Wat als je kind na een jaar nog niet doorslaapt?

Tsja, wat ga je dan doen? Trek je dan maar de conclusie: we hebben geen doorslaper gemaakt? Maar wat als je daarvoor óók al een zoontje had wat 2 jaar niet doorsliep? En je zeg maar status: nog-nooit-zo-vert**fd-geweest-ever bereikt? En je kind er ook steeds bleker bij gaat zitten? Leg je je er dan maar gewoon bij neer? En bestempel je jezelf als ‘inconsequente ouder’ die het blijkbaar niet kan? En waarschijnlijk niet streng genoeg is?

schermafbeelding-2016-11-09-om-17-05-30

Want even serieus. Gatver. Wát kunnen mensen toch makkelijk oordelen. Of nou ja, als moeder van niet doorslapende kinderen voel ik mij in ieder geval wel veroordeeld. Vaak. En ik voel me er onzeker over. Wát doe ik fout? Wat doen wij fout? Geloof me, ik haal mijn kind écht niet bij de eerste de beste kick uit bed. We halen hem eigenlijk bijna nooit uit bed. En laten hem gerust een uur huilen. En alle om de 5 minuten, om de 10 minuten, ‘zeg elke keer dezelfde zin op’ methodes zijn állang de revu gepasseerd. Wát doe je dan?? 

Dan zoek je na drie jaar lang gebroken nachten hulp. Als je Elise Gruppen heet tenminste. Vraag me niet wáárom ik drie jaar lang heb gewacht. Nadat ik de laatste tijd bijna op elke verjaardag met luide stem wanhopig mijn beklag heb gedaan in de hoop dat mede ‘slachtoffers’ me hoorden, druppelden de adviezen binnen. Maar echt hét besluit om tot actie over te gaan is toch echt een drempel. Bij mij kwam het door een combi van dat Nina die al eerder een contact van een slaapcoach had doorgeappt, een té lieve lezersmail van een moeder die ook een niet doorslapend kind had en heel veel baat heeft gehad aan een slaap agency wat hetzelfde adres bleek te zijn als Nina. Én het moment dat Marcel en ik elkaar aankeken na de 18e opeenvolgende slapeloze nacht en ik zei: ‘volgens mij zijn we nog nooit zó kapot geweest als nu’. Dat was zeg maar voor mij het moment waarop ik besloot om acuut hulp te gaan zoeken.

Dus stap 1: checken of het niks medisch is. Dus KNO-arts en kinderarts afspraak geregeld. Want dat is toch wel allereerst van belang.

Stap 2: het contact van de slaapcoach mailen. Met als boodschap: HELP. Wij willen heel graag een traject in met jou!

Stap 3: langs de osteopaat. Want als we het dan toch doen, doen we het gelijk maar allemaal. Veel vrienden van mij zijn met hun kindjes bij een osteopaat geweest en dus ik ben heel benieuwd wat ze over Christophe te zeggen hebben.

De afspraken zijn gemaakt, ik ben benieuwd. Mijn bevindingen ga ik uiteraard met jullie delen. Mocht je nog aanvullingen hebben, let me know! Ik ben héél blij met reacties van mede-mama’s!! <3

VOLG CHICKSLOVELITTLEONES OP INSTAGRAMFACEBOOKPINTEREST EN YOUTUBE!

14 reacties

Mariska -

Vreselijk he! Ons zoontje van 14 mnd wordt minstens 1x maar vaker 2-3x wakker s nachts. Ik geef Borstvoeding dus meestal slaapt hij snel weer, maar het blijft echt slopend. Moet wel zeggen dat hoe meer ik erover lees, hoe raarder het is dat het als maatschappelijk normaal wordt gezien dat baby’s vanaf een maand of 6 toch geacht worden om door te slapen… Want biologisch gezien is doorslapen helemaal niet zo evident (ook niet voor volwassenen).
https://sarahockwell-smith.com/2016/10/20/why-your-baby-will-never-sleep-through-the-night/

Cath -

Herkenbaar. Misschien een stukje nabijheid van mama/papa nodig? Een keertje bij jullie laten slapen? Heeft hier goed geholpen! Ookal is het alleen maar om even op te kunnen laden… Zodra zoonlief wakker werd en merkte dat wij er waren, sliep hij weer verder. Je slaapt misschien iets minder diep, maar kan wel beter doorslapen en wordt niet helemaal uit je slaap gehaald. Ook mogelijk om na de tijd waarin hij het meeste wakker wordt, hem slapend in eigen bed te leggen. Dan wordt hij toch alleen wakker in de ochtend en houdt je balans tussen samen slapen en in eigen bed.

Laura -

Heel herkenbaar. Dikke knuffel en hou je taai! Vergeet vooral ook niet af en toe wat leuks voor jezelf en met je vriend te doen! Helpt, de afleiding.

Sanne -

Oh wat is dat toch slopend! Toen onze dochter met 8 maanden nog steeds niet doorsliep en soms uren ontroostbaar was en wij écht op ons tandvlees liepen en gek werden van alle goedbedoelde tips en opmerkingen was ook de maat vol. We hadden het geluk dat de 10 minuten methode werkte, ook al vond ik het vreselijk om te doen. Maar man, ik weet niet hoe lang we het vol hadden gehouden anders. Het stompt je zo af! Veel succes met de coach, goed dat jullie die in hebben geschakeld.

Caro -

Wat is het toch pittig, die slapeloze nachten.. Hier een kind van bijna 3 die nog steeds bijna elke nacht wakker wordt. Ik voel me ook wel eens veroordeeld daarin, maar volgens mij heeft het toch echt veel meer met mazzel dan met wijsheid te maken om een doorslaper te hebben! Ben heel benieuwd naar je ervaringen met de slaapcoach. Houd je ons op de hoogte?

Barbara -

Wat goed dat je hulp zoekt, lijkt me echt killing zo lang al gebroken nachten. Heel veel succes en ik hoop oprecht dat het jullie gaat helpen.

Karolien -

Wat goed dat jullie de stap hebben gezet! En heel fijn dat je ons op de hoogte houdt! Ik voel me inderdaad ook soms zo’n mama die blijkbaar wat verkeerd doet, want zoonlief slaapt met 11 en halve maand nog steeds niet echt door. En dan is het heerlijk om te lezen dat ik niet de enige ben. Kan ik er weer even tegen 🙂 Er zit bij ons wel vooruitgang in, maar we zijn er nog niet…

Pommelien Goes -

Ontzettend heftig en herkenbaar! Ben erg benieuwd naar je slaapcoach… hier een zoon van tien maanden die ook slecht slaapt en nog een nachtfles heeft. Mijn vriend is militair dus veel weg, ben zelf helemaal kapot gewoon. En mijn moeder kan alleen maar zeggen: “Jullie sliepen na 3 weken al door”. Pfff dat soort dingen wil je gewoon niet horen!! Hou je ons op de hoogte?

Floor -

Jeetje wat heftig dat je het in je eentje moet doen. Is je vriend zo vaak weg dan?
Mijn zoon heeft ook nog steeds een nachtflesje, hij is net 1 jaar. Maar mijn vriend en ik doen het om de beurt. Ik ben soms best blij als het mijn slaapnacht is. 🙂

Floor -

Jeetje wat heftig dat je het in je eentje moet doen. Is je vriend zo vaak weg dan?
Mijn zoon heeft ook nog steeds een nachtflesje, hij is net 1 jaar. Maar mijn vriend en ik doen het om de beurt. Ik ben soms best blij als het mijn slaapnacht is. 🙂

Inge -

Oh wat kan je dan kapot zijn hè! Zo lang gebroken nachten hebben breekt je echt op… Mijn oudste was een goede slaper. Nummer twee niet, maar uiteindelijk met ongeveer een half jaar sliep hij toch wel aardig door. Rond de anderhalf begonnen de problemen. Niet naar bed willen en heel veel huilen. ’s Nachts elke keer wakker. Uiteindelijk adviseerde het CB om hem eerst medisch na te laten kijken. Omdat hij ook slecht groeide en veel diarree had. Er kwam niets uit. Jaren later bleek hij toch lactose-intolerantie te hebben dus misschien had het arme ventje toen ook al wel vaak buikpijn 🙁 Na het medisch nakijken zijn we naar een orthopedagoog gegaan die ons veel tips gegeven heeft. Niet alles hebben we helemaal toegepast maar we hadden er wel wat aan. Uiteindelijk is hij wel door gaan slapen maar nu is hij 6 en nog steeds geen makkelijke slaper. Zo af en toe periodes dat hij ’s avonds uren niet kan slapen of ’s nachts uren wakker is.
De derde was als baby een redelijk goede slaper maar als dreumes heeft hij ook periodes gehad van vele keren ’s nachts wakker worden. Bij hem heb ik er wel meer aan toegegeven, anders werden de broers wakker, en ik heb nu ook schoolgaande kinderen dus moet er vroeg uit. Dus lag hij met anderhalf ’s nachts nog regelmatig aan de borst. Dat was de snelste oplossing op dat moment. Hij leek medisch gezien ook niets te mankeren dus ik probeerde maar zoveel mogelijk te denken, gaat wel weer over. Dat kwam ook omdat er bij hem ook goede periodes tussen zaten. Die 5-10 min. methodes heb ik bij hem nooit gedaan, en langer dan 10 min. laten huilen ook niet. En hij heeft lang bij ons op de kamer geslapen (niet in ons bed) en daarna met zijn deur open omdat hij gewoon graag wilde weten dat wij er nog waren.
Ik ga je geen tips geven want je hebt ongetwijfeld alles al geprobeerd… Veel succes, hopelijk helpt de osteopaat, en anders de slaapcoach!

Anne -

Oh Elise… Het is allemaal zo ontzettend herkenbaar. Je kunt dit ook echt niet uitleggen aan ouders die wel doorslapers hebben. Ze snappen het gewoon niet. Heel goed dat jullie hulp hebben ingeschakeld. Hebben wij ook gedaan, toen we dachten: ok, nu is het niet meer verantwoord hoe moe we zijn; we vallen straks letterlijk om. Natuurlijk is zo’n slaapcoach geem tovenaar, maar we hebben veel echt bruikbare tips gekregen en het was eigenlijk alleen al fijn om van een “expert” te horen: “jullie doen het hartstikke goed” en “wat heftig allemaal”. Het heeft ons echt een boost gegeven. En het helpt je ook om de situatie even te overzien, want als je er middenin zit is dat echt heel moeilijk. Ik hoop dat het jullie wat oplevert. Oh, en ik vind trouwens dat je er belachelijk goed uitziet voor iemand die bijna niet slaapt. Mag ook wel eens gezegd.
Sterkte en heel veel goede nachten toegewenst!

MARIJKE -

Oh my lord, wat een lange tijd zonder goede nachten! Ik had nog nooit van een slaap coach gehoord. Hoop echt dat het gaat helpen. Slapen is zo belangrijk. Succes!

Patricia -

Veel succes! Lijkt mij enorm pittig zoveel slaaptekort. Ik ben na een paar gebroken nachten al op te vegen. Hoop dat jullie iets tegen komen wat helpt. X

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube