Zo besteed je aandacht en tijd aan jezelf (+ stappenplan!)

Sinds ik een relatie heb net Marcel, is een zeer regelmatig terugkerend vraagstuk in mijn leven: waarom lukt het hem wel om zijn eigen dingen te doen en mij niet? In mijn optiek zijn mannen zó goed in het regelen van hun eigen dingen. Terwijl ik in het weekend álles block om met mijn gezin te kunnen zijn, heeft mijn vriend altijd ook wel even zijn eigen ding. Naar de sportschool, naar een wedstrijd van Ajax, een drankje drinken met vrienden, een hardloopwedstrijdje enzovoort. En wat doe ik voor mezelf? Bijna niks.

Maar echt. Ik spreek bijna nooit met vriendinnen af om even een hapje te eten, ik ben al in geen 4 maanden naar de kapper geweest om nog maar niet te beginnen over een schoonheidsspecialiste en sporten doe ik al helemaal niet. Ik haat mijn vriend dat hij het allemaal wel doet. Ik haat mezelf nog meer dat het er bij mij gewoon niet in komt. Ik neem het me steeds voor, maar het komt er niet van. Nou ja, het kwam er niet van. Want 2 weken geleden heb ik drastisch het roer om gegooid. En geloof me, ik heb soms gewoon een soort van onwennig paniekgevoel ‘s avonds. Whaha. Het is echt te triest voor woorden, maar ik wil gewoon zo eerlijk mogelijk zijn, omdat ik denk dat heel veel vrouwen met mij zijn. Vandaag deel ik hoe ik ben gestart met daad bij het woord voegen. Komt -ie.

Ik ben begonnen met een lijstje in mijn telefoon te maken. Een weekend lang heb ik hierin opgeschreven wat ik graag wilde doen. Zowel waar ik meer aandacht voor moet hebben lichaamswise, als wat voor sociale dingen ik graag meer wil doen. Vervolgens heb ik een dinsdagochtend vrij gemaakt om mijn lijstje af te gaan en alle punten in te plannen. Afspraken gemaakt, mailtjes gestuurd en dingen in mijn agenda en Wunderlist gezet.

Bovenaan mijn lijstje stond “personal trainer zoeken”. Nu had ik bij een personal trainer altijd het idee van iemand die je bij je voordeur komt ophalen en vervolgens een uur lang buiten door de regen afbeult. Maar je hebt dus gewoon hele mooie studio’s waar je met zo’n trainer sport. En laat ik nu net zo’n studio om de hoek (met uitzicht op de haven!) hebben. Ik kon dezelfde week nog starten met een gratis proefles. En ik vond het ontzettend fijn. Zo’n jongen luistert heel goed naar je wensen en is vervolgens een uur lang alleen maar met jou bezig. Ik heb direct een nieuwe afspraak gemaakt en een sportoutfit gekocht. Nu kan ik mijn Luuk (zo heet -ie) niet makkelijk meer afzeggen! En ja, eerlijk is eerlijk: er zit een prijskaartje aan. Ik ben zo desperate qua sport dat ik het ervoor over heb. Maar wellicht past het niet in jouw budget, zoek dan bijvoorbeeld 1x per week een sportbuddy (die je niet mag afbellen) waarmee je gaat sporten. Dat ene uurtje in de week, geeft al zoveel voldoening. En is écht even een uur voor jezelf.

Vervolgens heb ik direct een afspraak gemaakt met mijn kapper. En gelijk 2, want ik wil geknipt worden, maar ook kleur, kapsel- en onderhoudsadvies. En daarna heb ik een afspraak gemaakt bij de tandarts en samen met Nina bij een instituut in Amsterdam voor een huidanalyse. Wat voor huid heb ik en welke producten moet ik gebruiken om mijn huid goed te verzorgen? Ik bedoel, ik word ook wat ouder 🙂 Verder heb ik een heel lijstje ingepland met wekelijkse dingen zoals nagels lakken en tanden flossen. Ja het is heel erg, maar ook dit moet ik echt bewust inplannen.

Vervolgens heb ik mijn agenda gepakt en bepaald dat ik 2x per maand een vriend of vriendin wil zien en heb ik gelijk voor april en mei mijn afspraken gemaakt. En 1x per week iets leuks met Marcel, wij hebben elke week al oppas dus dat komt goed. En tot slot: ik heb een hobby gezocht. Doordat mijn hobby mijn werk is geworden, heb ik al sinds jaren geen hobby meer. Iets wat ik toch wel erg mis! Inmiddels heb ik een nieuwe hobby (hier ga ik je binnenkort meer over vertellen) en heb ik inmiddels al  heel wat uurtjes gespendeerd aan mijn nieuwe hobby. Veelal in het weekend, waarbij ik dan bijvoorbeeld zaterdag een paar uur neem voor mijn hobby, en zondag Marcel dat doet. Het weekend erop probeer ik dan weer zoveel mogelijk met z’n vieren te zijn, zodat ik de week daarop weer mijn hobby kan oppakken!

En nu is het een kwestie van mijn to do’s afwerken uit Wunderlist en mijn geplande afspraken uit mijn agenda nakomen. Ik ben nog maar kort bezig, maar alleen al het feit dat ik sinds tijden weer echt even de tijd heb genomen voor mezelf, voelt ontzettend goed.

Is dit voor jou herkenbaar? Hier tot slot een klein stappenplannetje, wellicht is het voor jou een motivatie om ook te starten met jezelf wat meer aandacht te geven!

1. Maak een lijstje: wat moet aandacht krijgen volgens jou? En waarin verwaarloos jij jezelf?

2. Plan een halve ochtend vrij om je lijstje uit te voeren: afspraken maken!

3. Maak een plan voor je sociale contacten: steevast de 2e donderdag in de maand is voor gezellige dingen. Neem daarin ook gelijk de qualitytime met je partner mee.

4. Zoek een hobby en maak tijd vrij in het weekend!

Liefs, Elise

2 reacties

Kasira -

Makkelijk gezegd en gedaan.

Je hebt sinds je relatie niet echt veel tijd voor je zelf vrij gemaakt. En opeens lukt het wel, en wtl dat je zoveel afspraken achter elkaar inpland. Volgens mij kost het ff wat meer tijd.

Het is bijzonder en mooi dat het jou wel is gelukt om zo snel de knop om te doen en direct zoveel afspraken in te plannen.

Tessa -

Ik herken dit zo!!! Ik heb in mijn bullet journal ook een planning gemaakt. Maar ik vindt het soms zo lastig om me eraan te houden.
Ik wil het liefst alles op hetzelfde moment. In de sauna een boek lezen waar mijn vriend en dochter ook gezellig samen spelen! :p Helaas….

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube