Zo verdienen Elise en ik ons geld

Doen jullie dat dan fulltime? En hoe kom je dan precies aan je geld, advertenties toch? Elise en ik krijgen vaak de vraag hoe we nou eigenlijk rondkomen. En ik vind dat helemaal niet zo’n rare vraag, want bloggen en alles wat daarbij komt kijken, is nogal een nieuwe business. Het bestaat veel minder lang dan bijvoorbeeld werken in het onderwijs of werken in de zorg, om maar wat te noemen.

Het is een beroep waar best wel wat onduidelijkheid over bestaat. Al dat digitale gedoe, hoe werkt dat toch?

Hoeveel werken we
Nou, om maar eerst even de eerste vraag te beantwoorden: ja, Elise en ik doen dit praktisch fulltime. Nou ja, we werken 32 uur (allebei op het moment de donderdag vrij), maar zoals iedereen met een eigen bedrijf weet (of misschien ook wel ervaart als je geen eigen bedrijf hebt), moet er vaak wel even iets kleins in het weekend gebeuren, al is het maar een Instagrammetje plaatsen. Of soms iets groots: zoals een workshop geven die toch in het weekend valt. Maar ach, daar staat tegenover dat we ook wel eens een half uur eerder van kantoor vertrekken als er ergens een kind opgehaald moet worden of de fysio roept.

Wat doen we dan
Bloggen is op het moment maar een klein gedeelte van ons werk. Het letterlijk recepten en foto’s maken voor de site www.chickslovefood.com bedoel ik dan, daar hebben we een team hele leuke en goede meiden voor. Zelf doen we dat niet meer zoveel. Wat we wel doen: bijna al deze recepten bedenken en goed in de gaten houden hoe alles online verschijnt, businessstrategiën bepalen, boeken schrijven (alle recepturen maken we uiteraard zelf, en Elise en ik staan hier middagen heerlijk voor te koken), de PR en marketing van ieder nieuw boek uitdenken, workshops en lezingen voorbereiden en geven, Youtube plannen maken, video’s opnemen, met elkaar evalueren of alle meiden in ons team de juiste taken op hun bordje hebben, creatieve salesplannen ontwikkelen voor leuke partners, deze partners bezoeken…Genoeg!

Waar gaat ons geld heen?
Voordat ik iets meer vertel over onze inkomstenstromen, eerst iets meer over onze uitgaven. Elise en ik hebben helemaal niks te klagen, het gaat goed met de business. Maar dat moet ook wel. Want ondernemen brengt risico’s én kosten met zich mee. We betalen uiteraard onszelf een salaris en daarnaast hebben we een fulltime hoofdredacteur op de loonlijst. Daarbij een hele leuke groep stagiaires en freelancers, als we allemaal op kantoor zijn is het volle bak, we zijn met z’n negenen! Dus kostenpost 1: salarissen. Daarnaast betalen we enkele ‘losse’ mensen: de boekhouder, de juriste en de websitebouwer. Verder op onze vaste lastenlijst: hostingkosten, huur van ons kantoor, veel boodschappen :). Zakelijke dingen als brandstof en telefoonkosten gaan ook van de zakelijke rekening.

En dat geld, waar komt dat vandaan?
Goed, al met al best veel kosten dus. Waar komt dat geld vandaan? Dat komt ten eerste van leuke partnerships. Je ziet op www.chickslovefood.com (of op deze site) wel eens ‘gesponsord’ bij een artikel staan, en vervolgens op social media #adv als we dit artikel highlighten. Dat betekent dat we betaald krijgen voor zo’n artikel. Een eenmalig artikel is leuk en fijn, maar liever gaan we langdurige samenwerkingen aan met merken en partners die echt bij ons passen, met sommige partners hebben we bijvoorbeeld een halfjaar contract. Merken betalen ons dus om content over hen op onze kanalen te delen. Soms gaan de samenwerkingen verder dan enkel artikelen en nemen we ook video’s voor hen op, of geven we workshops aan klanten van een bepaald merk. Ontzettend leuk om te doen! Creatieve ideeën uitdenken voor partners is op dit moment een taak waar Elise en ik veel uren in steken. Voorheen besteedden we dat voor een groot deel uit, inmiddels doen we dat steeds meer (en liever) zelf, omdat we zelf het beste weten wat bij ons past en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast zijn een grote inkomstenbron onze boeken. Elise en ik hebben er inmiddels 150.000 verkocht (van de eerste vier, de vijfde verschijnt 26 oktober). Daarnaast komt er een kleiner deel van onze inkomsten binnen via bijvoorbeeld eenmalige lezingen en ons Youtube-kanaal.

Tenslotte: blijven jullie dit werk voor altijd doen?
Nou, dat zien we wel. Voorlopig wel in ieder geval! We proberen onszelf te blijven uitdagen. We stellen ieder jaar enkele hoofddoelen waarmee we aan de slag gaan, en kunnen steeds weer nieuwe dingen bedenken. Nu zijn we bijvoorbeeld volop bezig met een vernieuwd Youtube-kanaal (2 oktober eerste video online!) en een andere en leukere manier van partnerships aangaan. Maar ook voor 2018 hebben we alweer genoeg ideeën. Verder is ondernemen gewoon ontzettend leuk. Soms zeggen mensen wel eens jaloers te zijn op hoe we het doen. Dat zie ik als een compliment. Ondernemen is ontzettend spannend. Als ik geen deal sluit of geen boek verkoop, dan kunnen we simpelweg ons kantoor niet betalen, maar ook niet de meiden die nu financieel op ons vertrouwen, en Elise en ik zelf uiteindelijk ook onze hypotheek niet. Zo simpel is het echt. En dat brengt soms zorgen met zich mee (wat als…het ineens ophoudt allemaal? Niemand ons en onze recepten meer boeiend vindt?), er is geen mysterieus vangnet of zo. Maar buiten dat geeft het vooral een enorme kick, waar we allebei nog lang geen genoeg van hebben :).

Nou, mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust :). Liefs, Nina

2 reacties

Esther -

Om interessant te worden voor bedrijven heb je eerst behoorlijk wat volgers nodig natuurlijk. Hoe zorg je ervoor dat je gezien wordt? Uiteraard zorgen voor goede content maar dan… Ik ben heel benieuwd hoe jullie dat gedaan hebben.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube