan. En da’s heerlijk! Maar probeer je vriendin niet al te veel lastig te vallen met werkdingen op tijden waarop je een andere collega ook niet zou lastigvallen. En die grenzen zijn niet heel strikt, hoor. Het boeit me echt niet als Elise me een keer appt op vakantie, maar ze voelt precies aan wanneer het niet kan. En weet je niet precies hoe je vriendin hierover denkt, hoe haar grenzen liggen, vraag het dan!

5. Blijf duidelijk communiceren
Als je ergens meezit, of het ergens niet mee eens bent: uit dit dan. Elise en ik zijn het gelukkig 98% van de keren met elkaar eens. Maar als dat een keer niet zo is, hebben we het daar over en bedenken we een oplossing of tussenweg. No hard feelings. Als jij met zo’n situatie zit, spreek deze dan echt uit. Want stel dat irritaties of meningsverschillen zich opstapelen, heb je de kans op een negatieve uitbarsting. En dan heb je niet alleen gezeik met je collega, maar meteen ook met je vriendin. Eeuwig zonde, dat risico moet je niet willen lopen!

 

1 reactie

Me -

Fijne tips! En wat fijn dat het zo goed werkt bij jullie.
Worden jullie trouwens wel eens herkend op straat??? (Misschien rare vraag)

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube